U žute spremnike samo neupotrebljiv tekstil, ostalo donirajte!

Spremnici za odlaganje odjeće i obuće koji su zbog svoje (zlo)upotrebe proteklih dana podigli poprilično medijske prašine stigli su i do Pazina. Na postojećim „Zelenim otocima“ na području grada uz dosadašnje zelene kontejnere za staklo, žute za plastiku i metalnu ambalažu te plave za papir postavljeni su i žuti, metalni spremnici za odjeću i obuću.

Ovaj, još jedan oblik selektivnog prikupljanja otpada predstavljen je na konferenciji za novinare na licu mjesta odnosno uz „Zeleni otok“ postavljen na parkiralištu Muntriljske ulice, a novinarima su se obratili Dragan Šipraka, direktor „Usluge“ d.o.o. Pazin i Zvijezdana Bertetić, viša stručna suradnica za zaštitu okoliša i komunalne poslove Grada Pazina.

Šipraka je istaknuo kako se građanima Pazina po prvi put pruža mogućnost selekcioniranja tekstilnog otpada i naglasio kako „Usluga“ u ovome sudjeluje samo kao marketinška podrška.

Zvijezdana Bertetić rekla je kako je Grad Pazin besplatno ustupio površine za postavljanje 10 spremnika za odjeću splitskoj tvrtki „Ekran medija“ d.o.o. koja se obvezala skrbiti o spremnicima, redovno ih održavati i prazniti. Dodala je kako se i ovom akcijom nastavlja sa sustavom selektivnog prikupljanja otpada, recikliranja i očuvanja okoliša te da se time građanima omogućuje jednostavnije odlaganje nepotrebne odjeće odnosno tekstila.

Šipraka i Beletić su naglasili su kako bi u spremnike trebalo odlagati samo neupotrebljivu odjeću i obuću dok se ona upotrebljiva može donirati Crvenom križu, Caritasu, nekoj humanitarnoj udruzi ili direktno potrebitima.

Spremnici su postavljeni na 10 lokacija na području Grada Pazina uz već postojeće „Zelene otoke“: Stari Pazin (Zaagrebačka ul.), Stari trg, Muntriljska ul. (na parkiralištu),  Dršćevka (u blizini igrališta), Ulica Jurja Dobrile (neboderi), Ulica Dinka Trinajstića, Ulica Jakova Volčića (Vranica), Zabrežani, Katun Trviški i Zarečje.

Tekstil koji se odlaže (odjeća, šeširi, zavjese, ručnici, posteljina i obuća) mora biti suh i ne smije biti pljesniv, a spremnici za odjeću ne smiju se koristiti za odlaganje drugog komunalnog otpada.

Ova akcija prvenstveno usmjerena na očuvanje okoliša, sakupljanje i recikliranje tekstilnog otpada pobudila je popriličnu medijsku pažnju. Konferenciji su prisustvovali novinari iz čak osam redakcija. Očito privučeni medijskim napisima o ovoj tematici u Pazin su stigli i predstavnici nekih medija koji inače vrlo rijetko izvještavaju o pazinskim zbivanjima.

iPazin.net

 

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.