Udruga Hoću-Mogu Pazin svojim raznovrsnim programom obogaćuje sadržaje u zajednici

Završetkom školske godine 2017/2018 uspješno se provodi kraju projekt „Pomoćnici u nastavi za bolje sutra 2“ kojim se osiguralo finacijska sredstva za dva pomoćnika u nastavi za djecu koji su polaznici Centra Liče Faraguna u Labinu.

Projekt se financirao putem javnog natječaja za prijavu projekata udruga koje pružaju usluge pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju za 2017./2018 školsku godinu, a koji je raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Projekt je uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancirala i Općina Pićan. Cilj projekta bio je osigurati pomoćnike u nastavi radi bolje integracije učenika u odgojno obrazovnu skupinu, usvajanja primjerenih odgojno obrazovnih sadržaja te usvajanja osnovnih životnih vještina. Partneri Udruge Hoću-Mogu u ovom projektu jesu Centar Liče Faraguna Labin, DOSTI Pazin i Udruga osoba s invaliditetom Labin. Također, krajem lipnja privodi se kraju i projekt „Osiguravanje pomoćnika u DV Olga Ban Pazin, područni odjel Pazinski Novaki djetetu s teškoćama u razvoju“ kojim se osiguralo pomoćnika za jedno dijete, a projekt je financirala Općina Cerovlje.

Vezano za srednjoškolsko obrazovanje ove populacije, uočen je problem nedostatka smjerova pomoćnih zanimanja i potreba da se u Istri otvori smjer administrator, pomoćni administrator i/ili pomoćni upravni referent za djecu koja zbog motoričkih teškoća nisu u mogućnosti upisati zanimanja koja su trenutno otvorena. Udruga se zalaže da takvi smjerovi budu dostupni i u Istri, kako bi djeca mogla nastaviti svoje obrazovanje, osposobiti se za rad te tako steći mogućnost zapošljavanja i biti što manje ovisna o tuđoj pomoći.

Svakako se jednom od najznačajnijih aktivnosti udruge može smatrati neurorazvojna Vojta terapija koju provodi licencirana fizioterapeutica u sklopu projekta „Vojta u Istri“. Ovaj je projekt sufinanciran iz proračuna Istarske županije i Grada Pazina za 2018.godinu. Projekt „Vojta u Istri“ provodi se u partnerstvu s Bolnicom za ortopediju i rehabilitaciju prim.dr.Martin Horvat iz Rovinja. Obostranim zalaganjem udruge i bolnice, od 21. svibnja ove godine Vojta terapija provodi se i kroz redovnu djelatnost iste bolnice u Rovinju gdje djeca terapiju mogu dobiti sustavno preko uputnice. Osnovni cilj projekta je da terapija bude dostupna u Istri, te da roditelji i djeca ne moraju putovati u druge dijelove Republike Hrvatske. No, sada na Vojta terapiju u Istru dolazi mnogo roditelja i djece iz Primorsko-goranske županije jer u Republici Hrvatskoj konstantno nedostaju licencirani Vojta terapeuti u odnosu na stvarne potrebe. Udruga je početkom kolovoza 2016. po prvi puta u Istri zaposlila Vojta terapeuticu te je tako svojim angažmanom obogatila ponudu terapija za djecu s teškoćama u razvoju u Istarskoj županiji.

Projekt „Samostalnost je naša budućnost“ je projekt kojeg Udruga Hoću-Mogu Pazin provodi već treću godinu po uzoru na projekt „Autonomia“ kojeg provodi i razvija udruga Down DADI iz Padove. Projekt se provodi u iznajmljenom stanu u Puli, a u projekt je uključeno devetero adolescenata podjeljenih u dvije grupe. Kroz projekt su zaposlene tri stručne osobe, dvije rehabilitatorice i jedna psihologinja, koje koordinira i savjetuje Jehona Sehu, psihologinja iz Padove. Cilj projekta je priprema i osamostavljivanje djece/adolescenata s teškoćama u razvoju za što samostalniji život kao prevencija institucionalizaciji. Partneri u projektu su Škola za odgoj i obrazovanje Pula i Centar Liče Faraguna Labin. Ovaj projekt sufinanciran je iz proračuna Istarske županije i Grada Pule za 2018.g.

Programom rada za 2018.godinu te svim aktivnostima koje Udruga provodi želi se poboljšati kvaliteta života djece s teškoćama u razvoju te njihovih obitelji. Programom se također nastoji upoznati javnost o potrebama članova s ciljem boljeg razumijevanja i kvalitetnijeg suživota u zajednici. U 2018.godini Udruga planira organizirati tri stručna predavanja za svoje članove (ABA terapija, asistivna tehnologija, Feldenkrais terapija) te organizirati dodatne edukacije za roditelje kako bi se znanjem osnažili i tako bili bolji oslonac svojoj djeci u svakodnevnom radu i obavezama. Kroz redovnu djelatnost Udruge organiziraju se sastanci, te se umrežuju roditelji koji si međusobno pomažu. Također se dio aktivnosti odrađuje u suradnji s drugim udrugama, primjerice terapijsko jahanje članovi provode u Udruzi Philipos. Program Udruge u 2018.g. financijski je podržan javnim sredstvima Grada Pazina, te se za isti program dio sredstava osiguralo i drugim raspisanim natječajima: HEP d.d., ACI d.d. i Istarski Supermarketi d.o.o. Veliki doprinos dosadašnjem radu Udruge i razvoju sadržaja dale su mnoge pravne i fizičke osobe kroz razne vrste pomoći, volonterske, materijalne, uslužne ili financijske, na čemu im je Udruga neizmjerno zahvalna. Udruga želi tijekom 2018.godine educirati osobu za Biofeedback i Neurofeedback terapiju, te će pokušati skupiti sredstva za nabavku Neurofeedback uređaja za kojeg je potrebno izdvojiti 87.650,00 Kn.

Udruga Hoću Mogu

© iPazin.net portal 2001. - 2024.