UNICEF-ova akcija: Pazinski osnovci obnovili školu u Ruandi

schools_for_africa.jpgU prošle školske godine provođenoj akciji prikupljanja pomoći za djecu Afrike pazinska OŠ Vladimira Nazora bila je među najuspješnijima u Hrvatskoj, prikupivši u nizu humanitarnih akcija skoro 30.000 kuna.

Zato su u utorak u posjet pazinskim osnovcima i njihovim nastavnicima došle, i uručile im priznanje za uspjeh u ovoj akciji, predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lora Vidović, koordinatorica projekta “Škole za Afriku” Marijana Šalinović te UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Maja Vučić.

Gošćama iz hrvatskog ureda UNICEF-a predstavljen je projekt prikupljanja pomoći za djecu Afrike koji se u pazinskoj školi provodio veći dio prošle školske godine, a počeo je predavanjima i radionicama na kojima su djeca upoznavana s afričkom kulturom i načinom života.

Nakon što su spoznala za koga zapravo prikupljaju pomoć, uslijedili su deseci humanitarnih akcija, od humanitarnih priredbi, izložbi i sportskih susreta do radionica izrade čestitki, blagdanskih poklona ili kolača koji su se kasnije prodavali.

Akcija se provodila i u matičnoj pazinskoj i u svim područnim školama, uz sudjelovanje doista velikog broja djece i njihovih učitelja. Naposljetku, kad se sve zbrojilo, iz Pazina je u hrvatski UNICEF, a zatim u Afriku zajedno s prilozima prikupljenim po cijeloj zemlji, upućeno točno 29.952,33 kune.

“Učinili ste veliku stvar i ova je pomoć djeci u Africi itekako dragocjena jer tamo nema gotovo ničega. Malo djece u Africi uopće ide u školu, a oni koji imaju tu sreću, idu u škole napravljene od blata i kamena, bez struje i vode, bez ikakve školske opreme, čak nemaju ni klupa nego sjede na zemlji”, pripovijedala je Maja Vučić o dojmovima s vlastitog putovanja u Afriku u svojstvu UNICEF-ove ambasadorice.

“Neka vam bude malo jasnije koliko ste veliku stvar napravili kroz ovaj podatak: u Africi se cijela nova škola, od temelja do krova sa svom opremom, može izgraditi za 50.000 kuna, a vi ste dakle sakupili dovoljno novca za temeljitu obnovu i opremanje jedne od brojnih tamošnjih škola koje su u vrlo lošem stanju”, dodala je Vučić, a predstojnica Lora Vidović istaknula je da vrijednost ove akcije nije samo u konkretnoj pomoći, već i u odgoju djece za solidarnost i brigu o drugima, što je jedna od najvećih humanih vrijednosti.

Hrvatski UNICEF je u zadnje dvije godine prikupljao novac za obnovu i opremanje škola u Ruandi, pa je tamo otišao i novac sakupljen u pazinskoj školi, a od ove školske godine pokrenuo je novu akciju prikupljanja pomoći za škole u Etiopiji.

U nju će se sigurno uključiti i pazinski osnovci jer, kako je istaknuo ravnatelj škole Stanko Družeta primajući UNICEF-ovu zahvalnicu, ona nije samo priznanje za već provedenu akciju, već i poticaj za brojne slične u budućnosti.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.