Video: Upozorenje građanima: Povećana prisutnost bakterije enterokoka u Pazinčici

2Danas je u Velikoj vijećnici Grada Pazina, gradonačelnik Renato Krulčić održao redovnu konferenciju za medije te se osvrnuo na aktualna gradska pitanja te projekte u tijeku.

Gradonačelnik Krulčić iznio je Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Pazina za 2013. godinu kojom su obuhvaćeni financijski izvještaji i poslovanje Grada Pazina za 2013. godinu. Postupci revizije su provedeni u razdoblju od 03. ožujka do 17. lipnja 2014. godine.

Revizijom za 2013. godinu utvrđeno je prema kojim nalozima i preporukama je postupljeno, koji su u postupku izvršenja i prema kojima nije postupljeno te je Grad Pazin iznio svoje očitovanje po svim navedenim stavkama.

Grad Pazin je i u 2013. godini vodio stalnu brigu o naplati svojih potraživanja i koristio sva sredstva naplate, o čemu govori podatak da su tekuća potraživanja, kao i prethodnih godina, naplaćena više od 100% (100,07%), a do 31.03.2014. godine naplaćeno je još 1.002.055,00 kn evidentiranih potraživanja na dan 31.12.2013. godine.

Grad će i u narednom razdoblju uložiti maksimalne napore i poduzimati potrebne mjere da bi potpuno i pravodobno naplatio svoja potraživanja i time ostvario planirane proračunske prihode, a u tijeku je izrada Uputa za naplatu gradskih prihoda.

Nova Školsko-sportska gradska dvorana u Pazinu bit će završena prije ugovorenog roka te spremna za početak školske godine 2014./2015. Osnovna glazbena škola pripojit će se Osnovnoj školi Vladimira Nazora te time sačuvati kvalitetno djelovanje i dugu tradiciju osnovne glazbene škole u Pazinu.

Vezano uz pitanje Osnovne glazbene škole, gradonačelnik je izvijestio o odluci kojom se prihvaća mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na način da Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin proširi djelatnost te da se osnuje glazbeni odjel za izvođenje osnovnoškolskog glazbenog obrazovanja. Temeljem toga nalaže se Pučkom otvorenom učilištu Pazin da izmijeni opće akte te uputi Gradu Pazinu suglasnost za izmjene i dopune Statuta te da sklopi s Osnovnom školom Vladimira Nazora Pazin Sporazum o međusobnim obvezama vezano za ispunjenje prava iz radnog odnosa postojećih djelatnika Osnovne glazbene škole te prava i obveza učenika te škole. Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin nalaže se da u skladu s uputama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta uputi zahtjev za rješenjem za početak rada s proširenom djelatnošću, te Gradu Pazinu suglasnost za izmjene i dopune Statuta Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin na nadležno rješavanje.

Nadam se da bi sa početkom nove školske godine započela sa radom i Osnovna glazbena škola u sklopu Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin

Nadalje se gradonačelnik osvrnuo na projekt vezan uz gospodarenje otpadom u Gradu Pazinu koje je definirano kao jedan od prioritetnih zadataka koje je potrebno riješiti sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, planovima gospodarenja otpadom i ostalim nacionalnim propisima te direktivama i smjernicama Europske unije. Trenutno je na području Grada Pazina postavljeno 27 „zelenih otoka“ u sklopu kojih se na deset lokacija nalaze kontejneri za sakupljanje tekstila i 90 kontejnera za odvojeno prikupljanje papira.

Sustavom odvojenog prikupljanja otpada bit će obuhvaćeni svi mjesni odbori Grada Pazina te će se u narednom periodu osim već postojećih 27 unutar navedenih područja postaviti još ukupno 72 zelena otoka sa po tri različita spremnika. Grad Pazin je za ostvarivanje tog cilja zatražio sufinanciranje nabave komunalne opreme za odvojeno prikupljanje otpada od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (40% FOND, a 60% Grad Pazin), odgovor na pitanje je li zahtjev za sufinanciranjem prihvaćen još nije dobiven.

Kako bi se i najmlađe motiviralo na odvojeno skupljanje otpada osnovnoj školi Vladimir Nazor Pazin bit će postavljen edukativni „zeleni otok“ koji se sastoji od tri posude (medo-smeđe, delfin-plavo i zeleno-žabac), oblici kanti odabrani su kako bi dodatno motivirali djecu na odvojeno sakupljanje.
U vrtićima biti će postavljene edukativne posude za selektivno prikupljanje otpada koje su u obliku životinje i veselo obojene pa su zapravo primamljive maloj djeci. Ukupno u dječje vrtiće postaviti će se 2 seta od po tri posude (medo-smeđe, delfin-plavo i zeleno-žabac).

