Učenici “okupirali” gradsku upravu

foto: Glasistre.hrKoordinatorica riječkog regionalnog ureda GONG-a Aleksandra Vinkerlić i GONG-ov aktivist Igor Bajok jučer su pazinskom gradonačelniku Nevenu Rimaniću i djelatnicima gradske uprave predstavili projekt »Mislim globalno, djelujem lokalno« koji će se u Pazinu, u suradnji s Gimnazijom i strukovnom školom Jurja Dobrile te s udrugom »Veliki mali čovjek« i drugim gradskim udrugama, provoditi tijekom idućih nekoliko mjeseci.

Ciljevi su upoznavanje mladih ljudi srednjoškolske dobi s procesima donošenja odluka na lokalnoj razini te njihovo osposobljavanje za ostvarenje željenih ciljeva. Tijekom projekta učenici će učiti kako definirati cilj i kako ga ostvariti, a poglavito kako pri tome potrebne akcijske korake uskladiti s često vrlo ograničenim budžetom.

Sudjelovat će pedesetak pazinskih gimnazijalaca koji će podijeljeni u pet grupa (a šesta, novinarska, pratit će i dokumentirati cijeli projekt) razrađivati projekte na zadanu temu, a zatim se u simulaciji procedure demokratskog odlučivanja nastojati izboriti da baš njihov projekt dobije podršku. Pobjednički projekt dobit će novac iz gradskog proračuna (5.000 kuna) i morat će ga uložiti u njegovo ostvarenje.

Idućih tjedana slijedi izbor učenika koji će sudjelovati u projektu, zatim njihova priprema i edukacija, kao i trening volontera i koordinatora, a kulminacija projekta trebala bi biti u »Danu akcije«, kada će grupe zaposjesti urede gradske uprave te uz pomoć i informacije gradskih službenika pripremati svoje projekte kao da doista rade na tim poslovima. Popodne će pak uslijediti debata uz obrazloženje svih pripremljenih projekata i dva kruga glasanja o najboljem.

Program »Mislim globalno, djelujem lokalno« GONG je prije tri godine počeo provoditi u Rijeci, gdje je polučio veliko zanimanje i oduševljenje svih sudionika.

Grad Pazin je za ovaj projekt izdvojio 20 tisuća kuna, od čega 5.000 kuna ide za projekt pobjedničke ekipe, a ostatkom će se pokriti tehnički troškovi, od majica, plakata i potrebne opreme do tiskanja učeničkih novina i produkcije videozapisa o tijeku projekta. Datum »Dana akcije« odredit će se naknadno, no vjerojatno će se odigrati u travnju, nakon proljetnih školskih praznika.

Davor Šišović
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.