Usred šume desetmetarski Babin zub

Babin zub naziv je neobične stijene koja se nalazi u šumi južno od Pazina izmedu Mečara i Drazeja (Draželja). Zapravo se na tom mjestu nalaze dvije stijene, ali pošto jedna dominira, ime se najčešće odnosi na nju.

Do gradnje Istarskog ipsilona, koji je zapriječio šumski put koji ju je spajao s gradom, bila je to dnevna izletnička destinacija, popularna naročito medu najmladima, avanturistički raspoloženim Pazincima, koje je privlačila stijena tajanstvenog imena. Do nje se stizalo preko željezničkog prijelaza na Vranici, odnosno nekadašnje streljane, a zatim uzbrdo šumom. Put je danas zarastao, a ionako vodi preko prometne ceste koja bi se trebala pretvoriti u autocestu.

Ljubitelj prirode i član sportskog društva Trickeri Ranko Grković, koji nam je nedavno pokazao svježe fotografije ove stijene, bio je okidač sjećanja na ovo krasno, a zaboravljeno izletište do kojeg se danas može probijati samo zakrčenim putovima kod vijadukta Drazej ili pak opasnim (i zabranjenim) putem uz Istarski ipsilon. Ipak, penjači iz kluba Hiperaktiv još uvijek održavaju opremljene penjačke smjerove na toj desetmetarskoj stijeni, saznajemo od njihovog predsjednika Gorana Matike, koji pak kaže da će se morati razmisliti o novom prilaznom putu, naročito s obzirom na gradnju autoceste.

U razgovoru s direktorom Turističke zajednice središnje Istre Radenkom Slokovićem, poznavateljem pazinske toponimije, saznali smo da u Pazinu postoji čak pet lokacija koje u sebi nose pridjev “babina”. Uz manje-više poznati Babin vir na Pazinčici, još su zabilježeni Babina pećina, Babina kuća te još jedan Babin zub, ali o tim lokacijama drugom prilikom.

Glas Istre, 9. lipnja 2011.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.