Udruga HappyEnd – pismo Gradskom vijeću i pazinskoj javnosti

happy_end_logo.jpgPrije godinu i pol dana (u ožujku 2010. godine) naša Udruga pokrenula je inicijativu kojom bi se napušteni bivši vojni objekti na lokaciji Loke, Rijavac, predali na korištenje Gradu Pazinu, te dalje na korištenje našoj Udruzi u svrhu realizacije projekta radnog naziva Animal Welfare Park Istria.


Osnivači udruge, Mae Isaksson i Maja Egnell, nakon višegodišnjeg boravka u Švedskoj gdje su se uz studije etologije (spec. psihologija pasa), 11 godina bavile rehabilitacijom divljih životinja te pitanjima prava životinja, susreću u domovini prilično kaotičnu situaciju nezbrinutih životinja i institucija koje su zadužene za provođenje Zakona o zaštiti životinja (vidi prilog, odjeljak o Zakonskim obvezama). Potaknute brojnim primjerima neorganiziranosti rješavanja ovog problema, osnivaju udrugu HappyEnd, kako bi svojim znanjem, iskustvom i radom doprinijele trajnom rješenju ovog pitanja u Istarskoj Županiji.

Inicijativa započinje ostvarivanjem kontakta sa Gradom Pazinom, točnije pročelnikom Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Pazina, g. Daniel Maurović, u svrhu pronalaženja prikladnog mjesta za osnivanje skloništa za životinje. Pročelnik pozdravlja prijedlog no već u početnoj fazi pregovora upozorava na nedostatak novca i mjesta za realizaciju takvog projekta. Udruzi je ponuđen teren u vlasništvu Grada na lokaciji Stancija Mrak, međutim pokazalo se da navedeni teren zahtjeva financije u takvom omjeru za koje bi se teško našla sredstva. Stoga Udruga nastavlja potragu za prikladnim terenom ili objektom. Obilaskom raznih lokacija, dolazi se do napuštenih vojnih objekata u Lokama, Rijavac, čiji je vlasnički status nejasan.

Udruga procjenjuje da je lokacija idealna za namjenu, jer konfiguracija terena, postojanje određenih objekata, djelomično postojanje komunalne infrastrukture, udaljenost od naselja, čine faktore koji omogućavaju brže i jeftinije realiziranje projekta. Objekti su nekad imali struju i vodu, na nekoliko mjesta postoje septičke jame, pojedini dijelovi odijeljeni su jedni od drugih a velik dio prostora već je ograđen pletenom žicom. Na žalost i stupanj devastacije je velik i na svakom koraku vidni su tragovi narušavanja i vandalizma, sve od razbijenih prozora, provaljenih vrata, siječe šume, pokradenih sanitarija i namještaja. Osim toga, pronađene su velike količine potencijalno opasnog otpada, kojeg su volonteri udruge HappyEnd sakupili i odvezli na gradski deponij. U otvorenim zgradama i okolici su pronađeni lijekovi, razbijeno staklo, ostaci staklene vune i drugog nerazgradivog građevinskog materijala, stajskog gnoja, igle i šprice. Volonteri udruge proveli su opsežno čišćenje kako bi spriječili da u dodir sa otpadom dođu građani, jer se u blizini objekata često nalaze mladi i djeca. Volonteri su također pokrili otvore septičkih jama koji su bili potpuno otvoreni i kao takvi predstavljali veliku opasnost za djecu ili životinje koji bi mogli pasti u njih. Očišćen je i veći dio smeća bačenog u potok koji se spušta od Brestovice prema Pazinskom potoku, u onom dijelu koji protječe uz napuštene vojne objekte. Samo ovdje brojimo nekoliko stotina sati volonterskog rada i otprilike 30-tak tona uklonjenog smeća.

Istovremeno uz akcije čišćenja, udruga se obraća vojnom predstavniku u Puli,  zaduženom za nadzor objekata u Lokama, bojniku Mladenu Miljaniću, od kojeg dobiva informaciju da je prijenos vlasništva prema kojem će lokacija pripasti Republici Hrvatskoj, u tijeku, te da vojna institucija više ne raspolaže i nije u mogućnosti dodijeliti dozvolu korištenja tih prostora. Udruga se tada obraća Središnjem Državnom Uredu za raspolaganje društvenom imovinom u Zagrebu, gdje saznaje da se upit o korištenju prostora treba predati putem Grada Pazina. S tim prijedlogom, udruga se obraća gradonačelniku Renatu Krulčiću, koji također pozdravlja ovaj prijedlog, te nas uskoro nakon toga izvješćuje da je Grad Pazin ostvario pregovore sa Ministarstvom Obrane koje izjavljuje da lokacija u Lokama više nije u interesu ovog Ministarstva, te je Grad Pazin poslao službeni zahtjev Republici Hrvatskoj za korištenje Loka, bilo putem vraćanja prostora Gradu ili putem koncesije od strane države.

