Uskoro stiže kombi

Prošla je godina bila najuspješnija od 2004., kada je osnovano Društvo tjelesnih invalida Pazina, istaknuo je na godišnjoj skupštini društva predsjednik Gracijano Turčinović. Okupljaju stotinjak članova s cijele Pazinštine, od djece do osoba treće dobi, koji imaju najmanje 40 posto tjelesnog invaliditeta. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi im je u 2011. za projekt “Učim, stvaram, zdravo živim” odobrilo 160 tisuća kuna, za obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 35 tisuća dok su od Istarske županije dobili 15 tisuća za projekt “Za zdrav život”.

Uskoro stiže i kombi vrijedan 180 tisuća kuna, koji će još trebati prilagoditi potrebama invalida, a sredstva za nabavu prikupljana su u protekle tri godine putem donacija. Uz to, u sklopu projekta javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje četiri su osobe bile zaposlene na šest mjeseci te jedna od njih na još tri mjeseca. Društvo pomaže članovima u lakšem ostvarivanju prava iz zdravstvenog sustava te raznih drugih povlastica. Angažirani su u uklanjanju postojećih i sprječavanju stvaranja novih arhitektonskih barijera.

Kroz niz aktivnosti nastoje smanjiti socijalnu izoliranost osoba s invaliditetom i povećati njihov društveni angažman, kao i senzibilizirati javnost za svoje probleme. Organiziraju se druženja, razni susreti, predavanja… Članovi su izuzetno zainteresirani za kreativno izražavanje, a posebno za usvajanje znanja iz informatike. U sklopu projekta “Učim, stvaram, zdravo živim” radi se na individualnom savjetodavnom radu, posjećuju se članovi i donose im se u dom knjige iz Gradske knjižnice, a u tijeku je i literarna radionica. Tina Šuran, koordinatorica ovog projekta, koja je zaposlena u udruzi, veli da su odrađene radionice digitalne fotografije i informatike, kiparsko-keramičarska, izrade nakita i likovna te je tiskan godišnjak nazvan Smiješak.

Lani je Društvo imalo više od 300 tisuća kuna, uglavnom zahvaljujući odobrenim projektima i donacijama za kombi. Financijski im pomažu Grad Pazin i općine Pazinštine. I u 2012. se planiraju javljati na razne natječaje i projekte, uključujući i fondove Europske unije, dok iz proračuna Pazina i općina Pazinštine očekuju 77 tisuća kuna.

Glas Istre, 15. veljače 2012.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.