Uzbudljiva vožnja s Nikolom Dobrilom

Dobrila - FerenčićDanijela Marinković (22) iskazala je Barkunu želju vožnje u rally autu, na što je dobila zeleno svijetlo. Kako bi se taj, nazovimo ga, muški sport usporedio sa ženskog stajališta, Barkun odlučio je pozvati i Ivanu Ružić (26) da se pridruži uzbudljivoj adrenalinskoj avanturi. Uspostavljen je kontakt Nikolom Dobrilom (30), odnosno, kako ga Sportski savez proglašava, najboljim istarskim vozačem, te se danas, 16. rujna, odradila probna vožnja s Danijelom i Ivanom kako bi se automobil ugrijao za utrku što će se ove subote i nedjelje održati u Buzetu.

«Zatekli ste nas baš u zadnjim pripremama oko auta za Prvenstvo Europe na brdskim stazama što organizira Auto moto klub Buzet. 200 vozača natjecati će se u subotu od 10 sati te u nedjelju od 9 sati, među njima nalazit ćemo se i mi, moj suvozač Roland Ferenčić i ja. Uloga suvozača je od velike važnosti, makar neki misle da nije tako. On me vodi pri vožnji. Svaka njegova naznaka, u svakoj sekundi, je važna. Samo jedna kriva naznaka može nas jako puno koštati. U Buzetu, borit ćemo se kao lavovi, iako nismo spremni za takvu vrstu utrke. Ostali auti pripremljeni su za brdsko natjecanje dok je naš auto isključivo opremljen za rally.» rekao nam je Dobrila.

«Moj djed je bio u tim vodama, pa moj otac i evo i mene. Moj otac me uvijek ohrabruje i podupire pri svakom utrkivanju. Jednom mi nije odgovaralo sjedalo. Nisam mu ništa rekao. Primijetio je sam i bez ikakvog pitanja kupio mi novo sjedalo. Za vrijeme utrke mora sve biti na svom mjestu. On je toga svjestan i spreman mi je uvijek pomoći.» ispričao je Nikola.

U mladim danima, često se utrkivao po Grobniku. Kao i praktikanti drugih aktivnosti, Nikola imao je stanku koju je prekinuo 2007. godine kada se vratio utrkama. Već sljedeću godinu, 2008., osvojio je naslov državnog prvaka grupe A, a uskoro i prvo mjesto u kategoriji na 1600 kubika u dvije rally utrke, u Novom Vinodolskom te u Poreču. Godina 2009. godina nastavila se u punom sjaju pobjede s osvojenim prvim mjestom grupe A prilikom čak triju rally-a u kategoriji na 2000 kubika s ondašnjim vozilom Renault Cliom.

Nastavak utrkivanja donio je nove investicije. U 2010. godini, kupio se Mitsubishi te novi komadi kako bi se vozilo što bolje opremilo za ostvarenje daljnjih ciljeva. Godina 2011. bit će posvećena snažnoj borbi za sam vrh ljestvice na Prvenstvu Europe. Danas, Dobrila broji velik broj priznanja koje rado dijeli sa svojim bližnjima.

«Moja odanost autosportu postaje sve ozbiljnija. Počelo je kao hobi, a sada je to već postalo poluprofesionalno. Postat će profesionalno kad ću za to dobiti neku naknadu. Kad se natječemo negdje van Hrvatske, pitaju me za autogram, iako, ponekad, ne znaju tko sam. Istrijani me uvijek pitaju kako je i gdje se ide. U raznim natjecanjima, uvidio sam kako se tu stvaraju snažna prijateljstva. Tu nema čistog hladnog nadmetanja kao u drugim sportovima. Ovdje su svi kao braća. Kad se nešto zalomi, uvijek ti netko pomogne. Ponekad se tuđe auto, iako je u pitanju suparnik, vuče sve do cilja, ako se vidi da je taj suparnik u neprilici.»

Zahvaljujući rezultatima što su postignuli Dobrila i njegovi kolege u ovoj aktivnosti na području Istre, Istra je proglašena u autosportu najuspješnija regija u Hrvatskoj. Na listi prvaka, uvijek se nađu 2 do 3 imena iz Istre.

No, treba priznati kako je utrkivanje autima vrlo skup sport. Svako vozilo namijenjeno utrkama skupo je za održavanje. Gume, nafta, dijelovi auta te ostala oprema pitaju velike novčana sredstva koje si ne može svatko ostvariti. Samo jedan kilometar prijeđenog puta košta nekih 50 eura. Dio financijskih potreba, Nikola i njegov tim rješavaju sami, a ostatak nadoknađuje se doprinosom većeg broja sponzora, kao što su Istra marmi d.o.o., Eurorent, Bina Istra, Lučano auto, Ski-Lift Poreč, Special, Emma 95, Klesarija Hrast, Dancop, United Business i ostali manji sponzori i prijatelji. No, kao i ostale adrenalinske aktivnosti, i utrke stvaraju ovisnost.

«S vremenom, stvara se sve veća ovisnost. Brzina i adrenalina sve su veća potreba. A tu je i strast. Voziti se na utrkama je pravi gušt. Kad jednom probaš, stvara se želja za nastavak. Nakon prve utrke, usprkos visokoj cijeni, ide se dalje. No, ne divljam po cesti zato jer vozim utrke. U prometu, vozim se sigurno jer svoje potrebe za adrenalinom u potpunosti zadovoljim tijekom utrka, kao i moje kolege. Vlasti nemaju razumijevanja za ovakvu vrstu aktivnosti jer ne shvaćaju kako se mladima događaju prometne nesreće zbog divljanja na cesti jer se nemaju gdje se ispucati, nemaju gdje zadovoljiti svoju potrebu za adrenalinom.» riječi Nikole.
Osim za utrkivanje u Buzetu, u tijeku su pripreme za rally u Puli.
«Pala je nova ideja za lokaciju. Odredilo se da to bude Pula, što meni odgovara. To je za svih nešto te za svih vrijede ista pravila. Staze držat će se u tajnosti sve do zadnja dva dana do utrke. Vozit će se u okolici Pule 14. i 15. listopada. Nakon Pule, slijedit će pripreme i za porečki rally koji će se odraditi u 11. mjesecu.» ispričao je Dobrila te poručio mladim čitateljima: «Danas svatko ima auto. Svi mladi to vole. Ne bih preporučao da divlja po cesti. Ima mnogo mogućnosti po pristupačnoj cijeni gdje se mogu ispuhati.».

Danijela i Ivana nisu mogle sakriti svoje oduševljenje nakon brze i kratkotrajne vožnje te nam je Danijela s velikim osmjehom na licu dala nekoliko riječi o svom današnjem doživljaju: « Ja bi ovo mogla raditi svaki dan, bez problema. Uopće me nije bilo strah. Pomalo me preplašio prije samog početka zvuk motora, no, ostalo je bilo sasvim normalno. Mogla bi to ponoviti.». Ivana se složila s riječima Danijele te dodala kako joj je godio ovaj doživljaj pun uzbuđenja.

[youtube ZMmJjaLc-14]

Sanda Adamić / barkun.hr

4 komentara na “Uzbudljiva vožnja s Nikolom Dobrilom”

  1. gargamel napisao:

    e ovo je baš treš nad treševima :-DDDDDDD

  2. plavi napisao:

    Tekstu sa toliko gramatičkih i pravopisnih pogrešaka nije mjesto na jednoj ozbiljnoj web stranici!

  3. sokol napisao:

    bravo Nikola

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.