Predstavnici udruge HappyEnd također su posjetili župana Istarske Županije gospodina Ivana Jakovčića kako bi mu prenijeli planove o osnivanju ovog centra. Predstavnici udruge predočili su svoje namjere da osnuju centar po ugledu na one u zapadnim državama, koji djeluju kao prihvatilišta za unesrećene životinje, ali istovremeno služe i kao edukativni centri koji pomažu razvoju kulture držanja kućnih ljubimaca, te koji privlače turiste i na taj način ostvaruju i turističku i gospodarsku korist lokalnoj zajednici u kojoj djeluju. Župan je izrazio svoju želju da aktivno podrži ovaj projekt.

Udruga je tijekom tog vremena koristila napuštene prostore za skrb o napuštenim životinjama jer Veterinarska Ambulanta Pula, s kojom Grad Pazin ima ugovor, nije izvršavala svoje obveze. Higijeničarska služba nije dolazila na pozive građana i nakon što su životinje čekale danima, neke od njih teško ozlijeđene, skotne ili sa mladima, Udruga nije imala druge alternative nego preuzeti skrb nad tim životinjama. Hranu i veterinarske troškove za njih podmirivali su, i još podmiruju, građani putem donacija.
Gradonačelnik je tijekom svog tog vremena odbijao pomoći Udruzi, bilo financijski, priključivanjem vode kako bi se volonterima olakšali uvjeti, hranom za pse, uz izgovor da nelegalno koristimo prostor na koji ni Grad nema pravo, i uz obećanja da će pomoć udruzi biti omogućena čim se pitanje prostora bude riješilo.

Volonteri su u neljudskim uvjetima, i sa puno žrtvovanja, skrbili za životinje. Za usporedbu, naša Udruga tijekom 2010. zbrinula preko 100 životinja sa područja cijele Istre – sve primljene životinje su dobile veterinarsku njegu, te su cijepljene protiv bjesnoće i čipirane, njegovane i zbrinute do dana kada su udomljene, bez ”roka trajanja” od 60 dana. To je naša Udruga uspjela ostvariti sa skromnim izdatkom od 34 571, 79 kn za period od godinu dana, dok je Grad Pazin sam u istom periodu platio 20 000 kn bez PDV-a za zbrinjavanje 8 pasa na svom području.

Obraćamo se vama, jer sada kad se bliži vrijeme dobivanja rješenja od strane Republike Hrvatske za korištenje prostora u Lokama, gradonačelnik Krulčić nam je objavio da se prostor namjerava dati na korištenje poduzeću Usluga, alternativno će se projekt voditi u režiji Grada Pazina, ili će se osnovati javna ustanova koja će njima upravljati.

U civiliziranom svijetu, ovo se zove krađa. Krađa gotovog projekta za koji su se koristili ideja, dokumenti i nacrti Udruge, s kojima je gradonačelnik (prema vlastitim riječima) zadobio interes nadležnih u Zagrebu. Krađa od vlastitih građana koji već više od godinu dana naporno rade na istom projektu sa ciljem da stvore jedno mjesto u Pazinu, u našoj zajednici, koje nema konkurencije u ovoj državi, koje će dati nova radna mjesta i ljudima koji su već odavno svojim volonterskim radom zaslužili ali i mnogima drugima, gdje će se napuštenim životinjama pružiti profesionalna skrb poštujući zakone i pravila (što danas nije slučaj) i koje će svojevrsno biti i atrakcija koja će privlačiti ljude u naš kraj. U pravim rukama ovo mjesto bilo bi ponos cijele zajednice.

Ovim putem molimo zastupnike da u cijelosti pročitaju priloženi prijedlog projekta Animal Welfare Park Istria te da ne dozvole da bude ukraden.

I molimo gradonačelnika da nam odgovori na sljedeća pitanja:

1. Zašto je Udruzi skoro godinu dana obećavana pomoć kada se pitanje korištenja prostora riješi, a sada kada se rješavanje tog problema bliži kraju to više nije moguće?

2. Zašto je Grad Pazin nedavno produžio ugovor sa Veterinarskom stanicom Pula za zbrinjavanje napuštenih pasa na svom području usprkos prijašnjoj prijavi i usprkos činjenici da dobivanjem dozvole za korištenje prostora na području Loka više nema prepreke da grad ostvari suradnju sa našom Udrugom koja može ponuditi i bolju i jeftiniju uslugu?

