Urušava se Rapicio

RapicioPosljednje velike kiše, uz poznate pazinske temperaturne skokove, vjerojatno su razlog nedavnog urušavanja dijela vanjskog zida kuće tršćanske obitelji Rapicio, doseljene u Pazin u 16. stoljeću.


Monumentalna kuća Rapicio smještena na rubu sjeverne hridi Pazinske jame čini se da broji svoje zadnje dane. Posljednje velike kiše, uz poznate pazinske temperaturne skokove, vjerojatno su razlog što se nedavno srušio dobar dio kompaktnog vanjskog zida. Zbog narušene statike urušavanje u bezdan Pazinske jame sada prijeti preostalom dijelu zamka.

Vijest o raspadanju kuće tršćanske obitelji Rapicio, doseljene u Pazin u 16. stoljeću, neće izazvati čuđenje kod upućenih. Objekt je oštećen bombardiranjem u Drugom svjetskom ratu, zub vremena nastavio ga je nagrizati do danas, ali unatoč brojnim gradskim planovima konzerviranja oštećene znamenite kuće ono nije nikad pokrenuto s mrtve točke. Pravi razlog nestanka zamka sagrađenog vjerojatno u 15. stoljeću (kasnije obnavljanog i nadograđivanog) izostanak je senzibiliteta za to atraktivno graditeljsko blago u nadležnih institucija i vlasti.

Godinama je konzervacija kuće Rapicio bila prioritetna. Konačno su krajem 2005. godine između pazinskog i županijskog poglavarstva dogovorene aktivnosti i operativni plan u projektu »Revalorizacija Pazinske jame kao proizvoda kulturnog turizma« koji su uključivali sanaciju Rapicija. Među ostalim bilo je zaključeno da: »Ostaci kuće Rapicio koji prijete urušavanjem i nestabilne rubne stijene zahtijevaju sanaciju prije početka valorizacije da ne bi predstavljali opasnost za buduće posjetitelje«. Ipak, unatoč uočenim opasnostima, preklani je otvorena šetnica u Pazinskoj jami pa se nameće pitanje tko je preuzeo odgovornost za sigurnost turista.

– Procijenjeno je da potencijalni odroni kamenja ne mogu pasti na poučnu stazu u Pazinskoj jami te da nema opasnosti po posjetitelje, kazao je jučer član pazinskog poglavarstva Krešimir Marečić, koji je bio izrađivač navedenog operativnog plana. Upoznat je s najnovijim stanjem kuće Rapicio te smatra da bi se ona morala sanirati jer je ruglo i predstavlja opasnost po turiste. No, kaže da nije dovoljno upoznat s problematikom sanacije jer se time bavila stručna osoba u gradskoj upravi koja je nedavno preminula. Navodno je problem oko konzervacije nastao zbog izostanka bilo kakve arhitektonske podloge prema kojoj bi konzervatori dali uvjete sanacije.

– Poučna staza se zbog stanja kuće Rapicio sigurno neće zatvarati, osim možda novijeg odjeljka prema turističkoj točki Stopalo bana Dragonje, veli Marečić.
Gdje je zapela sanacija kuće Rapicio, upitali smo ravnatelja Natura Histrice Elvisa Zahtilu čija ustanova upravlja značajnim krajobrazom Pazinskom jamom.

– Ne znam puno o tome jer naša ustanova nije nadležna za kulturnu baštinu, a objekt nije ni u granicama zaštićenog područja. Vjerujem da je zapelo na relaciji Grad Pazin – Konzervatorski odjel. Zatražit ćemo od Konzervatorskog odjela da žurno pokrene pitanje sanacije Rapicija jer, ako stanje ostane ovakvo, nećemo moći voditi turiste u obilazak ponora Pazinske jame, rekao je Zahtila. Uskoro planiraju obnoviti poučnu stazu oštećenu nedavnom poplavom, a u planu je postavljanje penjačkih pravaca na stijenama Jame.
Narcisi Bolšec Ferri, pročelnici Konzervatorskog odjela, uputili smo dopis s pitanjima o dosadašnjem statusu objekta, izostanku sanacije i namjerama Konzervatorskog odjela.

Vezanost konzervacije Rapicija uz projekt obnove srednjovjekovnog Kaštela čini se da ga je stajala glave. Prednost je dana značajnijem Kaštelu, premda se Rapicio godinama urušavao te bi za njegovu konzervaciju bio dostatan tek dio budžeta utrošenog na obnovu Kaštela.

Anđelo Dagostin
Glasistre.hr

1 komentar na “Urušava se Rapicio”

  1. trululu napisao:

    Lipi naš Pazin kade si

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.