Učilište izgubilo spor protiv voditeljice Osnovne glazbene škole

Ravnateljica Sonja Matijašić priznala je da je Učilište izgubilo spor, no da ne dvoji u ispravnost svoje odluke o otkazu bivšoj voditeljici Osnovne glazbene škole. Stoga je podignuta ustavna tužba protiv ove sudske odluke.

Pučko otvoreno učilište dužno je podmiriti 729 tisuća kuna troškova, zbog izvanrednog otkaza ugovora o radu, bivšoj voditeljici Osnovne glazbene škole Ester Čekada. Ona je otkaz dobila u listopadu 2001., nakon čega je pokrenula spor i temeljem sudske presude s početka 2007. godine POU-u je naloženo da je primi natrag na posao i nadoknadi troškove u spomenutom iznosu. Lanjskog je travnja s računa POU-a ovrhom skinuto i Čekadi isplaćeno 365 tisuća kuna, a nepodmireni ostatak od 264 tisuće otpada na sudske troškove, poreze i doprinose, doznajemo iz Učilišta.

Čekada je dobila otkaz ponajprije stoga što je fiktivno naplaćivala prekovremene sate i nestručno održavala nastavu te nepravovremeno izvršavala obveze, pojasnila je Sonja Matijašić, ravnateljica POU-a. Dodala je da se Čekada na opomene oglušila i umjesto ispravljanja pogrešaka, pokrenula peticiju za izdvajanje Osnovne glazbene škole iz Učilišta.

Ovomu je prethodilo pitanje Stjepana Gabrića u raspravi o izvješću o radu Pučkog otvorenog učilišta. Zanimalo ga je je li ono izgubilo radni spor i sada oštećenoj djelatnici mora isplatiti, koliko mu je poznato, čak milijun kuna nadoknade. Budući da je to ozbiljan dug, zatražio je da se u ovom slučaju ispita odgovornost ravnateljice, Upravnog vijeća POU-a te poglavarstva.
Matijašić je priznala da je Učilište izgubilo spor, no ne dvoji u ispravnost svoje odluke o otkazu bivšoj voditeljici Osnovne glazbene škole. Stoga je podignuta ustavna tužba protiv ove sudske odluke, a budući da je tužiteljica u postupku davala krive iskaze, dodala je, nastale su nove okolnosti, stoga je moguća i drugačija presuda, pa šteta za Učilište neće biti toliko velika. Najgore u svemu je što smo ostali bez voditelja Osnovne glazbene škole, napomenula je Matijašić.

U prva tri mjeseca ove godine ostvareno je tek 15,16 posto od godišnjeg plana proračuna Grada Pazina, izvijestio je vijećnike Edi Ćus, pročelnik Upravnog odjela za financije i proračun. Od godišnje planiranih 61,9 milijuna kuna, u prvom su tromjesečju ostvarena tek 9,3 milijuna kuna. No, u istom je razdoblju raspodijeljeno čak 10,4 milijuna proračunskih kuna. Uobičajeno je da se proračun u prvom tromjesečju slabije puni, ali će se, kako je rekao Ćus, do kraja godine sigurno izbalansirati.

Bruno Rabar nije zadovoljan izvješćem budući da Ćus, iako je to bilo dogovoreno na koalicijskom klubu, nije pojasnio i precizirao dugove i dužnike. Velik je problem što se dugovi, primjerice, od najma poslovnih prostora i komunalne naknade, gomilaju godinama pa već dostižu milijunske iznose, a ništa se ne poduzima da se tomu stane na kraj, zaključio je Rabar.

Vijeće je prihvatilo više izvješća o radu u protekloj godini koja su podnijeli voditelji ustanova i udruga kojima je Grad osnivač ili suosnivač. Riječ je o Fondu za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, Javnoj vatrogasnoj postrojbi, Crvenom križu, Zajednici sportskih udruga, Osnovnoj školi Vladimira Nazora, Pazinu d. o. o. te Pučkom otvorenom učilištu. Većina izvješća prihvaćena je većinom glasova bez većih primjedbi i rasprava, osim onog o radu POU-a.

U raspravi o izvješću o radu Zajednice sportskih udruga Viktor Lakoseljac je, među ostalim, primijetio da se na vanjskom pazinskom boćalištu postavlja rasvjeta, a budući da Grad nije vlasnik tog objekta, napomenuo je da se time povećava vrijednost tuđe imovine. Zajednica sportskih udruga s Istracommerceom ima ugovor o korištenju boćališta, a budući da nam je cilj da ljudima omogućimo njegovo korištenje, postavili smo rasvjetu, odgovorio je tajnik Zajednice sportskih udruga Armando Lušetić.

