Uspješno liječenje pazinskih alkoholičara

AlkoholičariNije sramota dotaknuti dno, već ostati ležati i ne pokušavati se dignuti, opet steći poštovanje i biti osoba dostojna povjerenja, rekao je tajnik Lino Kuhar. Najsvečaniji dio godišnje skupštine Kluba liječenih alkoholičara Pazina bila je preksinoć podjela diploma za apstiniranje i crvenih ruža suprugama apstinenata.

Predsjednik Davor Kurelović, koji je također dobio diplomu, i terapeutkinja Agneza Majić podijelili su 12 priznanja. Po jedna osoba apstinira šest, pet i dvije godine, dok četiri ne piju četiri, tri, godinu dana i dvije tri godine. Supruga jednog od apstinenata sa svima je htjela podijeliti sreću zbog pet godina apstinencije nakon bolničkog liječenja u Zagrebu.

Pazincima su uz pazinskog gradonačelnika i žminjskog načelnika, Nevena Rimanića i Ratka Jeromelu, u goste došli predstavnici kluba iz Poreča, Labina i Opatije. U Pazinu on djeluje već 28 godina, sada ima 30 liječenih alkoholičara i članova njihovih obitelji iz Pazina i Buzeta te općina Lupoglav, Sveti Petar u Šumi, Tinjan, Karojba, Motovun i Žminj.

Radi se u dvije skupine po principu terapijske zajednice u pazinskom Centru za socijalnu skrb koji im ustupa prostor bez naknade. Na sastanke redovno dolazi 70 posto članova, dok ih apstinira od 60 do 65 posto. Velik značaj imaju referati koje pišu liječeni alkoholičari i njihovi najbliži. Onima koji nisu redovno dolazili na terapijske sastanke išlo se u prijateljske patronažne posjete. Šest novih alkoholičara se ove godine uključilo u rad kluba. Jako je dobra suradnja s liječnicima primarne zdravstvene zaštite u Pazinu te bolnicama u Puli, Rijeci, Zagrebu i Rabu te s Hrvatskim savezom klubova liječenih alkoholičara.
I u 2008. godini će rad kluba biti usmjeren na liječenje, rehabilitaciju i resocijalizaciju alkoholičara i članova njihovih obitelji. Nastoji se pomoći članovima da izdrže u apstiniranju usvajanjem novih zdravih oblika ponašanja i uspostavljanjem emocionalne stabilnosti, a program traje najmanje pet godina. Ove se godine radilo s 20-ak tisuća kuna, koliko iznosi i plan za narednu, s tim da je u 2007. osim od članarina dobiveno 5.000 iz pazinskog i 1.000 kuna iz žminjskog proračuna. Jeromela im je poželio puno hrabrosti da ustraju u odluci o nepijenju, a Rimanić rekao da se i za njihov rad planira prostor u bivšoj vojarni.
– Nije sramota dotaknuti dno, već ostati ležati i ne pokušavati se dignuti, opet steći poštovanje i biti osoba dostojna povjerenja, rekao je Lino Kuhar, tajnik pazinskog kluba.

Glasistre.hr

3 komentara na “Uspješno liječenje pazinskih alkoholičara”

  1. Anonimno napisao:

    krepat ma ne molat

  2. centar napisao:

    Svaka čast, Meni bi, priznajem, bilo neugodno to ovako javno priznati, jer zna se koje su najdraže teme za ogovaranja u “malom mistu”:

  3. Anonimno napisao:

    Problem je javno priznati da si alkoholičar ali mislim da je ponos a ne sramota javno priznati da si priznao i da apstiniraš godinama.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.