Usvojene izmjene i dopune GUP-a Grada Pazina

PazinNakon pet godina pazinski Generalni urbanistički plan doživio je prve izmjene i dopune, koje su u petak usvojili gradski vijećnici. »Elementi koje mijenjamo bitno utječu i na investicije planirane u proračunu za 2008. godinu«, naglasio je u uvodnom obraćanju gradonačelnik Neven Rimanić.

Detaljno je o predloženim promjenama govorila Mirjana Krsnik, gradska upravna referentica za prostorno planiranje, naglasivši da se uglavnom radi o promjeni namjena površina čime se omogućava realizacija projekata javnog i društvenog predznaka. Tako se na Dubravici rezervira prostor za sajmište, iza Spomen doma za sportsku dvoranu, za bivšu vojarnu se planira društvena, a za Gortanov brijeg znanstvena namjena (selekcijski centar goveda). Umjesto na Lešću, Dom za starije i nemoćne osobe gradit će se na Stanciji Godina, umjesto velodroma planiranog u Starom Pazinu prostor se prenamjenjuje za Vatrogasni dom, a jedna parcela dobit će mješovitu, pretežno poslovnu namjenu. Ima i niz promjena vezanih za izradu DPU-ova i prostornih planova uređenja. Zbog odredbi novog zakona ukinuta je maksimalna izgrađenost od 400 kvadrata bruto razvijene površine, a parkirališta se vezuju uz namjenu građevina.
S pet adresa su dobivene suglasnosti na izmjene i dopune GUP-a, s tim da je Ministarstvo kulture tražilo ugradnju dodatnih odredbi o zaštiti prirodnih vrijednosti. Uz Pazinsku jamu kao geomorfološki spomenik prirode predlaže se zaštita šume pitomog kestena Lovrin, park-šume Gortanov brijeg, doline Pazinčice te perivoja u Šetalištu Pazinske gimnazije i uz željeznički kolodvor.
– Kako je zamišljen dolazak učenika u sportsku dvoranu, pitao je Stjepan Gabrić (Klub HDZ-a), koji smatra da je nova lokacija dvorane predaleko (prije je bila planirana iza škola), a zanima ga i stav Ministarstva obrazovanja, posebno o njenom održavanju.
– Nismo dobili dobre argumente za promjenu lokacije Doma za starije, dodao je on.
– U Ministarstvu su nam rekli da ih od 2003. ne zanima gradnja dvorana za srednje škole. Moramo se sami organizirati, kaže Rimanić. Valter Milohanić (nezavisni) je predložio da se na postojećem parkingu iza Spomen doma dozvoli izgradnja parkirališta na tri etaže, a investitor bi dobio četvrtu etažu. Na kupalištu Zarečki krov bi se omogućile manje intervencije na površinama (poravnavanje, popločavanje) i postavljanje opreme za rekreaciju i zabavu (akvagani, skakaonice, tobogani) te manji ugostiteljski sadržaji (kiosci), piše u materijalu. Milohanić ističe da je to u suprotnosti s odredbama o zaštiti Pazinčice, što je podržao i Dragan Družeta (nezavisni). Nakon pauze predložena je izmjena kojom je moguće postavljanje opreme za rekreaciju i zabavu te kioska, ali u trajanju najviše do tri dana. Izmjene i dopune GUP-a usvojene su s osam glasova za i tri suzdržana.
Drugo čitanje je prošao prijedlog proračuna za 2008., vrijedan 61,96 milijuna kuna. Usvojeni su izvješće i plan za prošlu i ovu pedagošku godinu u vrtiću, s tim da je ravnateljica Vesna Rusijan Ljuština najavila da se može očekivati povećanje cijena jer roditelji »pokrivaju« samo 25 do 30 posto. Prvi put su o planovima govorili privremeni ravnatelji Gradske knjižnice i Muzeja grada Pazina Iva Ciceran i Denis Visintin. Raspisani su javni natječaji za ravnatelje tih ustanova. Učilište od 2008. ostaje na samo dvije podružnice – Spomen dom i Osnovnu glazbenu školu, o čijim je programima govorila ravnateljica Sonja Matijašić, a o financijskom planu od 3,77 milijuna kuna Vlasta Pernić. Tajnim su glasanjem izabrani članovi Gradskog savjeta mladih – Zvonimir Grizelj, Saša Farkaš, Emina Kalac, Mirko Jurman i Nikola Cvitan.

Selvina Benić
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.