Raspravljajući o izvješću Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, Lakoseljac je ustvrdio da je naplata kredita nezadovoljavajuća i da se obveze ne podmiruju. Voditelj Fonda Mladen Milohanić ne misli tako, jer, kako je rekao, svi će se nepodmireni iznosi naplatiti, ali su u izvješću prikazani kao dugovanja jer su u postupku naplate. Bez brige, imamo mehanizme da dužnike držimo pod kontrolom, zaključio je Milohanić.

Mirjan Rimanić
Glasistre.hr

16 komentara na “Učilište izgubilo spor protiv voditeljice Osnovne glazbene škole”

 1. Anonimno napisao:

  Nije mala stvar popušiti 729 000 kuna ustvato 100 000 eura. Ali suludo je da za to nitko ne odgovara, već gradsko vijeće prešutno prihvaća da se ta cifra podmiri iz gradskog proračuna. Nevjerojatno da Sonja Matijašić zbog toga nije pozvana na odgovornost. U svakoj normalnoj državi dala bi ostavku. Isto bi trebao učiniti i Edi Ćus koji nije sposoban prikupiti novac u proračun. Ako je ovo gore sve istina onda nije čudno što se Pazin iz dana u dan pretvara u sve veću rupčagu. Ovo je zbilja sreamotno.

 2. pazinjanka napisao:

  sramota za grad
  katastrofa

 3. uuu napisao:

  da, ostali smo bez voditelja glazbene škole, platite ćemo odštetu, zašto???
  tko je za to kriv. Onaj tko je kriv morao bi snosit odgovornost, jer očito da nije dovoljno sposoban za takvo radno mjesto. Da li je bivša voditeljica stvarno zalužno dobila otkaz ili se je netko zainatio pa je dotična dobila otkaz…

 4. Anonimno napisao:

  Nevjerovatno 100 000 eura bačeno u vjetar i nikomu ni dlaka s glave. To je samo u Pazinu moguće.
  Ludnica

 5. Anonimno napisao:

  100 000 eura sigurno nije svota koju treba zanemariti i zato bi Sonja Matijašić ako je koliko toliko moralna trebala ponuditi ostavku. jer je zahvaljujući njenim hirovima kultura u Pazinu bačena na koljena.
  Međutim ne treba zaboraviti ni tajnovitog Ćusa. On je veći balasat za Pazin nego Matijašić, ali unatoč tomu već se godinama uspješno i na dobroj plaći hladi među debelim zidinama općinske zgrade.

 6. Anonimno napisao:

  Najeftinija borba za položaj, tj. borba protiv i ZA porobljavanje. Ili me slušaš ili letiš.

 7. Anonimno napisao:

  To je velika pljuska za Pučko otovoreno učilište, ali i gradsko poglavarstvo. Nije čudno da je Sonja Matijašić htjela prikriti slučaj, jer ipak je ona glavni krivac za ovaj veliki dug od čak 729.000 kuna. Što se i koliko s tim novcem poreznih obveznika moglo napraviti možemo samo zamisliti. Pošto je Sud poništio otkaz i djelatnicu vratio na posao dokazao je krivicu Sonji Matijašić. Međutim troškove mora platiti Grad iz proračuna jer POU za to nema svojih novaca.
  O tom dugu u Pazinu se govori već neko vrijeme ali se u javnosti do sad malo toga znalo. Ovime je napokon sve izašlo na vidjelo. I sad se teško oteti dojamu da su Upravno vijeće POU na čelu s Davorom Slokovićem ujedno i predsjednikom gradskog vijeća htjeli zataškati slučaj. Svi su sve znali i svi su o svemu šutjeli. Svaka čast vijećniku Stjepanu Grabriću koji je jedini bio na razini zadatka i javno postavio pitanje o dugu.
  Ovo je još jedan dokaz da u Pučkom otvorenom učilištu i gradskoj vijećnici nešto smrdri, zato je vijeme za propuh, da svježi zrak istjera nataloženi smrad.
  Iduće godine održat će se izbori, a na građanima je hoćeli i dalje dopustiti da ih na ovako kradu i bespotrebno troše njhove novce ili će dati povjerenje pravednim i istinoljubivim ljudima.

