Ulagati u znanost, a ne u besplatne udžbenike!

go338373.JPGPark Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile bio je mjestom sastanka s mladim zaljubljenikom u znanost Lukom Opašićem iz Pazina, koji se nedavno okitio titulom državnog prvaka u biologiji. Na natjecanju je pod vodstvom mentorice Dušice Dorčić nastupio s radom »Umjetno induciranje spolne zrelosti europske jegulje«. Vrijeme je kupanja, sezona je otvorena, a ovaj pazinski maturant u japankama priča: »Imam ludu sreću ča ću nastavit po ljeti delat u akvariju na Fort Verudeli na tu temu, hormonske terapije spolno nezrelih jegulja na način da se otopina hipofize ubrizgava na abdomen jegulje, i još čuda tega. Na natjecanju sam prikazao razvoj osam primjeraka, od kojih je jedna došla do spolne zrelosti. To ću ponovit u sklopu ljetnog rada. Trenutno nabavljam primjerke, planiram iskoristiti dobiveno znanje, a mijenjat ću stvari za koje sam tijekom prethodnog pokusa shvatio da nisu dobre«.
Pitali smo ga koji fakultet planira upisati.
– Imam izravan upis na PMF – biološki smjer, no ja ću pokušati upisati medicinu. Želim iskoristit znanje kako bin pomoga drugim ljudima. Ako želim radit u klinici cijeli svijet mi je otvoren, od Pazina do New Yorka i Tokija, dok ako bih se bavio znanošću, bio bih ograničen na velika istraživačka mjesta, poput Lausanne, veli on.
Osim državnog prvenstva, Luka je na ekipnom prvenstvu bio drugi u ekološkom kvizu, zajedno s dvojicom Vanja – Ilićem i Marićem te Martinom Skok, a prijašnjih godina u timu je bio i Goran Levak, koji danas studira medicinu i svojevrsni mu je uzor.
– Ne smatram se nadarenim učenikom, nego mislim da je bit svega u volji, entuzijazmu, želji za spoznajom svijeta oko sebe. Znanost mi je prirasla srcu, a i još kao mali sam proučavao enciklopedije poput »Tisuću pitanja, tisuću odgovora«, skroman je Luka. Na temu društvenih vrijednosti kaže: »U društvu je danas cilj svima postić ča više sa ča manje truda i to na zaobilazne načine. Današnje društvo je društvo Rimskog Carstva, u kojem su gladijatori sportaši, a narodu je dosta panem et circenses (kruha i igara). Reklamiraju se svjetska prvenstva, Olimpijske igre – bitno je da je mozak na paši. Neshvatljivo je da je neki dan izašla majušna vijest o novim znanstvenim spoznajama o formiranju planeta, dok je vijest da je netko spavao s nekim u ‘Big Brotheru’ puno veća«.
Vratili smo se na znanost. Luka nam je rekao da je oduševljen knjigom biologa Stevea Jonesa »Y – Podrijetlo muškarca«, koju trenutno čita. U razgovoru smo se dotakli i predavanja o njegovu projektu koje je ovaj maturant držao Vladimiru Paaru za nedavna akademikova posjeta Pazinu, i to nasamo u kabinetu.
– Bi san jako pod dojmom. Neki škiči kad vidi pjevača, glumca, dok je meni Paar pojam. Dao mi je nekoliko savjeta i zatražio CD s projektom. Ki zna, forši ga je hiti pokle i u škovace, ali ni me briga. Uzbuđeno san mu u pol ure ispriča sve ča znan, a riječi su tekle same od sebe, nanke neznan ča san mu sve reka, kaže on.
Za kraj našeg razgovora rekao nam je i da iščekuje odgovor Ljetne škole znanosti u Višnjanu, za koju je i ove godine aplicirao.
– Mislim da Korado Korlević vrhunski radi svoj posao. I u toj ljetnoj školi, u kojoj sam već bio u nekoliko navrata, dobivam puno poticaja za bavljenje znanošću. U to treba ulagati, a ne u besplatne udžbenike, koji ne doprinose kvaliteti obrazovanja pojedinca, ističe Luka Opašić. (A. Fi)

www.glasistre.hr

36 komentara na “Ulagati u znanost, a ne u besplatne udžbenike!”

