Udruga Hoću-Mogu: Predavanje o senzornoj integraciji

U srijedu 28.rujna, u dvorani Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile – Pazin, Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju Hoću-Mogu iz Pazina je u suradnji s Udrugom za razvojnu podršku Točkica iz Sl.Broda organizirala predavanje “Što je to senzorna integracija?”.

70 sudionika je imalo priliku čuti što je to senzorna integracija, koji su znakovi poteškoća senzorne integracije, kako se dijagnosticira i kako se terapija senzorne integracije provodi. Gost predavač Ivana Murat, mag.rehab.educ. iz Slavonskog Broda je također kroz video snimke i primjere iz svakodnevnog rada pokušala približiti problematiku ovog područja kako bi sudionici od kojih su neki bili roditelji djece s teskoćama u razvoju, odgojitelji u djecjim vrticima, učitelji mogli na vrijeme prepoznati simptome koji ukazuju na teškoće senzornog procesuiranja te uputiti dijete na pravovremenu dijagnostiku. Senzorna integracija je organizacija osjeta iz vlastitog tijela i okoline kako bi smisleno djelovali, bili u interakciji s okolinom i kako bi ta interakcija bila primjerena. Najvećim dijelom se senzorna integracija ostvaruje tijekom adaptivne reakcije na osjet, kroz igru i svakodnevne aktivnosti, ali kod djece s poteškoćama u razvoju kod koje se pojavljuju i poteškoće senzorne integracije, potrebno je terapijom poticati organizaciju senzornih osjeta.

Dijagnostika i terapija senzorne integracije se provodi prema principima koje je postavila Dr.A.Jean Ayres, u posebno opremljenim prostorima s raznim spravama i materijalom koji zadovoljavaju svim sedam osjetila, a provode ih pedagog ili terapeut senzorne integracije. Sudionici predavanja su također dobili smjernice kako u svakodnevnom radu koristiti materijal iz okoline te koje igre koristiti i kako poticati dijete s ciljem što bolje organizacije senzornih informacija.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.