Usluga daje kontejnere

KontejneriGradski komunalac Usluga kupio je dvjestotinjak novih kontejnera koji ovih dana malo-pomalo stižu, sklapaju se i odvoze na teren, da bi tijekom iduća dva tjedna potpuno zamijenili stare, dotrajale i oštećene. Tek u malom broju postavljaju se na mjesta gdje ih ranije nije bilo. Predsjednik Uprave Usluge Dragan Šipraka veli da bi ih nakon zamjene i rasporeda trebalo ostati još sasvim dovoljno da ih može dobiti tko god želi.

Ovom je posljednjom pošiljkom na cijelom području Pazina postignuta stopostotna pokrivenost organiziranim odvozom smeća, a u sedam općina Pazinštine nepokriveni su ostali još rijetki raštrkani zaseoci, do kojih zbog uskih putova ne može doći kamion Usluge. Kad se njihovim proširenjem omogući postavljanje kontejnera i na takvim mjestima, trebat će ih još najviše pedesetak. U općinama se postavljanje kontejnera obavlja po programima lokalnih vlasti, ali na području Grada Pazina svi građani koji žele imati vlastiti kontejner mogu ga i dobiti, i to besplatno. Pravne osobe kontejnere moraju imati zbog zakonskih propisa, a od Usluge ih mogu kupiti; za one najveće od 1.100 litara cijena je oko 1.500 kuna. Mogu ih, doduše, kupiti i negdje drugdje.

Na cijeloj je Pazinštini ranije postavljeno sveukupno 1.200 kontejnera za smeće. U zadnjih nekoliko godina cijela se ta »postava« obnavlja, a ova posljednja pošiljka ujedno je i posljednja faza zamjene starih i oštećenih kontejnera novim. Limeni se kontejneri više ne nabavljaju, već se zamjenjuju plastičnima, a pokazalo se i da je isplativije umjesto zamjene razbijenih poklopaca postaviti cijeli novi kontejner. Uz stotinjak velikih kontejnera od 1.100 litara, nabavljeno je i četrdesetak onih zapremine 700 litara i isto toliko kanti od 240 litara te 20 novih plavih kontejnera za papir, koji su raspoređeni uglavnom u gradskom urbanom području (gdje ih je već od ranije bilo dvadeset).

Nabava ove posljednje serije kontejnera koštala je Uslugu 250 tisuća kuna, no taj novac nije uzet iz namjenske naknade kao dijela cijene odvoza smeća, već iz amortizacije.

Od naplate odvoza smeća Usluga godišnje ubere 2,3 milijuna kuna, a u tom ukupnom iznosu namjenski dio za nabavu novih kontejnera iznosi 261 tisuću kuna. Tim je novcem početkom ove godine nabavljeno stotinjak novih kontejnera, a s ovih dvjestotinjak najnovijih potrebe za kontejnerima na cijeloj Pazinštini riješene su za dulje vrijeme.

Davor Šišović
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.