3. Može li gradonačelnik objasniti na koji način će za Grad Pazin biti bolje da se jedan ovakav projekt vodi u sklopu grada umjesto da se vođenje prepusti ljudima koji imaju iskustva i znanja u vođenju sličnih projekata i u radu sa životinjama, i koji zahvaljujući Udruzi i svojim vlastitim kontaktima imaju mogućnosti i da uz pomoć drugih organizacija i privatnih investitora rastereti proračun grada i minimizira troškove grada i za samu izgradnju skloništa kao i vođenje istog?

4. Zašto je gradonačelnik cijelo vrijeme insistirao da držimo niski profil i na anonimnosti te nije želio da se Udruga pojavljuje u medijima i javnosti? Mi smo ga poslušali jer smo vjerovali da je namjera bila da se ideja o projektu zaštiti dok se ne ispune uvjeti za realizaciju, a ne zato da bude ukradena.

S poštovanjem,

Maja Egnell, predsjednica Udruge
Mae Isaksson, dopredsjednica Udruge

Pazin, 18.07.2011. godine

Udruga HappyEnd
Muntriljska 10
52000 Pazin
099-7467 006
www.udrugahappyend.com

download projekta Animal Welfare Park Istria

31 komentara na “Udruga HappyEnd – pismo Gradskom vijeću i pazinskoj javnosti”

 1. .vau mjau napisao:

  Pordržavam udrugu. Očito mi ne živimo u civiliziranom nego u korumpiranom društvu. A gradonačelnik ili ima jako tvrd obraz ili ga više uopće nema. Svi se
  oni slažu sa svime ali kad je novac u pitanju i slično da se ne vraćam na neke teme, onda nema novca. A ja kažem da novca uvjek ima samo je loše raspodje-
  ljen. Tražimo neka nam gradonačelnik predstavi troškove oko pučke fešte “RIM””
  Koliko košta ROZGA? Udruga, nedajte se. HOĆEMO DA SE OD NAŠIH NOVACA
  FINANCIRA I UDRUGA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA.POKRENIMO PETICIJU.

 2. mike napisao:

  ovo je samo jedna priča ovakvog tipa. ja znam još takvih priča sa trenutnim gradskim vijećnicima, ne nužno iz IDSa. projekt ide, volonteri rade, a onda se dogodi drugačiji interes i zakulisne igre… i od udruge, eto firme koja stoji iza svega…u svakom slucaju happyend za uslugu :-)

 3. solomon napisao:

  Inicijative udruge i njezino djelovanje je za svaku pohvalu i konačno se vidi da je netko u udruzi sposoban elokventno složiti neku izjavu i predstaviti udrugu,njezine ciljeve i aktivnosti a ne samo prepucavati se na fejsu , nametati svoja razmišljanja i pametovati.

 4. Anonimno napisao:

  zanimljivo, kako je na gradskoj sjednici gradonačelnik otvoreno izjavio da će grad ,onda kada se ostvari prilika preuzeti na sebe vođenje azila na Lokama i nitko ga pritom nije optužio za krađu.

  Da postoji i intelektualna krađa,vjerojatno je gradonačelnik svjestan jer vrlo skupo plaća razne projekte planova i razvoja koje za grad smišljaju agencije specijalizirane za takve usluge .

  a smanjenje troškova proračuna time što bi grad prestao plaćati skuplje i lošije usluge Veterinarske stanice Pula i koristio usluge udruge također je za gradonačelnika nebitna stavka jer ni on kao ni ostali pripadnici političke elite svoje
  greške ne plaća iz svog takujina nego iz našega.

 5. tomcub napisao:

  @Anonymous
  “zanimljivo, kako je na gradskoj sjednici gradonačelnik otvoreno izjavio da će grad ,onda kada se ostvari prilika preuzeti na sebe vođenje azila na Lokama”

  ja to nisam čuo, jeste li sigurni da je to rekao?

 6. korisnik napisao:

  Podržavam udrugu. Svaka čast i nadam se da će uspjet u svoj namjeri. Samo budite uporni, program vam je odličan! Vrijeme je da i mi građani poduzmemo nešto a ne samo komentiramo sa strane i gledamo kao se pojedinci bore sa vjetrenjačama.
  HOĆEMO DA SE OD NAŠIH NOVACA
  FINANCIRA I UDRUGA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA.POKRENIMO PETICIJU.

 7. pazinjan napisao:

  Tako piše u tekstu na istim ovim stranicama koji prenosi događanja sa zadnje sjednice Vijeća:
  “te da je intencija Grada da se na Lokama oformi županijski centar za zbrinjavanje napuštenih životinja, ali tek kad se od države za to dobije suglasnost”. Anonymous se je loše izrazio pa je napisao “na sebe preuzeti”, al zna se na što je mislio.
  Tomcub, kako nisi čuo, ako si bio tamo..

