Usvojena Deklaracija o pravima starijih gradana

Pazin(Glas Istre, 6.6.2011.) Istarska županija je šesta županija u Hrvatskoj koja je usvojila Deklaraciju o osnovnim i neotudivim pravima umirovljenika i ljudi starije životne dobi. Jednoglasno su je na prošlotjednoj Županijskoj skupštini u Pazinu usvojili vijećnici.

Predlagač je bio skupštinski odbor za ljudska prava, a inicijativa je došla od Matice umirovljenika Hrvatske kojoj su pak to predložili upravo delegati iz Istre. “Usvajanjem Deklaracije neće se poboljšati položaj umirovljenika, ali izražavamo spremnost da ćemo u političkom radu činiti sve da se poboljša položaj umirovljenika i drugih skupina kojima treba pomoć”, rekla je SDP-ovka Lucija Debeljuh.

Deklaracija je poslana predsjedniku Josipoviću, Saboru, Vladi, parlamentarnim strankama i Županijskim skupštinama. U njoj se utvrduju dugoročna rješenja s ciljem stvaranja stabilnih i sigurnih uvjeta života starijih gradana. U Deklaraciji uz ostalo piše da je mirovina osnovno i neotudivo pravo  stečeno radom i uplatama doprinosa. Ističe se da se mirovina stječe “pod jednakim uvjetima i na temelju istog mirovinskog zakona koji vrijedi za sve gradane Hrvatske”. Jamči se očuvanje realne vrijednosti mirovina, a obaveza države je smanjivanje razlike izmedu prosječne plaće i prosječne mirovine  te njihovo dovodenje u odnose kakvi su u Europi. Traži se i da država aktivno sudjeluje u financiranju gradnje domova za starije osobe.

Županijski su vijećnici uz usvajanje Deklaracije u zaključcima naglasili da će se graditi domovi za starije osobe u Pazinu, Puli i Labinu što znači oko 400 dodatnih mjesta. Pokrenut će se i akcija širenja projekta “Pomoć u kući”.

Glas Istre, 6. lipnja 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.