Usvojen idejni projekt pazinskog Doma za starije i nemoćne osobe

PazinPazinsko gradsko poglavarstvo je svoju jubilarnu, stotu sjednicu odradilo u srijedu 12. prosinca uz obiman dnevni red, na kojoj je izvršen drugi rebalans ovogodišnjeg proračuna, utvrđen konačni prijedlog proračuna za 2008. godinu te prihvaćen idejni projekt Doma za starije i nemoćne osobe. Na sjednici je sudjelovao uobičajeni trojac, Rimanić, Tončinić i Marečić. Renato Krulčić bio je nazočan samo dijelu sjednice dok je Dragutin Bravar i ovoga puta bio poslovno odsutan.

Emil Ivančić, dipl.inž.arh. multimedijskom prezentacijom predstavio je idejni projekt pazinskog Doma za starije i nemoćne osobe.
Lokacija budućeg Doma nalazi se između Foškića i Rogovići, na padini ispod Stancije Godina do koje bi trebalo izgraditi prilaznu cestu od staropazinskog rotora.
Dom bi imao stambeni dio, stacionar i društvene prostorije, a predviđeno je i boćalište, šetnica, vrt u kojem bi se korisnici mogli baviti poljoprivrednim poslovima kao i uređenje sadašnje ruševine Stancije Godina. Izgradnja je planirana u dvije faze. U prvoj fazi uredili bi se zajednički prostori poput kuhinje, praonice, ambulante i ostalih potrebnih sadržaja, te smještajni kapaciteti za 34 korisnika u stacionaru i 16 u stambenom dijelu. Kapacitet zajedničkih prostora bio bi oko 120 korisnika pa bi pružali mogućnost korištenja i onima koji ne bi bili smješteni u Domu. Predviđena je mogućnost izgradnje zasebne građevine s apartmanima prilagođenim starijim osobama čija realizacija ovisi o tržišnom interesu.

Prosječna cijena gradnje po m2 procjenjena je na 5.700 kuna plus 1.500 kuna za opremanje. Ukupna cijena izgradnje bila bi oko 39 milijuna kuna, a prva faza koštala bi preko 33 milijuna. U raspravi je pohvaljen predloženi idejni projekt, ali je istaknuta, kako je rekao Ferdinand Tončinić „…zastrašujuća cifra troškova izgradnje!…“ Gradonačelnik Rimanić je rekao da projekt treba podržati i pronaći financijska rješenja za njegovu realizaciju.

Renato Krulčić je zatražio da se najprije izradi investicijska studija i predložio da se ovaj projekt realizira putem javno-privatnog partnerstva sa čime se složio i Edi Ćus, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun, rekavši da je ovo prevelika investicija da bi je Grad i Županija sami mogli provesti.
Na kraju je zaključeno da se do 31. siječnja 2008. napravi investicijska studija te potom raspiše natječaj za izradu glavnog i izvedbenog projekta.

Poglavarstvo je prihvatilo II. Izmjene ovogodišnjeg proračuna budući da se prema ocjeni Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun planirani prihodi i primici nisu u potpunosti ostvarili. Proračun je smanjen za 1,96%, a korigirani su i pojedini programi u nadležnosti Upravnog odjela za samopravu, upravu i društvene djelatnosti kao i Program zajedničke komunalne potrošnje.
Nakon što je proteklog tjedna Gradsko vijeće u drugom čitanju prihvatilo prijedlog proračuna za 2008. godinu, Poglavarstvo je utvrdilo konačni prijedlog proračuna u iznosu od 61.969.000 kuna što je za 24,45% više od ovogodišnjeg.

Svoje programe rada za 2008. godinu iznijeli su gradski Upravni odjeli, Stručna služba i Gradsko poglavarstvo, a na kraju sjednice prihvaćen je prijedlog odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata kojom je pazinskim ugostiteljima omogućeno produženo radno vrijeme tijekom blagdanskih dana u prosincu i početkom siječnja.

Dario Brajković
„Radio 052“

4 komentara na “Usvojen idejni projekt pazinskog Doma za starije i nemoćne osobe”

 1. Anonimno napisao:

  Da li je Dragutin Bravar ikad prisutan? Koliko ovako leteći pogledam sve mi se čini da ga na 90% sjednica nema.

  1. Anonimno napisao:

   e j…b…ga! tako je kad čovjek oće bit i biznismen i političar.
   ali ako more zašto ne?neki ga je izabra, a neki ga i drži u poglavarstvu. pa dok se ne zapitaju žaš je na broju, a nema ga nikad na sjednicama bit će nan i daljer tako kao nam je…samo se pitam da li se honorari isplaćuju samo za prisutnost na sjednici ili se lova (i to NAŠA!) diže bez obzira???
   forši ki to zna????

   1. Anonimno napisao:

    mislin da lova gre samo kod prisustva, ali nebitno… ku ne more to delat neka prepusti kemu drugemu

 2. Anonimno napisao:

  on to prati preko interneta… hehehe

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.