Učenica pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora Nika Rusijan dobitnica je nagrade Luka Ritz

Godišnje Nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja dodijeljene su u srijedu (12.6.2019.) na svečanosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Niki RUSIJAN iz  Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin – Područne škole Karojba i Magdaleni DAKIĆ iz Vinkovaca, a tom su prigodom laureatkinje istaknule da nitko ne mora biti odlikaš, ali svatko može biti dobar čovjek ako malo promisli o sebi i drugima.

Predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade Suzana Ritz kazala je da ovogodišnji natječaj, 11. po redu, bio težak za povjerenstvo zbog velikog broja kvalitetnih kandidata te su stoga dodijelili dva posebna priznanja i jednu stipendiju. Navela je i imena petnaestak kandidata koji su, kako je rekla, jednako mogli dobiti nagradu te čestitala svima podsjetivši na izreku: “Tko želi nešto napraviti naći će načina, tko ne želi naći će izliku”.

Posebna priznanja za školsku godinu 2018./2019. dodijeljena su:

Dariji VUSIĆ, učenici osmog razreda Osnovne škole Ivana Rangera – Kamenica,
Doroteiu HORVAT, učenici sedmog razreda Osnovne škole kralja Tomislava – Našice,
Nadi STJEPANOVIĆ, učenici osmog razreda Osnovne škole Stjepana Radića – Čaglin,
Patriciji IVANKOVIĆ, učenici trećeg razreda Srednje škole Ivan Švear – Ivanić Grad,
Ljiljani BELJAN iz Učeničkog doma – Ogulin.
Ministrica znanosti i obrazovanja  Blaženka Divjak istaknula je da je to dan borbe protiv nasilja i da su današnji dobitnici heroji, pored Luke Ritza, koji bi, da nije bilo nasilja, danas bio odrastao čovjek u naponu snage.

Zahvaljujem njihovim roditeljima i obiteljima, koji su uz njihove škole najzaslužniji za podršku njihovim nastojanjima, rekla je Divjak. Takvi svjetionici nam trebaju za širenje tolerancije, humanitarnog rada i nenasilnog rješavanja sukoba, dodala je.

Treba razmisliti da bude više dječaka, ne samo u prijavama, te da se ta borba ne shvaća samo kao rad djevojčice i žene nego i kao zajednički posao, kazala je ministrica.

Najavila je da će Ministarstvo svim školama koje su se prijavile na natječaj, a njih je 26, dodijeliti po deset tisuća kuna za razvijanje programa nenasilnog rješavanja sukoba.

Nasilje često počinje verbalnim nasiljem i tolerancijom govora mržnja i protiv toga moramo dizati glas, zaključila je Divjak.

Zahvaljujući na nagradi, Nika Rusijan kazala je kako ne smatra da je napravila neku veliku stvar, nego malu koju bi mogao napraviti svatko od nas, kada bi samo malo bolje promislio o sebi i drugima.

Magdalena Dakić istaknula je kako je sretna što pohađa školu koja je ponudila iznimno širok oblik aktivnosti, među inim i školski volonterski klub, te da nije slučajnost da njezina škola treću godinu zaredom daje dobitnika nagrade.

Zahvalila je svima u školi koji su poticali te aktivnosti i doprinijeli da se razvije u osobu koja voli ljude i svijet oko sebe, te koji drže da je osoba vrijedna tako važne nagrade koja nosi ime predivnog dečka Luke Ritza.

Svatko, ali svatko može doprinijeti stvaranju boljeg društva ako pokuša razumjeti druge i prihvatiti i različitosti jer su oni temelj i bogatstvo života, kazala je lauretkinja Magdalena Dakić.

“Ne moramo biti odlični učenici ili znanstvenici, ali možemo biti dobri ljudi”, zaključila je.

Nagrada se sastoji se od skulpture, povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno za jednu učenicu/učenika osnovne škole i jednu učenicu/učenika srednje škole. Škola koju pohađa učenik također dobiva posebno priznanje.

Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama upućen u javno savjetovanje
Na svečanosti je predstavljen i Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama od 2019. do 2024. koji je danas upućen u javno savjetovanje.

Blaženka Divjak je istaknula je da je plan upućen u javno savjetovanje nakon pet mjeseci rada te je najavila povećanja državnih sredstava za prevenciju nasilja u školama.

Prema izvješću, tijekom 2016. godine zabilježene su 24 krizne intervencije, tijekom 2017. godine 19, dok su u 2018. godini zabilježene čak 52 intervencije koje su zahtijevale usluge tima za krizne situacije u školama, što govori o osviještenosti škola za stručnom potporom u kriznim situacijama.

Akcijski plan počiva na načelima da je najbolji interes djeteta nediskriminacija, pravo na život, opstanak i razvoj te na načelu slobode izražavanja i prihvaćanja mišljenja djeteta. Počiva i na tome da su empatija i inkluzija opće vrijednosti odgojno-obrazovnoga sustava te nastoji poticati promjene svijesti o odgojno-obrazovnim ustanovama kao ključnim zaštitnim čimbenicima.

Također, Akcijski plan potiče odgovornost, partnerstvo i međuresornu suradnju na svim razinama; razvijanje i organiziranje sustava mreže preventivnih programa i osiguravanje evaluacije svih programa.

Akcijski plan je postavio šest temeljnih ciljeva, među kojima su unaprjeđenje hrvatskoga zakonodavnog okvira prevencije nasilja u školama, sustavno prikupljanje podataka koji su relevantni za prevenciju nasilja u školama, povećanje broja verificiranih školskih programa prevencije nasilja koji se provode u školama te osiguranje sustavnih mjera potpore prevencije nasilja u školama.

Za potrebe kriznih intervencija 2016. godine izdvojeno je 218 tisuća kuna, 2017. godine 104 tisuće kuna, a 2018. godine 418 tisuća kuna.

Broj preventivnih programa narastao je s osam u 2016. godini na 38 u 2018. godini, rečeno je na predsavljanju Akcijskoga plana. [ Hina ]

Učenica pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora Nika Rusijan dobitnica je nagrade Luka Ritz

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.