Udruga Hoću-Mogu iz Pazina provela prvi dio aktivnosti projekta “Samostalnost je naša budućnost”

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju Hoću-Mogu iz Pazina provodi projekt “Samostalnost je naša budućnost” od rujna 2016. godine. Projektom se uči i potiče djecu/adolescente u dobi od 12 godina i starije, da iskoriste svoje maksimalne mogućnosti kako bi se što više osposobili za samostalan život. Ovaj projekt sufinanciran je iz Proračuna Istarske županije te Proračuna Grada Pule za 2017. godinu. Partneri u projektu su Centar za odgoj i obrazovanje Pula i Centar Liče Faraguna Labin pod koordinacijom i vođenjem Udruge Down DADI iz Padove, koja uspješno razvija projekt „Autonomia“ već 10 godina. U rad s korisnicima uključene su dvije psihologinje i jedna rehabilitatorica. S početkom lipnja 2017. završava prvi dio aktivnosti predviđenih u ovom projektu, koje su se provodile od početka veljače 2017. Kroz lipanj, srpanj i kolovoz odraditi će se susreti roditelja i stručnih suradnika kako bi se odradili individualni i zajednički razgovori u cilju unaprjeđenja projekta, a početkom rujna nastaviti će se aktivnosti s korisnicima, pa sve do kraja studenog.

Do sada su se aktivnosti provodile svakog petka u iznajmljenom stanu, u centru Pule, da bi korisnicima bile blizu trgovine, javni prijevoz i zabavni sadržaji (kino, kazalište…). Kroz aktivnosti korisnici su uspješno učili osobne podatke o sebi, kako koristiti novac, javni prijevoz ili koristiti se receptima, odlazili su u trgovine po namirnice te spremali zajedničke večere. Isto tako učili su o osobnoj higijeni te kako održavati prostor u kojem borave. Usvajali su pravila ponašanja u društvu i na javnim mjestima, no što je najvažnije družili su se i razvili iskrena prijateljstva.

Iako se aktivnosti s korisnicima projekta službeno ne planiraju provoditi ljeti, korisnici se i dalje povremeno nalaze, pa su tako vlakom posjetili Pazin povodom obilježavanja Grada Pazina, popratili su događaj Dani antike u Puli te su proveli zabavnu subotu u vodenom parku Istralandia gdje su im se pridružili roditelji i drugi članovi Udruge.

Družiti se i učiniti im život ljepšim i kvalitetnijim jedan je od glavnih ciljeva ovog projekta.

pazin.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.