 1. doktor napisao:

  prejak si…

 2. sisic napisao:

  Luka svaka čast. Već se svima hvalin da san s tobon hodila u školu, hehe. Poz

 3. mala napisao:

  Luka bravo….da barem dođeš još koji put u naš razred kao za na naš način jer mi je bilo zabavno slušat kako nam predaješ.pozz ;)

 4. marina napisao:

  voljela bih te malo bolje upoznati..p.s. dodaj neke fotkice na fejsu;)

 5. prvasica napisao:

  baš si mi sladak na ovoj slici.. pusek

 6. busola napisao:

  Majketimile, pa ovo je bolje nego Iskrica! :-)

 7. ivan napisao:

  iskrene čestitke Luki i njogovoj mentorici…
  samo žalosno je da se ističu rezultati strukovne škole i gimnazije Pazin a da se namjerno prešučuju rezultati Kolegija; klapa prvo mjesto na državnoj domijadi, odbojka ženske prvo mjesto na državnoj domijadi, stolni tenis prvo mjesto n adržavnoj domijadi, košarka drugo mjesto na državnoj domijadi, recitacija 3. mj. na državnoj domijadi…dramska Kolegija predloženi za državni Lidrano, na SKAG-ju za drmatursški dio SKAGI…nisma iz Kolegija ali s njima sam povezna…čak i na predstavljanju u Plavoj dvorani bila je samo naša škola a Kolegij nitko nije pozvao…dan škole i humanitarna priredba Gimnazije…nije bilo kolegija a mis smo bili gosti na njihim manifestacijama…volim ovja grad i dio sam njega posebiced naše škole strukovne i gimnaziej Juraj Dobrila ali bi rebali razmišljati i o svoji mpropustima. … učenik-ca 4b!

  1. palalapa napisao:

   a gdje je tu neko prvo mjesto na državnom natjecanju? domijada, a šta je to? koliko se tu škola natječe? Razumiješ. To je slično kao kada netko osvoji sva tri prva županijska mjesta (u Istri) u recimo grčkom… :-)

   1. ivangoran napisao:

    12 domova u među regiji a 51 dom u R. Hrvatskoj!

    (dom jednako škola!)

  2. ucenik napisao:

   skužaj, ča si iz Kolegija ili iz Gimnazije J. Dobrila na kraju?

 8. ivan napisao:

  ispričavam se na gramatičkim i tkstualnim greškama…hvala!

 9. ivan napisao:

  tekstualnim

  1. PufPant napisao:

   hehehehehehe se vidi da da si povezana s kolegijen hahaha

   psst … šala mala

 10. neki napisao:

  ma daj Rus muči molin te.

  1. rus napisao:

   daj molin te Anđelo, kakve su to opaske?? hahah

 11. A napisao:

  bravo luki. ma ti nemaš pojma kako se ponosimo s tobon! svaka ti čast!

 12. Luka napisao:

  Hvala puno, ma puštimo ća đornal, članak i sve nagrade ali svarno se osjećan najsretnije najponosnije kad cujen komentare od svih vas (ne samo te tu) ki nisu posljedica samo tega ča tu piše, hvala.
  Već san misli da će taj post bit krgan komentari, ko na nekin ostalin postovima, koje redovito čitan kao dnevnu dozu viceva. Rus proviva hitit patku kolegij vs opća ali mu nere baš. (ivan-učenica 4.b hehe;). Anđelo i alen nisan zna da rete oped u prvi razred…

  1. rus napisao:

   hahhaahahaah svaka čast luki na svemu… ali ono nisan ja napisa gore… ko prvo jer bin onda napisa ko šljivi kolegij luki je najbolji!.. a ko drugo jer se vidi da je to pisa neki ki ni na zelenoj grani sa tipkovnicom… =)

   1. neki napisao:

    e moj rus sve si zaj…..hahahaha

    1. sisic napisao:

     Ne ne, ni ono on pisa, i sad se je tu ko fol slučajno naša pa se opravdava :)

     1. neki napisao:

      imaš porečke portale pa piši tamo..kužiš ne..baaahahahah
      šišić da nisi i ti povezana slučajno s njin

     2. sisic napisao:

      nisi me shvatija zlato.. ja san samo naglasila kako je Rus očit :)

 13. Luka napisao:

  I još da rečen (mala nadopuna na članak ali bitna;) kako u pazinskoj školi trenutno čuda njih o kima po znanju nis ni do kolen i o kima bi stvarno tribalo pisat, kako bi se u jenu ruku da i poticaj za znanjen i popularizacijon isteg.
  Eko samo neke da spomenen: Matej Lakošeljac je trenutno najveći maher (đornališti, drugo lito na njega) u samen vrhu države u kemiji, hrvatsken, informatiki, biologiji. Vanja Ilić (hodajuća enciklopedija, z bradon;) u vrhu države iz povijesti, geografije, mali prvašići rasturaju matematiku (Marić(mali Zeus), Tomaško). Tu (gore) su i klasičari ki imaju fizičare(Mateo Paulišić) astronome(Ana Galant), matematičare(Jasmina Šestan), sve sam vrh Hrvatske. Ima tu još stvarno čuda mladih pametnih u pasanin generacijama. Za sport je Rus gore nešto nabraja ali od sporta ni koristi pa neću o temu.
  Pazin stvarno ima čuda potencjali, u odnosu na broj stanovnika to je nevjerovatno i na novoj(staroj) vlasti je da to iskoristi.

  1. tomcub napisao:

   čim ovaj članak ovaj trenutak ima 15 komentara, a članak o bombi i Bonu 3 to je već veliki napredak

   1. komuna napisao:

    Ni,
    mladi i stari znadu da se nauka da minjat, politika ne! Kurba je kurba kako god ga ti stavija.

