Ugovori o financiranju rada udruga – novost u proračunskoj politici pazinske gradske uprave

Zgrada općinePazinski gradonačelnik Renato Krulčić jučer je primio predstavnike udruga iz područja “kulture i prirode” radi svečanog potpisivanja ugovora o financiranju njihova redovnog rada i posebnih projekata iz sredstava gradskog proračuna. Ovo je prvi put da se gradska uprava odlučila ugovorno obvezati da će redovito i u punom odobrenom odnosno ugovorenom iznosu financirati aktivnosti civilnog društva na području Pazina, s čime je prijašnjih godina često bilo problema jer su se odobrena sredstva udrugama isplaćivala u nepotpunom iznosu s obrazloženjem da je to u skladu sa stupnjem ostvarenja proračunskih prihoda.

– Što se potpiše, to će se i poštivati, kako glede rokova, tako i glede iznosa, obećao je gradonačelnik Krulčić. Prvih 19 udruga koje će na sebi iskušati funkcionira li takav ugovorni sustav financiranja su Društvo likovnih stvaratelja Pazin, Mješoviti pjevački zbor Roženice, Folklorno društvo Pazin, Limena glazba Pazin, Katedra Čakavskog sabora za povijest Istre u Pazinu, Jules Verne klub, Speleološko društvo Istra, zajednica Talijana Pazin, Udruga gradana Heki, Udruga geodeta, udruga Albus, Hrvatsko katoličko mladenačko društvo Seljačka sloga 1911. iz Trviža, Kinološko društvo, Katolička udruga mons. Antun Hek, Udruga pčelara Lipa, Lovačko društvo Vepar, Izvidački odred Huhober, Društvo Josip Broz Tito i udruga Veliki mali čovjek.

Ukupna vrijednost njihovih ugovora o gradskom proračunskom financiranju je 258.000 kuna, a naknadno će se potpisati i ugovori za posebne projekte odnosno programe tih udruga. Već godinama ustaljene pazinske manifestacije Grad će financirati s ukupno 2.000 kuna.
Ovisno o veličini odobrene godišnje dotacije ove će udruge svoj gradski novac dobivati u dva, tri ili četiri obroka, dok će se za posebne projekte polovica novca isplaćivati uoči njegove realizacije, a druga polovica nakon podnošenje izvješća o ostvarenom programu. Takoder, gradske isplate prema udrugama mogu krenuti tek nakon što udruga gradskoj upravi podnese cjelokupan izvještaj o radu u prethodnoj godini.

Davor Šišović
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.