Udrugama dodijeljeni prostori u bivšoj vojarni

foto: Glasistre.hrNakon podužeg vremena Pazinsko gradsko poglavarstvo okupilo se na svojoj 108. sjednici u punom sastavu. Kroz nekoliko točaka Dnevnog reda provlačilo se pitanje udruga, od prostornih do financijskih, a raspravljalo se i o programima mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti i provođenju nadzora nad kontrolom pitke vode u javnim cisternama i kaptažama.

Radio klub „Pazin“ i Lovačka udruga „Vepar“ odlukom Poglavarstva dobili su svoje prostore u bivšoj vojarni. Radio klub je na korištenje dobio 92 kvadrata u bivšoj prijavnici i ambulanti, a Lovačka udruga „Vepar“ će zbog prirode svog djelovanja koristiti izdvojeni prostor skladišta površine 93 m2. Ovaj je prostor trenutno bez najosnovnije infrastrukture, nema priključka struje ni vode, ali će im ih Grad nakon izrade troškovnika omogućiti, dok će se za uređenje prostora pobrinuti sami članovi udruge „Vepar“.
U Pazinu će uskoro prostor za rad imati i Udruga vinogradara i vinara Istre „Vinistra“ kojoj je Poglavarstvo dodijelilo neuređeni prostor (65 m2) na adresi Prolaz Ernesta Jelušića 1, čime će ova Udruga koja okuplja 87 vinara Istre među kojima i 11 s područja Pazinštine intenzivirati svoj rad i na području Središnje Istre.

22. i 23. veljače ove godine u Pazinu će se u organizaciji Pčelarske udruge „Lipa“ održati „3. Dani meda“. Ukupni trošak ove manifestacije procijenjen je na oko 73.000 kuna, u čemu će Grad participirati sa 15.000 kuna-namjenski za nabavu šatora te sa još 5.000 kuna kojim će se sponzorirati izrada informativno-propagandnog materijala.

Tematika udruga na ovotjednoj sjednici Poglavarstva zaokružena je informacijom o projektu Udruge „GONG“ s kojom Grad Pazin ima višegodišnju dobru suradnju. U četvrtak, u 12 sati u Velikoj vijećnici predstavnici GONG-a održati će prezentaciju projekta „Mislim globalno, djelujem lokalno!“ koji je namijenjen mladima od 14 do 19 godina s ciljem „vježbanja demokracije“. U sklopu ovog projekta 40-ak sudionika biti će na jedan dan gosti gradske uprave, upoznati se s njenim radom i funkcioniranjem, okušati će se i u izradi vlastitih projekata, a najbolji prijedlog biti će nagrađen.

Poglavarstvo je prihvatilo izvještaj o realizaciji Programa mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti i provođenju nadzora nad kontrolom pitke vode u javnim cisternama i kaptažama za što je lani ukupno utrošeno 53.314 kuna. Preventivne akcije dezinsekecije i deratizacije provodila je Veterinarska ambulanta Poreč, a kontrolu izvorišta pitke vode Zavod za javno zdravstvo Istarske županije. Kroz četiri uzorkovanja vode na lokacijama Cesari, Ukotići, Petehi i Gržani utvrđeno je da voda u tim izvorištima nije zdravstveno ispravna pa je Sanitarna inspekcija donijela zabranu o njenom korištenju za piće. Naglašena je potreba da se o ovoj zabrani obavijeste žitelji tih krajeva putem Mjesnih odbora te da se na izvorišta postave table s upozorenjem.
Prihvaćen program istih mjera za 2008. godinu dopunjen je u odnosu na prošlogodišnji s kontrolom izvorišta vode u Kašćergi jer je tamošnji mještani usprkos nedavno izgrađenom vodovodu i dalje koriste za piće.

Pučkom otvorenom učilištu Pazin Poglavarstvo je dodijelilo 6.000 kuna kojima će se sufinancirati jednomjesečni smještaj prevoditelja dobitnika nagrade iz programa „Mreža gradova književnosti“ u sklopu susreta izdavača „Put u središte Europe“.

Dario Brajković
„Radio 052“

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.