Uskoro pod krovom 100 istarskih goveda

2Štala za stotinjak grla istarskog goveda, koju u sklopu međunarodnog projekta APRO podno Gortanova brijega nedaleko od Pazina gradi Agencija za ruralni razvoj Istre, već je pod krovom, u glavni se objekt montira i oprema, grade se prateći objekti i uređuje okoliš.

S ovim budućim žarištem nove faze programa trajne zaštite istarskog goveda i drugih autohtonih stočnih pasmina jučer su župana Ivana Jakovčića te hrvatske i slovenske novinare upoznali direktor AZRRI-ja Gracijano Prekalj i voditelj razvojnog projekta Neven Rimanić.

Jakovčić je istaknuo da je ovo jedan od najboljih projekata Istarske županije financiranih iz fondova Europske unije jer se radi na očuvanju autohtonih pasmina, prije svega istarskog goveda, kojih je kad je počeo projekt zaštite bilo svega 40-ak, a danas je 1.500 grla. Posebno je zadovoljan što je projekt realiziran sa Slovencima.

Cijeli projekt APRO, kojeg su detaljnije predstavili Prekalj i Rimanić, je “prekogranična inicijativa za zaštitu i revitalizaciju biološke raznolikosti okoliša korištenjem autohtonih pasmina”. U projektu je sudjelovalo više znanstvenih i razvojnih institucija iz Hrvatske i Slovenije, a projektni prostor je cijela hrvatska i slovenska Istra. Istraživanja su obuhvaćala analizu stanja pašnjačkih površina i mogućnosti revitalizacije zaraslih pašnjaka ponovnim puštanjem stoke na ispašu (u sklopu čega je u slovenski dio “izvezeno” deset grla istarskog goveda).

Znanstveno je potvrđeno i postojanje istarske koze na terenu i pripremljen je program njene revitalizacije i trajne zaštite. Koncipirana je i zajednička strategija i mreža institucija s obje strane granice koje će se baviti zaštitom autohtonihpasmina. Pripremljene su i brošure o biološkoj raznolikosti i autohtonim pasminama za učenike srednjih škola te o povijesnom značenju paše i pašnjaka. No, najveći i iznosom najvredniji dio projekta je štala za nukleus- stado istarskog goveda.

Kompleks sadrži staju za uzgoj, tovnu staju, sjenik, spremište za strojeve, gnojište, upravnu zgradu i prateće sadržaje, a gradi se na parceli od oko 12 tisuća četvornametra. Iz projekta se sa 1,7 milijuna kuna financira izgradnja glavne zgrade štale vrijedne oko dva milijuna (ostatak pokriva Istarska
županija). Kompleks vrijedi pet milijuna kuna, a razliku od tri milijuna AZRRI financira kreditom HBOR-a.

Vrijednost cijelog projekta APRO, koji se provodio do kraja ožujka, bila je oko sedam milijuna kuna, od čega je u Hrvatskoj utrošeno oko tri milijuna.

glasistre.hr

foto: AZRRI

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.