Umjesto Pazina, Pula glavni grad Istre?

foto: Glasistre.hrIako je nije izrekao u javnosti, izjava gradonačelnika Borisa Miletića da bi Pula morala biti glavni grad Istre ubrzo se proširila. Naime, kako nam je rekao, tu je tvrdnju iznio u ponedjeljak navečer na godišnjoj izvještajnoj skupštini pulskog IDS-a zatvorenoj za javnost, na kojoj se analizirao rad u proteklom mandatu.


– Pula zaslužuje biti glavni grad jer je u svim pogledima središte Istre. Smatram da pripada prošlosti vrijeme kada je bivši predsjednik Franjo Tuđman 1993. proglasio Pazin administrativnim središtem, rekao je Miletić. No, dodao je da neće sve ostati samo na njegovom komentaru pa će, budući da je i saborski zastupnik, na sljedećem zasjedanju Sabora predložiti izmjenu Zakona o jedinicama regionalne uprave i samouprave da bi Pula bila proglašena glavnim gradom Istre.
– Zasjedanje Sabora trebalo bi uskoro početi i očekujem da će zastupnici podržati moj prijedlog. Pula mora biti glavni grad Istre i za to ću se zalagati, ne samo kao gradonačelnik Pule, zaključio je.
Spomenutu izjavu Miletić je napisao i na internetskoj društvenoj mreži Facebooku, gdje je tijekom nekoliko sati prikupio dvadesetak pozitivnih komentara o toj ideji.

Glasistre.hr

Na Facebooku se pojavila i grupa koja je protiv toga da sjedište Istre bude Pula! LINK

15 komentara na “Umjesto Pazina, Pula glavni grad Istre?”

 1. iz_pazina napisao:

  Tako da, centralizirajmo i Istru!
  Kao, borimo se za decentralizaciju RH, a ča delamo sami sebi iza leđa??? Upravo suprotno!
  Pozivan sve ljude koji imaju imalo mozga da razmisle zašto to nebi bija dobar potez za Pazin a i ostale okolne djelove…. Neka razmisle i vide dali će podržat tu ideju ili ne!

  1. RK napisao:

   Pazin je i ostaje sjedište županije!

 2. svimanaznanje napisao:

  Kao što sam već jedanput rekao, a to nije naodmet i ponovno ponoviti. IPAZIN je nositelj demokracije i slobodne riječi ” oduvijek slobodarskog Pazina” . Spasio je svoje građane i sve one koji su ga čitali, još ne tako davnog strašnog jednoumlja, i promaknuo se u pravog pokretača razvoja pazinštine i zaštitnika njegovog istinskog interesa. Pazin definitivno mora ostati glavni grad Krasne zemlje Istre.

 3. briznapametpoglavarska napisao:

  Da ali prvo moraju preimenovat ime ne Pula nego Albanija2 ili Makedonija2 hehe ili cak Pulja.

  1. hik napisao:

   pula može bit sjedište, ali Sarajevsko-romanijska regije ili federacije mala jugoslavija…

  1. tomcub napisao:

   :) :) ma ke ludo :) su munjeni ti fejsbukovci

 4. bla napisao:

  ke sinpatični su mi! :-)
  ma daj jbg. miletić zna da su lokalni izbori blizu, pa ide na patetiku i lokalpatriotizam

 5. admin napisao:

  Facebook grupa želi da Pazin ostane ‘glavni grad’ Istre; uzbuna u pazinskom IDS-u

  Pod nazivom ‘Pazin definitivno mora ostati glavni grad Krasne zemlje Istre’ na internetskoj društvenoj mreži Facebook u srijedu je osnovana grupa koja za sada broji 9 članova. Grupa je formirana kao reakcija na izjavu pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, koji je ‘dopustio’ da njegovo mišljenje sa zatvorene sjednice IDS-a da Pula mora biti administrativno sjedište Istarske županije izađe u javnost. Miletić je također najavio da će se kao saborski zastupnik predložiti izmjenu Zakona o jedinicama regionalne uprave i samouprave kako bi Pula bila proglašena glavnim gradom Istre.