  1. Anonimno napisao:

   Uobičajena predizborna podmetenja stranačkih podanika vijećnika Gabrića. Ništa nova. Dotični “hrabri” vijećnik je na sjednici naveo da je potraživanje po osnovi otkaza preko miljun kuna, na što ga je Matijašićka obavijestila da je cifra kudikamo manja te da se vodi još postupak putem naredne sudske instance na kojem je utvrđeno da su iskazi otkazane pomalo netočni. Također da PUO vodi otštetni postupak protiv palitelja dvorane u iznosu od 3 ( tri ) milijuna, tako da pokriće za prvi sudski nalazi u drugom postupku. O tome se u vašem prilogu ovoj raspravi ne želi ništa pisati. Već viđeno!
   Ovaj prilog pišem radi navođenja činjenica i radi upućivanja na podatak tko zasmrđuje zrak kao i tko će to raditi do iduće godine.

   1. Anonimno napisao:

    kako to misliš “do iduće godine”?

   2. Anonimno napisao:

    1. možeš pojasniti ovu rečenicu:
    “Također da PUO vodi otštetni postupak protiv palitelja dvorane u iznosu od 3 ( tri ) milijuna, tako da pokriće za prvi sudski nalazi u drugom postupku.”

    2. i ovu:
    “te da se vodi još postupak putem naredne sudske instance na kojem je utvrđeno da su iskazi otkazane pomalo netočni.”

    hvala

    1. Anonimno napisao:

     Ovo je teško objasniti kao i žalosnu činjenicu da zbog svega toga što se događa u PUO nitko neće odgovarati, već će se dotična gospođa i dalje hladiti u suterenu Spomen doma i nemilice trošiti novac poreznih obveznika.

   3. Alan napisao:

    Odmah se jasno vidi retorika osobe direktno zainteresirane za slučaj /čitaj “ravnateljice/.
    Neću komentirati istupe političara, ali priča da su potraživanja POU veća od duga, i opravdanje da je korektno iz potraživanja isplatiti dug je OK.. Međutim da li se taj novac morao iskoristiti za grijehe nesposobnih pazinskih poslušnika i samozvanih ŠERIFA. Što nije to novac poreznih obveznika grada Pazina i ŽI . Tko je donirao novac za izgorjeli Spomen dom.
    Tako olako reći da novca ima pa da ga se može i suludo trošiti, zbog nečijih hirova i zavođenja “strahovlade”. Mislim da je to za Pazin jeko veliki novac. Zamislite udruge Pazina koje primaju godišnje iz proračuna po par tisuća kuna, a za nečiju nebrigu i treniranje strogoće ima i STO TISUĆA EURA. Neshvatljivo.

    Priča se, doduše potiho, da je u POU navedena ravnateljica podijelila i desetak opomena pred otkaz.
    Jedanput netko reče “Ljudi moji dali je to moguće”. Dali je moguće da u POU i ima toliko zaposlenih. Da li će još netko od njih dobiti otkaz kada u proračunu Ćusa bude novca za pokrivanje sudskih troškova.
    Čujem da slučaj nije gotov, i da ga je ravnateljica na teret por. obveznika proslijedila na najvišu instancuM; znači i to ćemo MI sami morati platiti.
    LUDOSTI!

   4. Anonimno napisao:

    Ovim sudskim sporom je izgubljeno 729 000 kuna (zasad), a da bi imali bolju sliku što to u praksi znači uzmimo usporedbu s izdvajanjima iz proračuna za udruge (kultura, zdravstvo, mladi, sport itd.) koji iznosi za 2006. godinu 1.193.106,54 kuna, a za “za sportske udruge, klubove i saveze izdvojeno je 52% odnosno 618.773,85 kuna”.
    Vidljivo je da je zbog jedne krive odluke (za koju Sonja Matijašić kaže da bi je opet ponovila; neka je ponovi, ali sa svojim novcem, a ne novcem poreznih obveznika) izgubljeno više novaca nego što se izdvaja godišnje za sve sportske udruge i klubove u gradu!!!

 8. jedna koja zna napisao:

  Tako to biva kad se ljudi zaposljavaju jer su kucni prijatelji kljucnim IDS-ovcima dok kompetentne osobe sjede doma nezaposlene!

  1. Anonimno napisao:

   Pozivam kompetentne osobe da se javljaju na javne natječaje koje redovito objavljujemo na stranicama voljenog nam Grada Pazina. Prvo smo objavili natječaj za ravnatelje gradskog Muzeja i Knjižnice, potom je TZ Središnje Istre objavila natječaj za direktora TZ, a sada je u toku natječaj za popunjenje radnih mjesta Upravnog odjela za komunalni sustav i prostorno planiranje.
   Po rezultatima natječaja nemoguće je potvrditi blesavoću o kućnim prijateljima bilo koga iz nijedne (meni poznate) stranke.
   Pozdravlja Vas N. Rimanić…

   1. Anonimno napisao:

    ma ke magla je to

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.