Ugostitelji se nisu prilagodili novom zakonu o zabrani pušenja!

foto: BBC.co.ukPušenje će od početka svibnja biti dozvoljeno samo na otvorenim terasama i u zasebnim prostorijama restorana gdje se ne mogu konzumirati ni hrana ni piće.

Pušenje je dozvoljeno na otvorenim terasama

Usprkos tome što će od početka svibnja biti zabranjeno pušenje u svim ugostiteljskim objektima zbog pune primjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, većina se vlasnika kafića, restorana i drugih objekata još uvijek nije prilagodila propisima tog zakona koji je stupio na snagu početkom studenog i dao ugostiteljima šest mjeseci da svoje prostore prilagode novim propisima.

Naime, pušenje će od početka svibnja biti dozvoljeno samo na otvorenim terasama i u zasebnim prostorijama restorana gdje se ne mogu konzumirati ni hrana ni piće. Većina se još uvijek nije prilagodila jer se nada da će se neke odredbe ublažiti ili da će se provođenje tog zakona zbog gospodarske krize ipak odgoditi. Ili jednostavno čekaju zadnji trenutak. Neki pak o tome još ne razmišljaju budući da je pred nama ljetna sezona pa spas vide u terasama, gdje je pušenje dozvoljeno. U otvorenim terasama vide i mogućnost zadržavanja pušača tijekom zime, pa se oni najažurniji već sad raspituju u gradskim upravama da im se omogući djelomično zatvaranje terasa i postavljanje grijalica.

– Još čekamo hoće li Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ipak ublažiti primjenu novog zakona. Predstavnici HOK-a imaju zakazan sastanak s predstavnicima iz Ministarstva pa ćemo vidjeti hoće li se nešto promijeniti. Koliko znam, u Austriji i Sloveniji djelomično se taj zakon ublažio zbog gospodarske krize. Nadam se da će tako biti i kod nas. Ugostitelji se većinom nisu prilagodili novom zakonu jer svi čekaju zadnji trenutak, rekao nam je Marino Paretić, predsjednik Ceha ugostitelja županijske Obrtničke komore i član Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Vlasnik restorana Vela Nera u Puli Dušan Černjul također potvrđuje da se većina nije prilagodila novom zakonu.
– Svi čekaju zadnji trenutak. Budući da dolazi ljeto, nitko se ne brine, jer se može pušiti na otvorenim terasama. A i nemamo neke prevelike mogućnosti prilagodbe. Terase ne smijemo zatvarati jer se onda one tretiraju kao zatvoreni prostor u kojemu je također zabranjeno pušenje. Pušači će morati pušiti vani ili pod tendama, kaže Černjul.

Jesu li se ugostitelji počeli raspitivali o mogućnostima ograđivanja svojih terasa, pitali smo gradske službe naših turističkih mjesta. U Puli, Rovinju, Poreču i Umagu zahtjeva ima jako malo ili ih uopće nema. U Puli je zaprimljen tek jedan zahtjev za djelomičnim zatvaranjem bočnih dijelova terase, o čemu će se raspravljati narednih dana. U ostalima su se ugostitelji tek usputno raspitivali koje su njihove mogućnosti. U tim je gradovima već unaprijed posebnim odlukama određeno kako terase moraju izgledati tako da se zasad nije donosila nikakva posebna odluka o uređenju ograđenih »pušačkih« terasa.
Primjerice, u Puli su točno definirani elementi za postavu terase kao što su stolovi, stolice, cvjetne vaze, suncobrani i tende, a u posebnim slučajevima podesti, pokretne ograde i grijaća tijela. Svi elementi moraju biti izrađeni od suvremenih materijala. U Umagu također uvjetuju tipizirano opremanje terase, odnosno izbor oblika, materijala i boja stolova, stolica, suncobrana i drugih predmeta prema uvjetima iz kataloga urbane opreme koji je izrađen u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Puli. Na pojedina rješenja traži se prethodno pozitivno mišljenje spomenutog odjela. U Rovinju i Poreču također su donesene slične odluke.