  Pazinski Facebookovci, međutim, tvrde: Pula definitivno ne mora biti glavni grad Istre, Pula je gospodarsko središte Istre, Pazin ima sve preduvjete da bude administrativno središte Ist, administrativno i gospodarsko središte ne moraju biti isti gradovi, za što su primjer Canberra i Sydney u Australiji. Na svojoj stranici na Facebooku pitaju treba li sada Pazin kazniti zbog toga što je Franjo Tuđman 1993. proglasio Pazin administrativnim središtem županije.

  Ovime su stvorene sve pretpostavke da se, poglavito na ineternetskom bojištu, zametne nova bitka oko marginalnih tema, umjesto konkretnih pitanja sadašnjosti i budućnosti života u Istri. Do sada kao građanka Pule nisam osjetila posebne tegobe zbog činjenice da je Pazin administrativno sjedište županije, kao što, vjerujem, ni Pazinjani od statusa svog grada kao istarske prijestolnice nemaju velikih koristi. Ostaje nada da će se, ako se već mora, pazinska i pulska struja sukobiti argumentima, a ne emocijama i/ili jeftinim politikantstvom.

  Zanimljivo je da je ova tema već danas (četvrtak) izazvala reakciju pazinskog IDS-a, čiji se članovi, sudeći po pozivu novinarima na tiskovnu konferenciju, ne slažu s idejom svog pulskog stranačkog kolege. Pazin ostaje središte Istre, stoji u pozivu, a javnosti će se obratiti Renato Krulčić, dogradonačelnik Pazina i kandidat za gradonačelnika Pazina na predstojećim izborima i Dragan Šipraka, predsjednik GP IDS-a Pazin.(MBM)

  http://www.barkun.hr/index.php/2009012122204/ISTRA/Osnovana-Facebook-grupa-koja-se-zalaze-da-Pazin-ostane-glavni-grad-Istre.html

 6. Astronaut napisao:

  Eto još jedne epizode u tihom, u javnosti ne eksponiranom sukobu zelene i plave Istre u kojoj “drma” obalni lobi ispod stola u svim sferam života tu kod nas…
  “Unutrašnjost Istre je samo lijepa kulisa obale…”, još samo da nam Kaštjun presele…forši u Pazinsku jamu…

 7. bla napisao:

  Kvragu, neka dofuraju sve županijske institucije u Pazin, župan, pročelnici i kamarila smješteni su u Pulskoj Flanatičkoj, umjesto u Pazinu!

 8. eh napisao:

  S obzirom kako se “razvija”, Pazin jos malo nece moc bit ni centar pazinstine.

 9. iz_pazina napisao:

  eh
  s obzirom na to ako se preseli “centar” u pulu, sav ovaj unutrašnji dio istre će oslabit gospodarski (a kao da ni dosta slab)…. moramo delat na jačanju svih djelova istre a ne samo na jenemu, i to onemu koji već je razvijen (malo bolje nego drugi)!

 10. ss napisao:

  S obzirom kako se “razvija”, Pazin jos malo nece moc bit ni centar pazinstine.

  neće sigurno, kamo se razvijamo, za napred ne sigurno a za nazad sve već, kultura nan gre za zdolon dok drugima gre naprov za zgoron,
  Oni ki promoviraju Pazin ti su zadnji škalin, sirote, više ih se cijeni Van Pazina, a i van županije…

 11. uuu napisao:

  A ča bi stila ta Pula, sve bi si zeli, ekola “Pazin-Pula” još malo pa kako i “Hrvatska-Slovenija”, onima ki niš nimaju nego kakoli niki naziv “Županija” i to njin zet. Zač? Turizam imate, more stešo, privredu anke, veramentre i avijoni van imaju kamo zletit, a i bolnica van je tu (mugari nima jako dohtori) ma ča još van i to fali…da dobijete status ŽUPANIJE ISTARSKE da budete kompletni pa ki van onda ča more, moć ćete se busat u prsa.
  E moj Miletiću mlad si, a vero i lipi, ma san špjegala da si razuman, ma san kambijala mišljenje…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.