Učenicima i studentima veće stipendije

Zgrada OpćinePazinski gradski proračun ostvaruje se najbolje u zadnjih desetak godina, izjavio je Edi Ćus, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun podnoseći Gradskom poglavarstvu izvještaj o izvršenju proračuna za prvih devet ovogodišnjih mjeseci. Sjednici Poglavarstva, 93. po redu su uz gradonačelnika Nevena Rimanića prisustvovali i Ferdinand Tončinić i Krešimir Marečić, dok su svoje odsustvo bolešću odnosno zauzetošću poslom opravdali Renato Krulčić i Dragutin Bravar.
Prihodi proračuna u prvih devet mjeseci 2007. godine iznose 34.012.806 kuna što je 26% više u odnosu na prošlu godinu čime se nastavljaju pozitivne tendencije punjenja proračuna, pohvalio se pročelnik Ćus. Porezni prihodi viši su za čak 32% u odnosu na prošlu godinu. Ćusov optimizam podijelio je i gradonačelnik Rimanić koji je napomenuo da je ovo najbolje ostvarenje proračuna od 1993. godine od kada Grad Pazin postoji kao zasebna jedinica lokalne samouprave. Rimanić je upozorio da do 31. prosinca treba realizirati sve planirane proračunske stavke i zatražio da se uravnoteže isplate na području kulture i sporta budući da su neki proračunski korisnici dosad dobili samo 12% sredstava, a nekima su sredstva već u cijelosti isplaćena.
Dobro punjenje gradske blagajne omogućilo je članovima Poglavarstva da povećaju iznose stipendija za učenike i studente. Od 01. listopada učeničke stipendije povećane su sa 350 na 450 kuna, a studentske sa 450 na 600 kuna. Uz to, najmarljiviji gradski stipendisti biti će nagrađivani sa dodatnih 50 kuna mjesečno. Temeljem prijava na Natječaj za stipendiranje dodijeljeno je i novih osam učeničkih stipendija te šest jednokratnih novčanih pomoći učenicima slabijeg imovinskog stanja.

Poglavarstvo je prihvatilo i informaciju Policijske postaje Pazin o stanju sigurnosti za prvih devet mjeseci ove godine na području Grada Pazina. U gotovo svim segmentima zabilježen je manji broj prekršaja. U odnosu na 2006. godinu broj kriminalnih kaznenih djela smanjen je sa 84 na 70. I broj ostalih prekršaja je manji, uz povećanje onih vezanih uz nasilje u obitelji. Problem predstavlja i nezakoniti rad stranaca. Broj prometnih nezgoda je također manji nego lani, ali zabilježene su dvije poginule osobe, isto kao i u prvih devet mjeseci 2006. godine.
Nakon što je na Gradskom vijeću izneseno niz primjedbi na Odluku o upravljanju poslovnim prostorom u vlasništvu Grada Pazina Poglavarstvo je razmotrilo pristigle amandmane vijećnika Dragana Družete, Davora Slokovića i Bruna Rabara, te Odbora za statut, poslovnik i upravu. Od 17 podnesenih amandmana 11 ih je prihvaćeno i uvršteno u nacrt Odluke. Nije prihvaćeno nekoliko prijedloga kojima su vijećnici željeli pooštriti naplatu zakupnine, primjerice skraćenje roka zakupa na tri godine kao ni određivanje roka za automatsko otkazivanje ugovora o zakupu poslovnog prostora ukoliko se ne plate tri odnosno po drugom prijedlogu šest mjesečnih rata uz obrazloženje da je to još restriktivnije propisano Zakonom.

Čelnici Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Pazin opširno su izvjestili poglavarstvo o realizaciji godišnjeg plana i programa rada za školsku 2006/07. godinu, te iznijeli im planove za novu školsku godinu koja je nedavno započela.

Imenovana su i dva stručna povjerenstva. Irenko Pilat, Boris Demark i Edi Ćus provesti će postupak nabave usluge nadzora građevinskog nadzora nad asfaltiranjem nerazvrstanih cesta za što je planirano utrošiti 70.000 kuna. Zadatak drugog povjerenstva je prikupiti ponude za radove na kresanju raslinja uz nerazvrstane ceste, a čine ga Boris Demark, Krešimir Marečić i Irenko Pilat. Planirana vrijednost ovih radova je 50.000 kuna.

Dario Brajković
“Radio 052”

6 komentara na “Učenicima i studentima veće stipendije”

 1. mat napisao:

  yes!

 2. Anonimno napisao:

  bravo, svaka čast… konačno da i studenti nešto dobe od Grada…

 3. Anonimno napisao:

  Da stvarno se brinu za studente. A možda da su povećali broj, a ne iznos stipendija? Jer tih 50kn (ako je prosjek iznad 4,5) zaista motivira!
  Npr. u Čakovcu su uvjeti za dobivanje stipendije redoviti upis na fax i prosjek iznad 2,5 i iznosi 600 kn!! Bit će da imaju bolji proračun…?

 4. Jasna Zlokić napisao:

  Dobro govoriš! Predlažen da se daju stipendije i za one koji padnu godinu, studiraju 12 i više godina, imaju nikakav prosjek (od 10 ocjena 8 dvojki, 1 trica, 1 četvorka). U biti uvedimo stipendije.Bez uvjeta.

  1. katja napisao:

   ajmo sad bit cinični…

 5. katja napisao:

  istina je da se treba povećat i broj podjeljenih stipendija ne samo iznos…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.