Uhvaćeni prevaranti: Prodavali masažere po znatno višoj cijeni

policija1.jpgPazinska i porečka policija su dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad 37-godišnjakinjom i 29-godišnjakinjom iz Pitomače utvrdili osnove sumnje da su počinile dva kaznena djela prijevare.

Prvu prijevaru počinila je 37-godišnjakinja, koja je u prijepodnevnim satima 6. studenog 2013. godine došla u stan 72-godišnjakinje na području Pazina te ju je prevarila za nekoliko tisuća kuna. Naime, 37-godišnjakinja joj je prodala masažer po znatno većoj cijeni od one stvarne.

Na isti je način, oko podneva 26. studenog , 29-godišnjakinja došla u stan 83-godišnjakinje iz Tara te joj je prodala dva masažera, oštetivši je za nekoliko tisuća kuna.

Osumnjičene su tijekom jučerašnjeg dana privedene u pritvorsku jedinicu PU istarske, izvijestila je istarska policija.

Budući su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom osobe iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju te otuđuju predmete veće vrijednosti.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično. Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda, a česti su i slučajevi prodaje ”bižuterije” pod zlato – radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli i slično.

istarska.policija.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.