Uskoro meteopostaja na Učki

Alen Šterpin - IstraMetVoditelji Istarskog meteorološkog portala (Istramet) planiraju zajedno s klubovima za slobodno letenje riječkim Krilima Kvarnera i opatijskim Homo volans postaviti prvu meteorološku postaju na Učki. Učinit će to u suradnji s Parkom prirode Učka, imat će pet senzora (termometar, hidrometar, barometar, anemometar, kišometar) koji se napajaju solarnom energijom, a podatke šalju računalu bežičnom vezom.
Automatska meteopostaja trebala bi proraditi do kraja godine, a podaci o vremenskim prilikama koji će stizati s istarske gore bit će najzanimljiviji izletnicima i planinarima.

Portal Istramet otvorilo je četvero mladih zaljubljenika u meteorologiju i meteorološke fenomene: 17-godišnji pazinski gimnazijalac Alen Šterpin, 21-godišnji student porečkog fakulteta Petar Radovan iz Žužići, 30-godišnji bujski fotograf Goran Kovačević i 17-godišnja rovinjska gimnazijalka Monika Šuran iz Poreča.

Ljubav prema vremenskim pojavama gaje od djetinjstva, a ideja o stvaranju regionalnog portala uslijedila je nakon međusobnog upoznavanja na forumu nacionalnog meteorološkog portala. Na “autonomni” su se portal odlučili, kažu, zbog lakše organizacije te da bi lokalnim vremenskim posebnostima dali veći prostor.

Dosad su u vlastitoj režiji instalirali šest automatskih meteoroloških postaja: u Pazinu, Bujama, Žužićima, Livadama, Humu i Labinu. Namjera im je nadopunjavati mrežu meteopostaja pa pozivaju zainteresirane suradnike da im se jave, posebice one iz Poreča, Rovinja i Pule.

Na njihovu se portalu osim meteoroloških informacija, koje se izmjenjuju iz sata u sat, svakodnevno objavljuju autorski tekstovi o lokalnim vremenskim pojavama, prognoze prema javno dostupnim prognostičkim modelima, satelitske snimke, sinoptičke karte, fotografije i snimke koje im ponajviše šalju aktivni čitatelji portala, zanimljivosti…

Uskoro će početi s izradom statističkih mjesečnih grafova, a namjeravaju dopuniti postojeće meteopostaje panoramskim web-kamerama da bi čitatelji mogli dobiti potpunu “sliku vremena”.

Mladu ekipu očekuje skori redizajn portala kojim će dobiti privlačnije ruho te registracija udruge Istramet (koja zasad ima šest članova). Nadaju se da će portal biti zanimljiv i turistima za koje tekstove prevodi automatski prevoditelj.

Anđelo Dagostin
Glas Istre

1 komentara na “Uskoro meteopostaja na Učki”

  1. marty napisao:

    bravo curo i dečki. svaka čast:))

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.