 8. tomcub napisao:

  @pazinjan
  zašto me sad pitaš kako nisam čuo, a prije kažeš “zna se na što je mislio”, dakle, nije rekao

  “te da je intencija Grada da se na Lokama oformi županijski centar za zbrinjavanje napuštenih životinja”

  zašto udruga Happyend ne bi vodila taj centar?

  da se sad ne šamaramo time što je tko mislio, gradonačelnik će na upućena mu pitanja odgovoriti pismeno, odgovore ću objaviti čim ih dobijem

 9. Tajnini napisao:

  Da li je udruga Happy end na vrijeme kandidirala svoj program za proračun i predala izvještaj o radu u 2010. godini?

 10. calimero napisao:

  Protivim se nakani da na Lokama bude azil za napuštene životinje, bilo gradski bilo županijski; protivim se ilegalnim metodama kojim se udruga Happy end dosad služila zaposjedajući neovlašteno taj prostor i privodeći ga svrsi koju je sama nametnula; a pogotovo se protivim ucjenjivačkom tonu kojim se sada očekuje da se jedno nelegalno stanje legalizira.

  Evo zašto:

  Loke su jedan od perspektivnih lokacija za razvoj turizma u dolini Pazinčice, a što je dugoročna želja mnogih aktivista, ali i profesionalnih djelatnika odgovarajućih službi u Pazinu. Bivši vojni kompleks u Lokama i bivša Purisova farma goveda u Lokama zajedno daju sjajan potencijal za osmišljavanje budućih sadržaja kao što su ljetni kampovi, ljetne škole, radionice, kolonije, i to mogućeg vrlo širokog spektra djelatnosti – od “običnog” ljetnog odmora za djecu i mlade iz cijelog svijeta, do tematskih dužih boravaka vezanih uz umjetnost, znanost, ekologiju, poljoprivredu, glazbu, itd. Sadašnja, iako većim dijelom devastirana, infrastruktura u Lokama pruža mogućnost za smještaj većeg broja ljudi, čak i do nekoliko stotina, a to je nešto što Pazinu fali i zbog čega već i postojeće pazinske manifestacije imaju problema. U svakom slučaju lakše bi bilo adaptirati postojeće nego graditi sasvim novo; a za nešto “novo” u Pazinu čak i nema odgovarajućeg prostora. Naravno, pri bilo kakvoj budućoj namjeni prostora u lokama treba voditi računa o opasnosti od plavljenja, no poplave jednako ugrožavaju i eventualni azil za životinje.

  Ilegalni azil za životinje nespojiv je i sa sadašnjom krnjom turističkom namjenom doline Pazinčice kao šetačko-izletišne destinacije, a i sa svakom budućom kada bi frekvencija ljudi u tom prostoru trebala biti veća.

  U vezi metode: recimo da sam ja glazbenik, da sviram violončelo, i da “nanišanim” neki prazan i trenutačno neupotrebljavan gradski prostor, koji čak možda i nije gradski ali bi jednom mogao postati, kada se netko u nekom ministarstvu ili nekoj državnoj upravi domisli pameti i pečatira odluku koju je davno trebalo donijeti. Recimo dakle da ja sa svojim violončelom zasjednem u taj prostor i tamo gudim, gudim, zovem i druge da gude sa mnom, pronesem glas da će tamo biti buduća glazbena akademija, pa onda neki stvarno i povjeruju da bi tamo mogla biti glazbena akademija. S kojim pravom bih ja mogao em tražiti, em očekivati, em se ljutiti i huškati javnost ukoliko se od strane vlasti pokaže suprotan stav, da se ideja o glazbenoj akademiji u tom prostoru koji sam zapravo skvotirao i službeno provede, pa čak i financira?

  Kao ne baš najmanje važno, želim spomenuti da mi je malo škifo što se diže tolika halabuka oko napuštenih životinja u vrijeme kada institucionalna briga o LJUDIMA doživljava sve sramotnije padove i degradacije.

  Azil za životinje treba napraviti u prostoru koji je za to pogodan i smještajem i bivšom namjenom, a u središnjoj Istri su za to idealne bivše odnosno napuštene farme. U Brečevićima na Tinjanštini već desetljećima je prazna nekadašnja farma svinja; vjerojatno bi se mogla naći i pokoja prazna bivša farma peradi nakon smanjenja proizvodnje “koncerna” Puris-Gavrilović; a Genetski centar na Ćićariji koji je potpuno opremljen za bilo kakve životinje ali je još uvijek prazan i nefunkcionalan, iako je ogroman, bio bi čak i najbolje mjesto za takvo što, zašto njega niste skvotirali?

