Uspješno okončani pregovori u Rockwool Adriatic u Potpićnu

2Nakon dva kruga pregovora između predstavnika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i poslodavca o zahtjevima za izmjenu Kolektivnog ugovora za radnike Rockwool Adriatic, na obostrano zadovoljstvo postignut je dogovor. Određena prava, a koja su se do sada uređivala jednostranom odlukom poslodavca, biti će utvrđena u Kolektivnom ugovoru kao obveza, dok se određena materijalna prava radnika povećavaju, odnosno utvrđena su nova materijalna prava radnika. Anex Kolektivnom ugovoru o dogovorenim izmjenama, potpisati će se u prvoj polovici travnja, a primjenjivati će se od 1. travnja 2015. godine, navodi Sindikat u priopćenju.

Novo ugovorena prava:

1. Poslodavac će snositi troškove dopunskog zdravstvenog osiguranja za sve radnike Društva dok su u radnom odnosu. U tom smislu zajednički će se odabrati adekvatnog pružatelja dopunskog zdravstvenog osiguranja s kojim će se sklopiti polica dopunskog zdravstvenog osiguranja

2. Prilikom odlaska u mirovinu poslodavac će radniku isplatiti otpremninu u visini od 8.000,00 kuna

3. Radnik ostvaruje pravo na dar u naravi u iznosu od 400,00 kuna koji će se isplaćivati u mjesecu Uskrsa

Poboljšanje dosadašnjih ugovorenih prava:

1. Dosadašnji iznos za dar djetetu do 15 godina starosti povećava se sa 350,00 kuna na 600,00 kuna

2. Povećava se dodatak za popodnevni rad sa dosadašnjih 5 na 10%

3. Božićnica se povećava sa dosadašnjih 1250,00 kuna na 2.000,00 kuna bruto, od čega će se 750,00 kuna oporezivati (Regres za godišnji odmor ostaje 1250,00 kuna)

U Kolektivni ugovor će se utvrditi obveza poslodavca o isplati bonusa i raznih nagrada ovisno o ostvarenju postignutih ciljeva, a koja su do sada bila utvrđena Odlukom poslodavca kao mogućnosti to:

1. U cilju unapređenja zaštite na radu kojoj poslodavac pridodaje veliku pažnju potiču se radnici da daju svoje prijedloge za unaprjeđenje zaštite na radu. Svaki prijedlog koji bude prihvaćen i proveden u praksi nagrađuje se iznosom od 700,00 kuna bruto

2. Mogućnost dobivanja bonusa u visini od 500,00 kuna bruto tromjesečno ukoliko se ostvari rezultat od 0 ozljeda na radu sa izgubljenim satima. Pravo na bonus u slučaju ostvarivanja rezultata imaju svi radnici.

3. Povjerenicima radnika za zaštitu na radu koji brinu o provođenju propisa iz zaštite na radu radnika na kraju mandata isplaćuje se nagrada u visini od 1.200 kuna bruto.

Nadalje, u Kolektivni ugovor utvrđuje se obveza isplate potpore radniku za novorođeno dijete u visini od 400,00kunabruto.

Iako nisu usvojeni svi zahtjevi Sindikata, što je bilo i za očekivati, sa postignutim smo zadovoljni, te vjerujemo da će zadovoljstvo dijeliti i članovi SIKD-a, ali i svi radnici na koje se Kolektivni ugovor primjenjuje.

Za napomenuti je da su važećim Kolektivnim ugovorom utvrđena i druga prava radnika, kao što su regres za godišnji odmor u iznosu od 1.250,00 kuna, dodaci za rad noću (45%), za prekovremeni rad (50%,) za rad na dan državnih praznika i neradnih dana (100%), rad nedjeljom (40%), jubilarne nagrade , solidarne potpore itd. Unatoč tome, što je Kolektivnim ugovorom prepušteno poslodavcu individualno povećanje plaće radnicima sukladno doprinosu radnika i strategiji poslodavca, moramo istaći da je u posljednje 3 godine prosječno povećanje plaća bilo 14%, što je iznad porasta troškova života.

Ugovorena prava za sve radnike Rockwool Adriatic Potpićan, rezultat su međusobnog uvažavanja i razumijevanja socijalnih partnera, koji su u proteklih nekoliko godina na zavidnom nivou, navodi voditeljica ureda Marina Cvitić.

ipress.hr

1 komentara na “Uspješno okončani pregovori u Rockwool Adriatic u Potpićnu”

  1. kiko napisao:

    Prica za micu dicu

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.