Ureduje se spomen-park Bože Milanovića

Božo MilanovićUsusret 120. godišnjici rodenja zaslužnog istarskog svećenika Bože Milanovića (Kringa, 10. listopada 1890. – Pazin, 28. prosinca 1980.), koja će se obilježiti u listopadu, na inicijativu Općne Tinjan počeo se uredivati spomen-park u Kringi.

U središtu mjesta, na lokaciji koju mještani nazivaju “plovanski vrt”, na površini od 1.100 četvornih metara najprije se počeo uredivati spomenpark, koji će obuhvaćati tristotinjak
kvadrata i koji bi trebao biti dovršen do zakazanog obilježavanja obljetnice 16. listopada, a na ostalom dijelu će se u 2011. urediti parkiralište i zelena površina s dječjim igralima.

Zemljište namijenjeno budućem spomen-parku dosad je bilo zapušteno i zaraslo, a vlasnik mu je bila župa Kringa. Općina je sa župom sklopila ugovor o zamjeni zemljišta, pa je župa dobila jednu parcelu u selu Brinjani. Nakon čišćenja terena s parcele budućeg spomen-parka uklonjen je i stari ruševni zid, umjesto njega podignut je novi, a obnovljena je i stara kamena volta kroz koju se ulazilo na tu parcelu.

Dosad je obavljena većina gradevinsko-zemljanih radova, a uskoro će se i hortikulturno urediti. U spomen-parku će se postaviti i bista Bože Milanovića koju izraduje akademski kipar Tomislav Kršnjavi iz Zagreba, a donirat će je Družba braće hrvatskog zmaja. Unutar ogradenog spomen-područja planirano je postolje za još jednu bistu, posvećenu svećeniku Josipu Vidauu, koji je takoder nekoć službovao u Kringi i sahranjen je na ovdašnjem groblju.

U uredenje tristotinjak četvornih metara spomen-parka Općina Tinjan je dosad uložila 70-ak tisuća kuna, a ukupni trošak uredenja cjelokupne površine s parkiralištem i dječjim igralištem procjenjuje se na 150 tisuća kuna.

Davor Šišović / Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.