  Na samom kraju, također ne najmanje važno: za probleme napuštenih životinja u najvećoj su mjeri krivi i odgovorni njihovi vlasnici (ili bivši vlasnici – no pitam vas – postaje li vlasnik “bivši” ako svoju životinju koju mu je dosadilo držati pusti da se “izgubi” u prirodi ili u nekom drugom mjestu daleko od doma – ili i za napuštenu životinju vlasnik i dalje ima dio odgovornosti?). Od bivših vlasnika, dragi hepiendovci, tražite novac za azil na napuštene životinje.

 11. miso napisao:

  Calimero ko god da jesi imaš lajk do neba!

 12. Anonimno napisao:

  Mmmm, ma si pametan.Ča ne kapiš da Grad hoće uzet nešto ča
  je neki započe svojom glavom, trudom , entuzjazmom i sa puno
  utrošenog svog privatnog slobodnog vremena a i ljubavi.

 13. anti calimero napisao:

  ej bok kalimero. nemoj molim te pričat o nekom turizmu na lokama, ono je idealna lokacija za azil, izvan grada je i u prirodi. ako vec hoces turizam javi se nadležnima da malo srede pazinčicu, zarečki krov, da zipline dobi svoju dozvolu i takve stvari. da, djeca jedva cekaju ljetni kamp u pazinu i to baš dole di nema civilizacije, nema mora, nema nocnog zivota i temperatura se spusti -10 po noci..pa idealno jelda? ne. ako vec zelis promovirat takve stvari,za to postoji vojarna, tamo isto stane gro ljudi i bliže je centru grada i idealna je za tvoje “ljetne kampove, škole” itd.
  udruga happyend, samo naprijed!

 14. svelijepo napisao:

  za neke je happy end kad kokneš te živine, a i za neke živine je to hepi end. Dok ne riješimo mesnu industriju i nevjerojatne uvjete di tamo drže životinje sve drugo je smiješno. Zašto bi brek bi važniji od kokoše? Počnimo od nekud, ali dve stvari moru bit jasne: jest ćemo životinje (barem ja) i druga treba nešto napravit s tom mesnom industrijom – neka akcija ili nešto. Ne mogu da vjerujem da ljubitelji životinja mogu tolerirat da se životinje mogu držat u tim uvjetima. Meni koji nisam pretjerano senzibilan za životinje dođe slabo kad to vidim, a ovi ljubitelji niš ne delaju u tom smjeru.

 15. Mae napisao:

  Calimero

  Nije isto ako ti sa svojim glazbalom okupiras neki prostor, ili ako mi kao udruga pocnemo koristiti prostor koji je prazan godinama, koji je usprkos svojoj atraktivnosti ostavljen da se pretvara u djunglu i koji bi vjerovatno bio prazan jos puno godina da nismo pokrenuli inicijativu ishodovanja papira pri Sredisnjem Drzavnom Uredu za nekretnine u posjedu Republike Hrvatske.

  Nije isto zato jer nema zakona po kojem je drzava obvezna organizirati i financirati tvoje glazbene sklonosti, ALI postoji zakon – koji je stupio na snagu prije 4 godine, prema kojem je Grad Pazin obvezan organizirati i financirati skloniste za napustene zivotinje.

  Ako si citao nas prijedlog projekta Animal Welfare Park Istria, onda ti je jasno i da smo u njemu predlozili da Loke ne budu samo moderni sinteraj, nego da se uz skloniste predvidjaju i turisticki sadrzaji prvenstveno namijenjeni mladima te da nam je jedan od vaznijih ciljeva sacuvati floru i faunu u dolini Pazincice. Projekt koji smo predlozili, u turistickom smislu, nema konkurencije u ovom dijelu Balkana.

  Dolina Pazincice je osjetljivo podrucje i ovdje ne bi smjelo biti mjesta za bilo kakav turizam. Podrucje je krcato vrstama koje su ugrozene i strogo zasticene i sve aktivnosti – i gradjenja i adaptacija objektata i aktivnosti koje ce se kasnije tamo odvijati – moraju biti u skladu sa ocuvanjem tog osjetljivog podrucja.

  U potpunosti se slazem s tobom da novac za napustene zivotinje prvenstveno treba traziti od bivsih vlasnika!!! No nemam ovlasti za takvo nesto, kad bi mi Grad dao te ovlasti, vjeruj mi, gradski proracun debelo bi se popunio u vrlo kratkom roku. Na zalost ni veterinari ni komunalni redari nisu se bas isprsili s prijavama – a upravo oni mogli bi omoguciti da za napustene zivotinje ima dovoljno novaca i jos ostane i Gradu za druge stvari. Dakle sto trenutno mogu to je pokusati podsjetiti Grad da postoji ZAKONSKA OBVEZA zbrinjavanja zivotinja, a na predstavnicima Grada je onda da smisle kako do novaca doci – ili ovlastiti nekog drugog da to smisli.

