Uspon pazinskih košarkašica

povijest-kosarka.jpgKada je pazinska ženska košarka krenula? Slika je iz 1953., a možda je i ranije kažu ne baš mladi, sa kojom sijedom kosom bolji poznavatelji tadašnjih pazinskih sportskih trenutaka. Glavna je bila igračica Cvjeta, ali spominju se i druge djevojke. Ipak dolaskom sa studija iz Rijeke nedavno preminule pedagoga Osnovne škole Vladimir Nazor gospođe Željke Sirotić Vujnović, ponovno je početkom 80-tih u osnovnoj školi živnula ženska košarka.

Godinama je Željka proizvodila mlade igračice vodeći kao slobodnu aktivnost žensku košarku, ali završetkom osnovne škole ( a neke čak i prije!) cure su prelazile ili u odbojku ili u rukomet. Ipak pred dvije godine su Lea, Martina i druge cure jače zagrizle i kod roditelja, te je osnovan ŽKK Pazin, zahvaljujući ponajprije pokojnoj Željki.

Prvi predsjednik je Veljko Guštin-Bino poznati pazinski košarkaš, a tajnica Rozi Buretić koji je svojevremeno odlično igrala za školu, ali nažalost nije imala prigodu i za klub i sada omogućuje nasljednicama brigom o administraciji kluba. Željka je vodila talentiranu generaciju, a Jasenko Vujasinović također pazinski košarkaš mlađe cure.

zenska-kosarka-zeljka.jpgPostepeno Jasenko je morao iz poznatih razloga preuzeti vođenje i kompletnog pogona. Cure su u dvije godine rasle i rasle. Lani su pod vodstvom Željke na prvenstvu Republike Hrvatske u Splitu pobijedile favoriziranog domaćina, ove godine uvjerljive su bile u natjecanju predkadetkinja i kadetkinja osvajanjem prvog mjesta u Istarskoj županiji. Pored toga Lea Miletić, Martina Buretić i Katarina Belac bile su među prvih pet strijelaca u konkurenciji kadetkinja, a Martina Buretić, Katarina Belac i Ema Guštin u konkurenciji predkadetkinja.

Cure su u pravom smislu zabljesnule kao osnovna škola, na završnici školskog prvenstva Republike Hrvatske u Kraljevici. Najprije su kao ekipa ŠSD Mladost Pazin u skupini pobijedile ŠSD Drnje iz Drnjasa 39:38, te ŠSD OKIT Vodice sa 46:40. Zatim su u poluzavršnici bile uvjerljive protiv ekipe Plavi sokol iz Slavonskog broda sa 45:31. Pobijeđene su, ali ne i poražene u samoj završnici u utakmici za prvo mjesto protiv ekipe Vuk iz Zagreba sa 43:37, iako su na poluvremenu imale vodstvo od 21:14 i jednim dijelom utakmice bile u vodstvu i sa 15-tak razlike.

Srebro zlatnog sjaja poklonili su svojoj Željki! Ekipa koju je uspješno vodio mladi talentirani trener Jasenko Vujasinović-Vujo u Kraljevici je nastupala u sastavu: Hani Benazić, Karla Dušković, Maja Opašić, Francesca Ladavac, Atena Ferenčić, Ema Guštin, Roberta Špoljarić, Marija Belac, Katarina Belac, Irijana Flegar, Martina Buretić i Lea Miletić. Time su cure zajedno sa svojim kolegama košarkašima, te atletičarkama i atletičarima ( pod vodstvom trenera Jadranke Červar i Dalibora Radović) koji su postigli zapažen uspjeh na županijskim, odnosno međužupanijskim i županijskim takmičenjima istakli još jednom jako konkurentnu kandidaturu ( ili bez lažne skromnosti već ponovno osvojili!?) kao sportska školska obitelj SŠD Mladost – za naslov najbolje ekipe Istarske županije.

A uz tužno i svježe, ali ponosno sjećanje na Željku, sa završetkom školske godine ovaj petak, pred ravnateljem Stankom Družetom ugodno će biti stati i primiti adekvatno priznanje! Košarkašice, košarkaški Pazin od vas očekuje i dalje naporno treniranje, a tada ni rezultati neće izostati!

KK Puris

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.