Uskrsnica i veće stipendije

Kao što je najavljivalo pri donošenju antirecesijskih mjera za gospodarstvo, pazinsko je poglavarstvo usvojilo i paket sličnih mjera u socijalnoj skrbi, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na tristotinjak tisuća kuna.
Ona koja će se najbrže provesti je svojevrsna uskrsnica za umirovljenike, odnosno jednokratna novčana pomoć od 100 kuna za sve penzionere s prebivalištem na području Grada Pazina (prema trenutnoj evidenciji ima ih 2.048), bez obzira na osnovu ostvarenog prava na mirovinu. Umirovljenicima koji ne podignu taj novac do početka uskrsnih blagdana, gradska uprava će ga dostaviti sljedeći tjedan.


Mlađoj je generaciji usmjerena mjera koja bi na snazi trebala ostati i kad prođe kriza – povećanje učeničkih i studentskih stipendija za 100 kuna, ali tek za sljedeću školsku godinu. Predviđen je i niz promjena u gradskoj odluci o socijalnoj skrbi kojima bi trebalo proširiti dosadašnja prava na razne oblike socijalne pomoći i uvesti neka nova. Tako bi se, primjerice, povećao imovinski cenzus za dodjeljivanje pomoći za djecu samohranih roditelja, za radno nesposobne odrasle osobe, za starije od 65 godina, za podmirivanje troškova pohađanja vrtića, za sufinanciranje školske marende i kućnih komunalnih troškova. Povećale bi se i pomoći za novorođenčad, kao i drugi postojeći oblici socijalnih pomoći, a uobičajene jednokratne pomoći za slučaj smrti, teške bolesti, elementarnih nepogoda, nesreća te drugih trajnijih teških okolnosti povisile bi se do najvećeg iznosa od 2.500 kuna. Planira se i subvencioniranje troškova prehrane za korisnike programa Dnevnog boravka i pomoći u kući starijim osobama.

D.Š.

www.glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.