Udruge za zaštitu okoliša poduprle zatvaranje Rockwoola

RockwoolUdruge “Eko Kvarner” iz Omišlja, Odbor za referendum iz Pule i “Ekop Istra” iz Pićna podupiru odluku Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kojom je zatvoreno gradilište Tvornice “Rockwool” u Pićnu, ali smatraju da ta mjera nije dovoljna i da građevinsku dozvolu za tu tvornicu treba poništiti, priopćio je danas “Eko Kvarner”.Udruge smatraju da je nužno izraditi novu studiju utjecaja na okoliš te tvornice i do njezina završetka zabraniti bilo kakvu aktivnost na gradilištu.

Ocjenjuju da je u studiji utjecaja na okoliš Tvornice “Rockwool” bilo propusta te da nisu uočeni svi mogući štetni utjecaji, kao što su moguće onečišćenje zraka u Hrvatskoj i u susjednim državama, opterećenje okoliša prijevozom i problemi zaštite podzemnih voda.

Istaknuli su da je pokusni rad te tvornice, “koji je katastrofalno utjecao na zrak u poljoprivrednoj Raškoj dolini”, uzrokovao mnogobrojne pritužbe građana na otežano disanje.

Članovi udruga također misle da je, zbog ekoloških izgreda, upitna vjerodostojnost tvrtke “Ekonerg”, koja je izradila studiju o utjecaju na okoliš, projektirala i nadzirala gradnju, te da to što je inspekcija uočila propuste, to jest dimnjak koji nije predviđen u projektu, dokazuje koliko je ozbiljno “Ekonerg” obavio posao.

Udruge najavljuju da će njihovi članovi ako se nastavi gradnja Tvornice bez nove studije o utjecaju na okoliš pokrenuti mjere na međunarodnome planu radi zaštite zdravlja i života građana Hrvatske i susjednih zemalja.

Tri ekološke udruge također ističu kako je nužno da u slučaju Tvornice “Rockwool” brzo reagira Državno odvjetništvo. Po njihovim tvrdnjama, sve, uključujući neuobičajene povlastice koje je ta tvornica dobila, upućuje na moguće nezakonite radnje, ponajprije korupciju.

Hina

1 komentar na “Udruge za zaštitu okoliša poduprle zatvaranje Rockwoola”

  1. Anonimno napisao:

    Ljudi, ča ćemo po staremu običaju čekat da ki umre ili ćemo prvo zaprit tu fabriku od vraga od kejste z Pićna ili Kršona ne moren zadhnut kako rabi.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.