Gradonačelnik je izvijestio o situaciji vezanoj uz program poticane stanogradnje u Gradu Pazinu. Nakon provedenog Natječaja za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova, koji će se graditi po programu poticane stanogradnje i utvrđivanje Liste prvenstva Grada Pazina iz veljače 2013. godine i Natječaja za prodaju nekretnina kojeg je provela Usluga d.o.o. u travnju 2014. godine, ukupno je „rezervirano“ sedam stambenih i jedan poslovni prostor.

U tijeku je postupak javne nabave za radove na izgradnji zgrade. Dana 23.06.2014. godine bio je rok za dostavu ponuda. U roku za dostavu pristigle su dvije ponude. U tijeku je postupak pregleda i ocjene ponuda. Nakon postupka pregleda i ocjene ponuda te proteka zakonskih rokova, odabrat će se valjana i najpovoljnija ponuda.

Radovi na novoj Školsko – sportskoj gradskoj dvorani teku i brže od planiranih rokova, svi su radovi pred završetkom kako bi pazinski školarci, ali i svi drugi pazinski sportaši mogli nesmetano koristiti novu dvoranu za potrebe tjelesne kulture. Završeni su radovi na vanjskom uređenju i pristupnoj prometnici, uređenju prilaza dvorani od strane škola te su obavljene pripreme za hortikulturno uređenje zelenih površina čije se izvršenje očekuje do kraja srpnja.
Do 25. srpnja očekuje se završetak svih radova te će započeti pripreme za obavljanje tehničkog pregleda i primopredaje dvorane. Uvažavajući ugovoreni rok završetka radova 7. studenog ove godine sadašnji tijek gradnje znači da će radovi biti završeni 3,5 mjeseca prije roka.

Upozorenje građanima da se suzdrže od plivanja u Pazinčici.

Za kraj gradonačelnik je izvijestio o projektu kojeg gradsko društvo Crvenog križa provodi svake godine, program obuke plivanja za neplivače pod nazivom „Škola plivanja“ na Pazinskom potoku. Svake godine prethodno projektu, provodi se analiza vode koja je uvijek do sada zadovoljavala sve zakonske uvjete.

Izvješće koje je ove godine dobiveno od strane Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije od 30.06.2014. pokazalo je na povećanu prisutnost bakterije enterokoka. Grad Pazin je nakon dobivenih rezultata stupio u kontakt sa Službom za epidemiologiju Istarske županije da se ponovi mjerenje odnosno uzimanje uzorka vode nakon čega će se javnost izvijestiti o dobivenim rezultatima.

10 komentara na “Video: Upozorenje građanima: Povećana prisutnost bakterije enterokoka u Pazinčici”

 1. jok napisao:

  ahahah, zato danas ni bilo žive duše na potoku…
  ma da, kako da ne, ne vjerujen, samo želite otjerat domaće i turiste…

  1. . napisao:

   …a razlog ili korist da Grad namjerno bezrazložno tjera domaće i turiste s potoka je…?

   1. Pazinjan napisao:

    Ma samo se sere po potoku da je nesto nebiju se ni zalivale njive sa povrćen… Ja san se kupa do sad i nastavija san se kupat i evo sada prontivan is za na potok…

    1. jok napisao:

     baš to da

    2. *** napisao:

     Ajde, napravi uslugu i sebi i nama: zemi uzorak s potoka i ponesi ga na analizu onima kojima vjeruješ, bez da rečeš od kud je. Javi rezultat. Ako je uzorak uredan ja ću platit analizu, a ako nije plaćaš ti.

    3. zdravrazum napisao:

     Fakat moraš bit žešći kreten za ovo izvalit. Ča fekalni streptokok more njivama koje se GNOJE stajskim gnojivom?!?
     “Povećana prisutnost” ne znači da će se svaki zarazit čim takne vodu, nego samo da je veća vjerojatnost zaraze.
     A infekcije tim streptokokom su vrlo česte, i ne vide se odmah. Ćeš ben znat ku te bude peklo “tamo dole”.
     Dok ne čujemo rezultate kontrolnega testiranja, siguro se ni ja ni niki od mojih nećemo tamo kupat.

    4. seljacine napisao:

     Vrhunac internetskog komuniciranja završava s frazom “kad te bude peklo tamo dole”.
     Zdrav mozak – sad konačno možeš okupat svoje cijenjeno tijelo, jer je kontrolno testiranje obavljeno.
     Industrijo, vrati se!

    5. Dr napisao:

     Spomenuti stroptokok uzročnik je upala urinarnih kanala.

 2. jok napisao:

  kao sto rekoh… voda je dobra! link

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.