 16. Mae napisao:

  Hvala svima na podrsci :-)

  Podsjecam gradjane Pazina da je vasim poreznim novcem placeno sinteraju u Puli 25.000 kn da bi se spasilo 8 pasa.

  Onda ste platili jos jednom, putem vasih donacija, oko 35000 kn, kojima je spaseno i udomljeno preko 100 pasa (cetrdesetak ih je jos uvijek kod nas) .

  Gradonacelnik je nedavno produzio ugovor sa sinterajem jer kaze “oni su registrirano” skloniste. Mi nismo registrirano skloniste, ali smo registrirana udruga, i gradonacelnika NISTA ne sprijecava da usmjeri te novce nama, jer tako radi 125 gradova u ovoj drzavi – neki od njih financiraju i udruge iako postoji registrirano skloniste u istom gradu.

  Istra je JEDINA ZUPANIJA u kojoj udruge za zastitu zivotinja ne dobivaju ni kune za potrebe hrane i veterinarskih troskova.

  Osijek na primjer placa 2 miliona kuna godinsje za registrirano skloniste, i 80.000 kuna udruzi Pobjede. Grad Rijeka placa oko 2 miliona sluzbenom sinteraju u Licu, no i dvije udruge dobiju novac, jedna 80 000 a druga 30 000 kn godisnje. Takvih primjera ima mnogo.

  Dakle da nam je ovaj grad dao samo taj novac namjenjen sinteraju u Puli, kako bi psi izbjegli logor od 60 dana i na kraju bili uspavani, i prikljucak za vodu koju bismo sami i placali ako treba – onda bismo vjerovali da nasi nadlezni politicari imaju srce i dusu, i prema zivotinjama i prema svojim gradjanima.

  I jos zelim reci da BAS ONI KOJI SMATRAJU DA SU LJUDSKI PROBLEMI PRIORITETNI trebali bi nas podrzat jer stedimo novac, stalno izmisljamo nacine da ovo vodimo a da ne opterecujemo gradski proracun vise nego sto treba, ali ako 16 sati dnevno radimo posao koji bi grad trebao raditi, pa dajte nam barem mrvice! 25000 godisnje koje ionako dajete i prikljucak za vodu i mi cemo i dalje zbrinjavat zivotinje dok se ne ishoduju papiri a nakon toga vecinu novca zaraditi cemo sami putem nasih aktivnosti.

 17. vau mjau napisao:

  U kulturnim i demokratskim zemljama do ovoga ne bi ni došlo.Npr. u Njemačkoj
  građani sami odlučuju (kad već moraju plaćati nekome i za nešto) kome će
  namjenit novac (neznam iznos) od svoga rada. Da li Crkvi, bolnici i sl. Po tome
  se već vidi koliko smo demokratska zemlja. Da je država uređena po uzoru na
  Evropske države Udruga bi zasigurno imala siguran prihod svake godine.
  Mislim da je tu najveći problem a onda je Grad koji igra igre bez granica.
  Preporučam udruzi da uz dozvolu postavi kasice prasice na banci, Fini,duća-
  nima ,pošti i sl. kako bismo mogli donirati (mi koji želimo) bar nešto za živo-
  tinje. Ili, ako dozvole marketima postaviti koš tako da olni koji žele mogu
  kod kupnje kupiti nešto za životnje i dati to kao svoj prilog.Ustvari, jedno i drugo.
  Evo ,da samo ne plačemo , dajem konkretan prijedlog koji je ostvarljiv i bar
  da je hrana osigurana putem kasica bi se i koje cjepivo namaklo, Bolje išta
  nego ništa. Sretno!

 18. neki napisao:

  Slažem se s calimerom makar je pretvaranje Loka u turističko središte malo nadobudno. Mae, postoji zakonska obaveza grada, a iz članka vidim da grad pokušava ispuniti svoju zakonsku obavezu, pa ne shvaćam gdje je tu problem. Vaša udruga je predložila i napravila projekt za azil, ali krađa je samo ako grad doslovno kopira vaš projekt.

  Uostalom, zar ne biste trebali (vaša udruga) biti sretni što će životinje napokon biti zbrinute i što ste potakli grad da napravi azil?

  Osobno ne znam što da mislim o vašoj udruzi jer čujem i dobre ali i loše stvari o vama, ali isto tako mislim da je bolje da je grad odgovoran za jedan takav projekt nego udruga čije je upravljanje doživotno stavljeno u ruke osnivača što se vidi u vašem statutu.

