Ususret trećoj manifestaciji “S klobasicom u Europu”

2Zahuktale su se pripreme za treći po redu međunarodni sajam “S klobasicom u Europu”, koji će se u Svetom Petru u Šumi održati za nešto manje od mjesec dana, 28. veljače i 1. ožujka. Od formalnih pripremnih aktivnosti u tijeku je prijava izlagača koji se svojim proizvodima žele predstaviti na ovom sajmu prema javnom pozivu kojeg je objavila općina Sveti Petar u Šumi; sljedeći tjedan održat će se lokalno ocjenjivanje domaćih kobasica iz supetarskih domaćinstava; a za nekih tjedan dana objavit će se i poziv registriranim proizvođačima kobasica, ne samo iz Istre već iz cijele Hrvatske, pa i iz inozemstva, za dostavu na stručno ocjenjivanje uzoraka kobasica koje konkuriraju za ovogodišnje titule šampiona odnosno zlatne, srebrne ili brončane medalje.

Partner Osječko-baranjska županija

Supetarskog načelnika Marija Bratulića, koji je ovu manifestaciju pokrenuo nakon što je doktorirao s temom o domaćim istarskim kobasicama, telefonom smo prekinuli u obilasku sjevernohrvatskih županija gdje ovih dana dogovara sudionike i partnere ovogodišnjeg supetarskog sajma, a kad zgotovi dogovore u Slavoniji, istim poslom kani i u Vojvodinu. Prema njegovim već obavljenim ili barem načetim dogovorima, ovogodišnja manifestacija “S klobasicom u Europu” donijet će mnoge novosti. Partner će ove godine biti Osječko-baranjska županija, koja će se u Svetom Petru u Šumi predstaviti ne samo s proizvođačima kobasica, kulena i kulenovih seka, već i bogatim popratnim programima.

Po prvi put će, izvješćuje Bratulić, na supetarskom sajmu sudjelovati, i predstavnici triju lokalnih udruga koji, svaki u svom zavičaju, također organiziraju festivale kobasica i salama. To su Društvo salamarjev iz Sevnice u Sloveniji, udruga Lemeški kulen iz Lemeša kraj Sombora u Vojvodini, te udruga Zlatna Šajba iz Samobora, koja okuplja proizvođače samoborske kobasice i u svom gradu organizira tradicionalnu Samoborsku salamijadu. Preko Hrvatskog kulturnog društva iz Šida Bratulić dogovara dolazak proizvođača kobasica i iz tog dijela Vojvodine, a dolazak su potvrdili još neki proizvođači iz Slovenije i Italije, tako da će ovogodišnja supetarska smotra biti izrazitije međunarodna nego lani.

Istog vikenda i Dani meda

U organizaciji i provedbi ove manifestacije općina Sveti Petar u Šumi uobičajeno surađuje sa županijskim Odjelom za poljoprivredu, Udrugom proizvođača istarskog pršuta, te Udrugom senzornih analitičara istarskog pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda, a ove se godine prvi put u organizaciju uključio i LAG Središnja Istra. Kako se istog vikenda u Pazinu održavaju i tradicionalni Dani meda, na obje manifestacije očekuje se dolazak i delegacija desetak LAG-ova iz cijele Hrvatske. U svemu se očekuje između pet i deset tisuća posjetitelja, prognozira Bratulić.

Osim sajmeno-izložbenog dijela manifestacije “S klobasicom u Europu”, ocjenjivanja kobasica i dodjele priznanja, predstavljanja partnera te popratnog zabavnog programa, vrlo će atraktivno biti i drugo “Svjetsko prvenstvo u nadivanje klobasice na beku”, odnosno natjecanje u punjenju kobasica bez pomoćnih uređaja, samo s crijevom, vrbovom šibom, i vlastitim prstima.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.