Ministarstvo zdravstva: Nema odgode odredbe o zabrani pušenja

Stav je Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi da nema odgode primjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, odnosno onog njegovog dijela koji se odnosi na zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima, izvijestili su iz Hrvatske obrtničke komore. Na prijedlog Ceha ugostitelja član Ceha Martin Plantak imenovan je vanjskim članom radne skupine za praćenje i primjenu spomenutog zakona. – Ta radna skupina pratit će primjenu i utjecaj zakona na sve čimbenike kojih se primjena tiče, kao i stanje u zemljama koje su uvele zabranu pušenja, ističe predsjednik Puntijar i objašnjava da je stajalište Ministarstva da se tek primjenom zakona mogu vidjeti njegovi stvarni nedostaci, što će biti i zadatak radne skupine.

Puntijar ističe i da se Ministarstvo obvezalo pojasniti primjenu tog zakona, primjerice što se prema zakonu smatra terasom na kojoj je dopušteno pušenje, koja je odgovornost ugostitelja ako si gost pušač sam donese piće u prostor za nepušače te na koji način će se ugostitelja osloboditi odgovornosti ako je izvršio sve zakonske obaveze, a gost se toga ne pridržava i dalje puši.

U priopćenju Ministarstva zdravstva navodi se i da je cilj zakona jačanje svijesti o štetnosti pušenja i zaštita nepušača, a njime se ne želi naštetiti ugostiteljima.

Glasistre.hr

6 komentara na “Ugostitelji se nisu prilagodili novom zakonu o zabrani pušenja!”

 1. e napisao:

  A-ha, ublazit ce Zakon… pa jedva cekaju da pune proracun s kaznama oko pusenja.
  Uglavnom, popusili ste, kako okrenete :-)

 2. dioxin napisao:

  Svi u podpićan i dišite duboko,država se se brine za vaše zdravlje,nazdravlje

 3. dioxin napisao:

  Dopuna
  Isto kao i popovi ča se brinu o životu a sva im je priča usmjerena na smrt i “životu” poslije nje.Jebem ti logiku i ki ju je smisli.

 4. pipinmali napisao:

  Škužaj ma ne kapin di je tu lova ,a su mi rekli da je lova (money,cash,buck’s)jedino ča se računa,smo u kapitalizmu ili ča.Ko ljudi prestanu fumat će duže živit i brat penzije a poreza od tabaka neće bit,čisti zajeb .Namnožit će nam se tih penzioneri pa će postat vodeća stranka (HDZ+ IDS će poć remengo) niki neće neće delat ,niki neće fumat i eko ti evanđelja po Ivanu(apokalipsa ,za neznalice)smo finili štoriju, se ga diže The end.Eko ča je nama naša borba dala.Fumadori svih nacija ujedite se, vi ste revolucinarna svijest ,ki ne fuma je pofuma.La lotta se continua. I onda sve ispočetka kao u školi za pačiće male.Nič novega ,bi rekli oni s malo dužin pamćenjem.Ni med smetjem ni pravice bi rekli cinici, i je tako .Ma šegava je ta država ča mi rečemo vlast, će nać neki način da zdrave učini bolnima i stavi sve na svoje mesto (viva podpićan) pa će money ,cash itd.i dalje teć u istem pravcu a sve mone ki fumaju ili ne funaju već su pofumali.

 5. pepitto napisao:

  Lenny Bruce je reka: Večeras ću svojoj ženi uradit ono što meni država radi stalno.OK a sad vi obrnite priču i uradite državi ono što ste uradili ženi jučer(ili kad već) na obostrano zadovoljstvo.Neka barem bude 1:1

 6. spanjulet napisao:

  Nisam pušač, ali dođe mi da zapalim!

  Udri svim silama po pušačima, kao da ćemo se time riješiti svih problema.

  Pušači, ujedinite se!

  Ujedinite se u udrugu, napravite političku stranku. Uvjeren sam da bi dobili većinu u Saboru i mogli čak birati predsjednika države iz svojih redova. Veliki je kapital u vama, treba ga samo iskoristiti. Mnogi će napusštati svoje stranke i pridružiti se vama.

  Pušači svih zemalja ujedinite se!

  SP = Stranka pušača (nacionalno besvijesni).
  HSP = Hrvatska stranka pušača (nacionalno svijesni)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.