  Naime, članak 19 vašeg statuta glasi:
  “Upravni odbor je izvršno tijelo Udruge i najviše tijelo upravljanja između dva zasjedanja Skupštine.
  Upravni odbor čine 5 članova a to su osnivači Udruge, a 2 člana bira Skupština.”

  Baš mi se i ne čini demokratski da, osim skupštine, vrhovno tijelo udruge bude takvo da osnivači imaju doživotnu većinu, pogotovo kada to tijelo ima moć da izbaci člana udruge na temelju neobjektivnog suda “ako nanosi štetu (…) ugledu Udruge. (članak 18)” Osobno smatram da ne bi bilo odgovorno od grada da na čelo projekta od više tisuća kuna stavi udrugu sa takvim nedemokratskim načelima.

 19. Mae napisao:

  Neki: ne znam sta si cuo o nama ali kao ni svi drugi nismo postedjeni traceva, a posto si anoniman ne znam da li si nas ikad kontaktirao da provjeris neke informacije. Rad udruge je transparentan i sve odgovore mozes dobiti samo ako pitas. Moj prijedlog je da misljenje o nekome ne stvaras na osnovu toga sto cujes, nego sto znas.

  Ne vidim nista cudno u tome sto osnivaci udruge putem statuta zele osigurati da ce ostati u udruzi. Ovaj statut je (uz male izmjene) dobijen iz ureda za upravu kao predlozak i koriste ga na stotine udruga u ovoj drzavi. Ja ne mislim da nije demokratican. Onome kome se ne svidja moze jednostavno osnovati drugu udrugu sa nacelima za koja misli da ih je vrednije zastupati.

  Takodjer je prirodno da se zeli zadrzati mogucnost izbacivanja clanova, i to nije neka rijetkost u statutima. Osobama koje su na primjer zlostavljaci zivotinja ili svjesno krse zakon o zastiti zivotinja, nema mjesta u jednoj takvoj udruzi.

 20. neki napisao:

  Pa i rekao sam da ne znam što da mislim o vašoj udruzi, što znači da nisam stvorio mišljenje o vama jer znam da nitko nije pošteđen tračeva.

  Ako doživotna većina u upravnom odboru nije nedemokratična, onda ne znam što je demokracija. Jedna stvar je osiguravanje da osnivači ostanu u udruzi, a druga stvar je osiguravanje da osnivači doživotno imaju većinu u upravnom odboru. Ja kao laik imam prijedlog da se upravni odbor proširi na sedam članova tako da osnivači nemaju nužno većinu.

  Slažem se da treba postojati opcija izbacivanja članova, i nisam rekao da je ta opcija loša, ali sam protiv vašeg totalno subjektivnog kriterija po kojem se nekog može izbaciti. Takvi široki kriteriji u kombinaciji sa prijespomenutom doživotnom većinom u upravnom odboru ostavljaju dosta mjesta za malverzacije i neobjektivno upravljanje udrugom. Ne govorim da ćete raditi takvo nešto jer ne znam kakvo je vodstvo udruge, nego da demokratska udruga treba ukloniti sve moguće prilike za malverzaciju. Što se tiče zakona o zaštiti životinja, obavještavate li vi sklonište za životinje o svakoj životinji koju nađete? Obavještavate li vi utočišta za divlje životinje kada nađete ili rehabilitirate divlje životinje (u nekim člancima na facebooku se nazivate rehabilitatorom divljih životinja)? Prema članku 55 zakona o zaštiti životinja ste dužni obavjestiti službeno sklonište za životinje ili službeno sklonište za divlje životinje. U slučaju da ne, trebate sebe izbaciti iz udruge jer ste sami rekli da osobe koje “svjesno krse zakon o zastiti zivotinja, nema mjesta u jednoj takvoj udruzi.”

  Osobno smatram da bi svaki prijatelj životinja trebao biti sretan što će se napraviti azil, a ne biti nesretan što to neće biti njegov/njezin azli.

 21. ... napisao:

  Hallo “neki”, ma ča ni malo simptomatično da je Grad dobi volju i ideju
  za azil upravo sada kada je to već neki poče ostvarivat i delat na temu.
  Kako t o da gradu ni palo napamet par godina prije?A zašto ne bi Udruga
  vodila to koja je već i započela?

 22. hm.da napisao:

  To bi bilo logično.

 23. neki napisao:

  @…
  Pa svaka čast, udruga je utjecala na grad da napravi azil, i to uopće ne osporavam. Što se tiče toga da je udruga započela s azilom vidim dva problema: prvo, to udruzi grad ne može priznati jer je udruga nelegalno okupirala one prostore; drugo, nazivati ono na Lokama početkom Animal Welfare projekta je kao da ciglu na cesti nazivate neboderom. Ja sam osobno shvatio taj projekt kao napredni centar za zbrinjavanje životinja, što baš i nema veze sa sadašnjim stanjem na Lokama (bez uvrede).

