Upozorenje: U Istri orkanski udari bure do 200 km/h, moguć i snijeg!

Zbog olujne bura koja sve jače puše, osobito na jugu Istre, te zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje nas, prema prognozama, očekuju već krajem dana i tijekom vikenda, istarska policija apelira na građane da poduzmu odgovarajuće mjere u pogledu sigurnosti u prometu i sigurnosti na moru. Bura će s petka na subotu u Istri biti sve žešća, puhat će i orkanskom brzinom! DHMZ upozorava na brzinu vjetra između 120 i 170 km/h, ponegdje na udare i do 200 km/h.

Internet stranica meteoalarm.eu, koja objavljuje upozorenja na moguće ekstremne vremenske neprilike na području Europe, Istru i cijelu jadransku obalu označila je crvenom bojom koja upozorava na vrlo opasne vremenske pojave. Za područje Istre to znači vrlo hladno vrijeme uz jaku bura s olujnim i orkanskim udarima brzine između 95 i 165 km/h.

Iako je Istra dosad bila pošteđena snježnih padalina, vremenska prognoza pokazuje da bi ovog vikenda, odnosno u noći s petka na subotu te u subotu, snijeg mogao pasti i na području Istre. Uz padaline te olujnu i orkansku buru i niske temperature, moguća je i pojava poledice na kolnicima.

– S obzirom na mogući snijeg i poledicu, policija preporuča građanima da ne kreću na put bez zimske opreme te se informiraju o stanju i prohodnosti na cestama, kao i da se pridržavaju propisanih zabrana i ograničenja u prometu, upozoravaju iz PU istarske.

Nužno je, napominju, pripremiti i vozilo za zimske uvjete vožnje. – Obavezno provjerite stanje guma i tlaka u njima. Naglašavamo zakonsku obvezu korištenja zimskih guma ili ljetnih guma s utorima od 4 mm na svim kotačima vozila, a ne samo na pogonskim. Zimske gume samo na pogonskim kotačima i prednjim pogonom omogućuju uspon uzbrdicom, no kod spuštanja nizbrdicom, stražnji dio vozila nije stabilan. Pri temperaturama ispod nula stupnjeva u usjecima, mostovima, vijaduktima, nadvožnjacima, dolazi do pojave ”ledene zasjede” te zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji.

Policija još jednom podsjeća vozače da u slučaju većeg snijega moraju očistiti sve staklene površine i krov vozila prije uključivanja u promet.

Nautičarima i ribarima policija savjetuje da ne isplovljavaju te da pravovremeno poduzmu mjere osiguranja plovila, odnosno veza plovila. Roniocima također preporučaju da se suzdrže od ronjenja, unatoč odabiru uvala i pozicija koje su zaštićene od bure.

Stožer zaštite i spašavanja Istarske županije: sve službe su spremne

Stožer zaštite i spašavanja Istarske županije nakon jučer održane sjednice izvijestio je da su sve nadležne službe i tijela spremne za eventualne otežane okolnosti koje bi mogle nastati zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta. No, apeliraju na građane da, ako to nije neophodno, ne odlaze na put. No, ukoliko ipak moraju na put neka ne kreću bez zimske opreme.

– Mole se građani da u idućim danima, ne parkiraju svoja vozila ispred javnih službi i ustanova, kako ne bi ometali eventualne hitne intervencije. Također savjetujemo da pripreme zalihe hrane za nekoliko dana, za slučaj da dođe do znatnijeg pogoršanja vremenskih uvjeta, navodi se u priopćenju.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.