Udruga “Hoću-mogu”: ZAPOČELI S PROVOĐENJEM DUGOOČEKIVANE “NEUROFEEDBACK” TERAPIJE

Pazinska Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju “Hoću-mogu” kreće u novi projekt provođenja “neurofeedback” terapija. Udruga je lani u svibnju educirala apsolventicu socijalne pedagogije Letiziju Gržinić za provođenje “neurofeedback” i “biofeedback” terapija.

Edukacija se provodila u zagrebačkom Centru za psihološke, neurofeedback i biofeedback tretmane “Mens Sana” uz mentoricu psihologicu Anu Vodanović Kosić, koja je u veljači u prostorima pazinske udruge provela superviziju i procjenu potencijalne djece za ovu vrstu terapije. Veliku ulogu, bez koje terapija ne bi bila moguća, ima vrijedna donacija uređaja Nexus 10 kojeg je lani donirala Porečka i Pulska biskupija. Udruga je sada zaposlila terapeuticu, koju je ranije educirala, te započela s prvim tretmanima, a i nadalje usko surađuje s dosadašnjom mentoricom.

Ova udruga provodi različite programe s ciljem napretka djece s teškoćama u razvoju te pomoći njihovim obiteljima. Nemjerljivu pomoć pružila je roditeljima i djeci dovođenjem u Istru “Vojta terapije”, te je terapeuticu zaposlila još u srpnju 2016. godine, a tijekom ove su godine taj program sufinancirali Grad Pazin i Istarska županija. Udruga se u isto vrijeme zalagala da terapija bude sustavno dostupna, na uputnicu, što se ostvarilo lanjskog svibnja otvaranjem dječje ambulante u Bolnici za rehabilitaciju i ortopediju u Rovinju. Udruga već niz godina zapošljava pomoćnike u nastavi i u vrtiću, a tijekom protekle je školske godine zapošljavala jednog pomoćnika djetetu s teškoćama u razvoju koje pohađa labinski Centar “Liče Faraguna” putem koji je financiran od Ministarstva znanosti i obrazovanja te Općine Pićan. U suradnji s pazinskim Dječjim vrtićem “Olga Ban” te općinama Cerovlje i Karojba osigurala je dva pomoćnika u vrtićima i to za dvoje djece u područnim vrtićima Pazinski Novaki i Karojba.

Udruga se trudi olakšati školovanje djece s teškoćama u razvoju tako što posreduje u zapošljavanju pomoćnika, štoviše, u dosadašnjem četverogodišnjem razdoblju postojanja organizirala je niz stručnih predavanja na tu temu. Predsjednica udruge Klarita Radoš Matijašić napominje da je period obrazovanja jako važan u formiranju osobnosti svakog čovjeka, pa tako i svakog djeteta s teškoćama u razvoju. U tom razdoblju osim socijalizacije, djeca stječu kompetencije za život i tržište rada, ovisno o teškoći i mogućnostima svakog pojedinca. Radoš Matijašić također skreće pažnju i na nedostatak pomoćnih zanimanja u Istarskoj županiji pogotovo za onu djecu koja između ostalih imaju i motoričke teškoće. Stoga se trude osvijestiti javnost o potrebi da se u Istri otvori zanimanje pomoćni administrator, kako djeca ne bi trebala putovati ili seliti u susjednu županiju, ili, pak, u najgorem slučaju prekidati svoje obrazovanje radi organizacijskih teškoća putovanja na nastavu.

Projekt “Samostalnost je naša budućnost” strateški je projekt udruge kojeg provodi već četvrtu godinu, a sufinancira se sredstvima Istarske županije, Grada Pule i Grada Pazina. Cilj je osamostaliti adolescenate s teškoćama u razvoju za što samostalniji život. Rad se temelji na malim skupinama djece koje su vođene s dvije stručne osobe. Skupina adolescenata koja je u projektu od samog začetka, spremna je napraviti korak dalje, za koju je potrebno osigurati dodatna financijska sredstva. Partneri u projektu su Centar “Liče Faraguna” Labin, Škola za odgoj i obrazovanje Pula te Sportsko društvo “Plima” za osobe s invaliditetom Istarske županije. Projekt se provodi po uzoru na izvorni projekt “Autonomia” udruge Down Dadi iz Padove, kojeg koordinira psihologica Jehona Sehu.

Piše Anđelo Dagostin
https://www.glasistre.hr/istra/udruga-roditelja-djece-s-teskocama-u-razvoju-hocu-mogu-zapoceli-s-provodenjem-dugoocekivane-neurofeedback-terapije-591705

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.