Udruga Hoću-Mogu pokrenula pilot projekt “Samostalnost je naša budućnost”

Svaki roditelj djeteta s teškoćama u razvoju razmišlja o budućnosti svog djeteta koji treba pomoć drugih, pa znajući da i sami s godinama postaju sve stariji i nemoćni, trude se naći rješenja za budućnost djece. Kako su djeci s teškoćama najčešće dani ispunjeni raznim pregledima, terapijama, školskim i drugim obavezama, pa i zbog njihovih teškoća i stanja, djeci nedostaje vremena za prakticiranje svakodnevnih rutina koje su ostaloj djeci spontane i automatizirane. Djeca s teškoćama u razvoju za njih moraju uložiti puno više vremena i truda.

Kako bi se moglo pomoći djeci i educiralo ih se za samostalni život u fazi redovnog školovanja, udruga Hoću-Mogu započela je s provođenjem pilot projekta “Samostalnost je naša budućnost”. Pripreme za projekt započele su puno ranije i to uz pomoć Udruge Down DADI iz Padove i Jehone Sehu, psihologinje koja već 10 godina vodi program “Autonomia” u Padovi. Uz stručno vodstvo, a nakon obuke psihologinja Nede Nefat i Matee Terlević u Padovi, oformila se prva skupina djece s teškoćama u razvoju, te su odrađeni individualni razgovori s roditeljima ove djece. U projekt su uključena djeca s različitim teškoćama od 12. godine nadalje. Važno je da u početku grupa bude mala dok se obučava osoblje i traje faza privikavanja korisnika.

U konačnici, djeca će kroz 16 aktivnosti imati priliku donošenja odluka, timski surađivati, koristiti novac, koristiti sat, kupovati, kuhati, zabavljati se i družiti. Prvi susret prošao je pomalo sramežljivo, ali vrlo pozitivno i obećavajuće. Djeca se već vesele svakom slijedećem susretu, a biti će ih ukupno 16. Aktivnosti se provode u jednom opremljenom stanu u Ližnjanu.

Cilj ovog projekta je omogućiti korisnicima da u budućnosti vode što samostalniji život izvan svojih obitelji sa što manjim posljedicama odvajanja, uz stručno vodstvo psihologa/odgajatelja. Ovaj projekt sufinanciran je javnim sredstvima Grada Pule i Grada Pazina u ukupnom iznosu od 11.000 ,00 kn. Projekt će se provoditi u periodu od 1.9.-31.12.2016. sa željom da se razvija i unaprijeđuje iz godine u godinu, rekla je Klarita Radoš Matijašić, voditeljica projekta i predsjednica udruge Hoću-Mogu.

Udruga Hoću-Mogu / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.