Ugašena dva požara u središnjoj Istri

2Požar koji je između sela Srbinjak, Mohori i Mofardini buknuo oko 14.20 sati stavljen je pod nadzor oko 17.30 a sat vremena kasnije je i lokaliziran. Vatru koja je zahvatila između 10 i 15 hektara guste bjelogorične šume i raslinja gasilo je 40 vatrogasaca javnih vatrogasnih postrojbi Pazin i Poreč i dobrovoljnih vatrogasnih društava Višnjan, Kaštelir i Vrsar s 15 vozila.

Maestral koji je puhao do 16 sati otežavao je gašenje ali oko 16.30 vatrogascima je stigla pomoć iz zraka, jedan air traktor i jedan kanader. Ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi ljudi niti njihova imovina.

Kanader je opozvan u 17.30 sati, a air traktor nastavio je s preletima požarišta poslije lokalizacije, kazao nam je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac koji je koordinirao akciju gašenja iz sela Srbinjak. Slijedi dogašivanje vatre a tijekom noći i u ponedjeljak cjeli dan vatrogasci će ostati čuvati garište da se požar ne bi ponovno aktivirao.

Od dolaska vatrogasaca na požarište iz općine Tinjan je u Srbinjak stigla okrijepa za gasitelje, a piće su donijeli i stanovnici okolnih sela. Mještani koje smo zatekli u Srbinjaku komentirali su da su lani izgorile dvije boške ali se do danas ne zna tko je potpalio te požare.

Neposredno nakon gašenja požara kod sela Srbinjak buknu je novi kod Svetog Petra u Šumi pa je air traktor odmah usmjeren na to požarište. Vatra je zahvatila vrlo gustu i neprohodnu makiju i ugašena je oko 19.30 sati, saznajemo od Kozlevca.

-Dva ispuštanja vode iz air traktora i napori vatrogasaca bili su dovoljni da u samo sat vremena ugase požar koji je u vrijeme lokalizacije onoga kod Srbinjaka oko 18.30 sati buknuo kod sela Dragovanci, odnosno Svetog Petra u Šumi, uz Istarski ipsilon, veli Kozlevac. Vatru je i spazio pilot air traktora dok je nadlijetao požarište kod Srbinjaka. “Izgorjelo je oko hektar trave i niskog raslinja, a vatra je gorjela istovremeno na dva, tri mjesta, međusobno udaljena stotinjak metara”, kazao je Kozlevac.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.