Ususret danima meda u Pazinu: Prvo gastro natjecanje »Medeni meni«

Medna poslasticaU petak se u Pazinu otvaraju četvrti Dani meda, a preksinoć je pak u hotelu Lovac prvi put održana gastronomska manifestacija »Medeni meni« koja bi i ubuduće trebala pratiti najveće godišnje okupljanje pčelara u Istri i promovirati med kao još nedovoljno poznatu gastronomsku atrakciju. Štoviše, kako je otvarajući kulinarski susret naglasio njegov pokretač i moderator Drago Orlić, med je u gastronomiji poznat i cijenjen još od antičkih vremena, kao namirnica univerzalne primjenjivosti u kuhinji štovan je i danas širom svijeta, no mi o njemu moramo tek početi učiti.

Sasvim zgodnih prvih nekoliko lekcija o gastronomskim potencijalima meda uzvanicima prvog »Medenog menija«, a bili su to istarski pčelari, novinari, ugostitelji te predstavnici suorganizatora – Grada Pazina, pčelarske udruge Lipa, turističkih zajednica Istarske županije i središnje Istre, pružile su tri kuharske ekipe iz Padove, Pule i Pazina. Poznati pulski restoran Vela Nera predstavljali su Dušan Černjul i Štefanija Đokić, za restorana Ai Porteghi iz Padove Diego Critelli i Riccardo Bagatin, dok su boje domaćina, hotela Lovac, branile Elvira Soldatić i Bosiljka Mišeta. Jela je kušao i ocjenjivao žiri kojem je predsjedavao kulinarski stručnjak Stanislav Poropat, a publika je birala najbolje pojedinačno jelo.

Prilično neočekivano, prema priznanju samih organizatora, najbolje ocjene žirija dobila je ekipa Lovca za ravijole s domaćim sirom i šumskim medom, koje je i publika proglasila najboljim pjatom, te motanice prelivene medom s dodatkom meda u saću, koje su poslužene posljednje od šest sljedova i nakon kojih su svi doslovce oblizivali prste. Soldatić i Mišeta su ukupno za Lovac osvojile 187 bodova, dok je drugo mjesto u zbirnom plasmanu sa 171 bodom osvojio restoran Ai Porteghi. Vrlo mladi, ali u svojoj zemlji već prilično poznati kuhari Critelli i Bagatin u Pazinu su pripremali »cheesburger s medom«, odnosno tatarski biftek s medom poslužen na pečenoj kruški i kruhu, dodatno preliven medom i ribanim sirom. Drugo jelo gostiju iz Italije bila je »medena piletina«: kako su objasnili, perad čije se meso pripremalo zadnja je tri mjeseca svoga života hranjena medom i mlijekom u prahu, što je mesu dalo poseban okus i sočnost; kao prilog, uz naravno medeni preljev, poslužen je pečeni radič i – čokolatini.

Ekipa Vele Nere je sa 140 bodova osvojila treće mjesto, što ne znači da je hrana koju su pripremali Černjul i Đokić bila manje intrigantna i ukusna: prvo su njihovo jelo bile knedle od kruha na broskvinom listu s medom od kadulje, dok je u drugom također korištena broskva, ali kao omotač za ukusne komade grdobine, servirane na krumpiru karameliziranom kestenovim medom. Uz jela su posluživana vina vinarije Anđelini iz Pazina.

Iznoseći završni dojam žirija, Poropat je kazao da su kušana jela sasvim dobar početak, iako se u nekima osjećao nesklad osnovne namirnice s medom pa je on prevladavao, a još jedan gost iz Italije, Oscar Biasi, koji je također bio član žirija, pohvalio je sve tri ekipe koje su pokazale da i med može pružiti sasvim lijepo gastronomsko iskustvo.
U Lovcu bi se nakon ove manifestacije jela s medom trebala naći u stalnoj ponudi.

Davor Šišović
Glasistre.hr

DANI MEDA U PAZINU
FACEBOOK

6 komentara na “Ususret danima meda u Pazinu: Prvo gastro natjecanje »Medeni meni«”

 1. Ranko napisao:

  Da li možda imate neki izvještaj o motociklu koji se zabio u Pazinu, odmah poslije kružnog toka prema Poreču?

 2. qub napisao:

  Pričekaj izvješće o stanju sigurnosti na gradskom vijeću,negdje u veljači 2010. Neslužbene informacije dat će se i na otvaranju Dana meda,sutra.

 3. rr napisao:

  a ča je na večer pod “prigodni program” nigdje ne piše…, a lani su bili neki super dečki svirali, možda budu i ove godine??

  1. tomcub napisao:

   ja znam, program pod nazivom “Medeni striptiz”, ovako ide, striptizete izvode svoj uobičajeni show, ALI, prigodno se mažu medom, međusobno, a dobrovoljci iz publike mogu ih polizati, naravno, ako vole med

 4. rr napisao:

  ajme tomcub nisan znala da su medari tako probitačni i da se taj “prigodni program” tako zove “medeni striptiz”, svaka in čast, samo da mi je znat ki će bit u publici… jer med je za tjelo zdrav, daje svježinu, blistavi izgled… nebi bilo loše poć?

 5. bljak napisao:

  ja ću rađe po medici!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.