Uskoro utrka “100 milja Istre”

Sportsko rekreativni klub “Alba” Labin i Sportsko društvo “Trickeri” Pazin, udruge koje desetak godina organiziraju trekerske i pustolovne utrke, najavljuju zajednički projekt utrke kroz Istru pod nazivom “100 milja Istre”, koje će se održati od 12. do 14. travnja ove godine.

Trčat će se od Umaga do Koromačna u dužini od 164 kilometara tj. stotinu milja, uglavnom trasom Istarskog planinarskog puta, što znači brdima sjeverne Istre, nakon čega slijedi uspon na masiv Učke, pa preko vrha Vojak visokog 1.396 metara spuštanje hrptom do Plomina, a odatle preko Ripende, Rapca i Skitače do rta Crna punta i cilja u obližnjem Koromačnu.

Kraća verzija iznosi stotinu kilometara, odnosno trči se istom stazom, ali da startom iz Buzeta. Partneri u organizaciji su gradovi kroz koje utrka prolazi i njihove Turističke zajednice. Do sada su se prijavila 154 trkača iz 15 zemalja.

O projektu smo razgovarali sa Senadom Hodžićem, predsjednikom “Trickera” i Alenom Paliskom, tajnikom u “Albi”.

– Bit će to trecking utrka u duhu trail utrke. Treckin je trčanje po planinama s orijentacijom uz pomoć karte s kontrolnim točkama. Trkač pri tom sam izabire stazu. Trail je trčanje označenom stazom, odnosno s manjim mentalnim naporom.

Kod nas i u Sloveniji popularniji je trecking, a u Italiji i Francuskoj trail, pa smo odlučili približiti se toj populaciji tako što ćemo stazu djelomično označiti. Na primjer, u dijelu u kojemu se trči bivšom željezničkom prugom Parencana neće biti oznaka, objasnio nam je Hodžić.

– Najbliža slična utrka je Tour de Geant, koja se održava na granici Franuske i Italije. Pristupnina za nju iznosi 400 eura, a u našoj će utrci iznositi 50 i 30 eura. Važno je i to što će se “100 milja Istre” bodovati za “Ultra trail du Mont Blanc”, neslužbeno svjetsko prvenstvo u trailu koje se otrči oko Mont Blanca.

Za tu se utrku prijavi 20-ak tisuća trkača, a prima se njih 5.600, pa treba prethodno skupiti kvalifikacijske bodove da biste uopće ušli u bubanj za izvlačenje. Za svladavanje naše duže staze dobivati će se četiri, a za kraću tri boda, ispričao nam je Paliska.

Najavljena utrka Istrom imat će visinsku razliku 5.700 metara u punoj i 4.300 metara u kraćoj verziji.

Prijave iz inozemstva stigle su iz Italije, Slovenije, BiH, Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke, Poljske, Belgije, Latvije, Danske, Kanade, SAD-a i Kine.

Start je u petak, 12. travnja, u 21 sat u Umagu, a kraća utrka kreće iz Buzeta 13. travnja u 7 sati. Krajnji rok za prijavu je 30. ožujka.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.