Uvjerio ih da je biznismen iz Italije, a bio kriminalac iz susjednog sela

“Buongiorno, mi chiamo Franco Pausini”, tako se predstavljao lopov i prevarant Franko Pincan iz Diklići, koji je uspio nasamariti cijele Bašiće, selo u blizini Butonige.

Talijan, privatni poduzetnik i vlasnik četiri kamiona bila je deviza na koju su mještani lako pali, toliko da su mu neki od njih ponudili čak da besplatno isproba njihovu kuću te koristi njihov automobil. On je na njihovo gostoprimstvo uzvraćao časteći ih pršutima i kobasicama koje je, uz ostalo, krao po čak osam susjednih općina.

Budući da ih je Pincan nasamario, naši sugovornici nisu htjeli stati pred fotoobjektiv, no detaljno su nam ispričali štoriju koja ih je dovela na stranice crne kronike Glasa Istre.

Iako nevoljko, nekoliko mještana, uključujući i Mariju Lakošeljac iz Pazina, u čijoj je kući Pincan živio gotovo dva mjeseca, popričalo je s nama. Najprije nam je jedna od susjeda (podaci poznati redakciji, op. a.) vrlo slikovito opisala poduzetnika Pausinija kada je u selo došao isključivo govoreći talijanskim jezikom, a rekordno je brzo naučio hrvatski.

Ubrzo je od nje posuđivao automobil, a nedugo zatim dobio dozvolu za njegovo korištenje bez pitanja. Naša nam je sugovornica rekla da se Pausini, kad bolje razmisli, uopće nije odijevao kao poslovni čovjek, nego je zapravo bio odjeven “jadno”.

Kuća u kojoj je “poduzetnik” stanovao nalazi se u centru mjesta koje broji desetak kuća, većinom nenaseljenih i u vlasništvu Marije Lakošeljac iz Pazina. I gospođa Marija nam je ispričala svoju priču.

– Nakon što je pročitao oglas da prodajem kuću, došao je i pogledao rekavši da pričekam jer bi najkasnije do polovine travnja trebao realizirati kredit u Italiji, ali da bi ostao u kući i malo se uklopio u okolinu, adaptirao i konačno je kupio. Ispričao mi je da ima firmu, kamione i strica u Savudriji. Bio je jako uvjerljiv. Nekoliko sam puta dolazila u Bašiće vidjeti kuću i njega te sam u više razgovora s njim zaključila da je kulturan i ljubazan.

Nisam imala razloga ne vjerovati mu, no nakon nekog vremena kazao je da mu je tata bolestan, a nedugo zatim da je i umro. Također da je susjed (njemački državljanin koji živi u Bašićima, op. a.) došao na sprovod njegovom tati u Italiju. Upravo me to zagolicalo jer mi je bilo čudno da jedan Nijemac dolazi iz Münchena na sprovod u Italiju osobi koju ne poznaje, a Pausinija je vidio svega pola sata u životu, kazala je Lakošeljac.

Gotovo kilometar dalje u susjednom mjestu razgovarali smo s jednim muškarcem koji je također imao, kako sarkastično kaže, čast upoznati poduzetnika iz Italije koji kupuje kuću, ali, srećom, samo nakratko. Njega nije uspio prevariti.

– Ispočetka mi je bilo sumnjivo kako tako veliki poslovni čovjek toliko izbiva s posla i nema auto. Nekako mi je djelovao, ne znam, čudno, ispričao nam je ovaj mještanin Bašića.

Pincan je 17. veljače, prema riječima Marije Lakošeljac, došao u Bašiće odlučivši kupiti kuću te se uselio u nju, a najzanimljivije je to što je samo dan ranije njegova fotografija objavljena na stranicama crne kronike Glasa Istre.

Naime, tada smo izvještavali o njegovim krađama i provalama, a objavljena je i njegova fotografija s jednog od ranijih privođenja. Čudno je što ga ama baš nitko nije prepoznao, već su svi nasjeli na njegovu priču.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.