  2. sisic napisao:

   Lukica, gle, ja kad gledan koliko mi je koristi donesa sport a koliko škola i učenje, definitivno prevagne škola. Ali je koristi i od sporta. Samo ne dugoročno kao od znanja. Samo to san tela reć .Tvoji rezultati su više nego odlični, kao i od svih koje si nabroja. Ali i sport je lipa stvar. Nemoj to zanemarit. Ali znan ja da nisi ti tija nič uvrijedit :)

   A to za potencijale potpisujen. Neka se vlast malo osvrne. I ne dopusti takov odljev mozgova u budućnosti :)

   1. Luka napisao:

    Svakako da je lipa. Druženja z ekipon, zdravo natjecanje, ali san misli na vrhunski koji izrabljuje čoveka i cjeli sistem “kad odrasten želin bit nogometaš”. Evo sad san bi na tekmi naših kontra ukraine i to sve skupa je prodavanje magle, miljari ljudi zijaju hrvacka, nimaš ča za vidit a mala od 10 lit zad mene zija ko luda p…van materina igrajte bolje, a o ustavon zabranjenon “navijanju” da ne govorin. I nakraju krajeva ku želiš gledat loš nogomet moreš i u pazinu. Bi san taj put ki san moga pa ajde da vidin. Oped, igranje, treniranje u razumnin granicama i sa ciljon koji ni onaj gore naveden je na kraju krajeva neophodno za zdravlje

    1. sisic napisao:

     Znan dosta o temu.. pisala san radnju, sjećaš se :) Ali nu, kapili smo se, čovika ispunjava to druženje s ekipon, to ča dela na svojen tijelu, živi zdravije. Ali i dobri rezultati ko ča su postigli naši atletičari,ili godinama košarkaši (sve to mislin u okviru škole) su u tako mladin godinama jako dobro došli. A protiv medijskega izrabljivanja san totalno.
     Dobro, totalno smo skrenuli s teme, ni mi bila namjera. Luka očekujemo još sličnih članaka u budućnosti :)

 14. july napisao:

  Kad čitam takve vijesti i vidim da ima takvih mladih ljudi, pomislim kako ima nade za ovu zemlju i društvo…
  Svaka čast tebi, Luka, i vama koji ga podržavate. Znanje je stvarno najbitnije, šteta da nisam tako razmišljala kad sam bila u vašim godinama.

  1. zloguki_prorok napisao:

   ćemo vidit za par let kad stignu prva razočaranja…

   1. Globo napisao:

    Za ljude znanja nema razočaranja jer njihov je zavičaj cijeli svijet. Ako su zbilja i stvarno vrhunski stručnjaci u svom poslu sva su im vrata otvorena, ali ako su zbilja vrhunski. Ako su prosječni, a misle da su vrhunski naravno da će se razočarati.
    Međutim takve osobe nemaju što raditi u našoj sredini. Zašto? Zato jer pretpostavimo da Luka postane vrstan kirurg, logično je da se neće vratiti u Pazin. Zašto? Zato jer tu nema bolnice. I tako redom. Vrhunski stručnjaci rade u vrhunskim ustanovama i žive u velikim centrima gdje takve ustanove jdluju.

 15. suziteljica napisao:

  bravo luka,eko ti još jena petica :)

 16. mama napisao:

  Ulaganje u znanost započinje besplatnim udžbencima za prvi razred osnovne škole. Nitko ne postaje znanstvenik tek tako, u četvrtom razredu gimnazije ili na prvoj godini studija.Počinje se upornim radom od prvog razreda osnovne škole i besplatnih udžbenika.
  Sve čestitke Luki i veliki uspjeh u životu i karijeri.

  1. knjige napisao:

   učenici udžbenike ove godine ne moraju vraćati, znači tiskaju se novi za svaku generaciju. baš me zanima kako će se palit i bacat na kraju godine

   1. sisic napisao:

    Znači oni ni ne vraćaju ono ča su dobili za nič, a mi smo naše kupovali svih 12 let, i to često nove novcate kad bi se na tržištu pojavi neki novi “kvalitetniji” (čitaj: lipše oslikan)… (svaka čast prof. iz latinskega, bila je ista knjiga ko kad su naši roditelji bili srednja :)
    Vjerojatno je svakoj fameji lakše da nemora odvajat za knjige, još ku je više dice. Ali dobro je reka Mesić, da ča će država sad bogatunima kupovat knjige. Trebalo bi da se vidi, di je više dice, di su roditelji nezaposleni i tako. I onda da se daje njima. Ko natječaj za dom, stipendiju… Prema zaslugama i potrebama. I poslije neka ih vrate. Ne rabi da budu delikati i da se nemoru vadit iz korištene knjige. Joh na ča su nama neke ličile :) Pa su koristile stešo.. I još koriste :)

    1. Luka napisao:

     tako je sisic…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.