  Što se tiče toga da “zašto ne bi Udruga vodila to” smatram da je bolje da azil bude u rukama grada a ne bilo koje udruge. To i argumente za to sam napisao u prijašnjih par postova.

 24. ... napisao:

  Ja mislim da u Gradu su većinom sposobni da čuvaju ovce a ne da
  brinu o životinjama s obzirom da im treba sve prstom pokazivati.
  Ponavljam, gdje su bili sve ove godine? Udruga nije okupirala ništa
  već joj je dozvoljeno. To ti je isto kao da ti netko obeća određen posao iti
  radiš ali kada postoje izgledi da će posao ići onda ti kažu ne ne ti imam ja
  svojega zrmana. Mislim da je to otprilike to.

 25. neki napisao:

  Naravno da se neće gradska uprava osobno brinuti za životinje u azilu, zato niti ne treba dovoditi u pitanje da li su sposobniji za čuvanje ovaca ili brigu o životinjama. Zar zato jer nisu nigdje “bili sve ove godine” se sada ne mogu iskupiti?

  Ako ste legalno na prostoru Loka ispričavam se, samo ne shvaćam tko vam je dozvolio da budete dolje ako je vlasnički status nejasan (bez ironije).

  Ja se ne slažem da je usporedba na mjestu. Točnije bi bilo da ti netko kaže da bi mogao dobiti posao i ti na svoju ruku (bez stupanja u radni odnos) počneš raditi taj posao. Kada posao dobije netko drugi, počneš vikati na gradskom trgu o krađi a zapravo nikada nije ni bilo sigurno da imaš posao. Tako sam ja shvatio situaciju.

  Uostalom, kvalificiranost grada vs. udruge je manji problem po mojem mišljenju, više me brinu prilike za samovoljno upravljanje udruge koje sam prije naveo. Opet ponavljam, ništa osobno i ne govorim da će se moje pesimistička razmišljanja ostvariti, ali bih bio puno sigurniji da udruga riješi te probleme.

 26. ... napisao:

  Nema smisla se prepucavat.Sjećam se
  jedne godine da je šinteraj tuta forza hvata breke po Pazinu i sla ih na uspavljivanje. Dobro, t o je bilo prije. Ali zašto sada? Neka uključe bar Udrugu
  u taj projekt koji je zapravo njihov. Iza toga se nešto valja. To je definitivno i ne
  moreš me razuvjerit jer se Grad dokazao već u više navrata da su im privatni
  interesi dosta važni da se ne ponavljamo ča je sve bilo.

 27. ja napisao:

  kakve su to kretenarije o demokraticnosti unutar udruga, pa nije to drzava, svaka cast onima koji se uopce trude radit nesto unutar udruga a sad je ovaj neki kao zabrinut o demokraticnost. idiotarije. skretanje sa teme. ako je grad mislio preuzet njihovu ideju to nije nelegalno ali je svakako neeticno. a to sto su oni uzrupirali prostor koji nikome ne pripada trenutno potpuno podrzavam. a idiotarije o kampovima i smjestaju na lokama pisu dezurna piskarala u gradu

 28. neki napisao:

  Mislim da nije “kretenarija” ili “idiotarija” gledati način upravljanja udruge ako će ta udruga upravljati sa županijskim, gradskim ili državnim novcem, a da ne govorimo koliko ti izrazi govore o osobi koja ih koristi.

  @…
  Nemam ništa protiv toga da se udruga uključi u taj projekt, samo smatram da je bolje da je grad ili neka tvrtka koju “kontrolira” grad na čelu projekta. Što se tiče privatnih interesa, o tome ne bih jer čujem tračeve i o udruzi HappyEnd i smatram da tračevi ne bi trebali biti dio bilo koje rasprave.

  @…, Mae
  Ja sam svoje argumente napisao, da li se slažete s tim argumentima ili ne je vaš odabir. I hvala što niste spustili raspravu na osobnu razinu, što je čest slučaj na ipazinu, pogotovo kod ovakvih rasprava.

 29. blackwater napisao:

  nama mjestanima naselja rjavca lavez pasa smeta.a da hi premjestite sebi ispod prozora??

  1. broj1 napisao:

   smeta van a od susjeda blaževića čopor van ne smeta

 30. blackwater napisao:

  koji od 2 pasa??ma daj molim te :) di udruga ima papire da legalno posjeduje objekte i da legalno zbrinjava fekalije od zivotinja??ljepo bi zamolio direktoricu da nam dostavi te podatke.hvala :)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.