Vakula: Ovogodišnji lipanj bio je jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja!

Prema još ne službenim podacima s meteoroloških postaja DHMZ-a srednja mjesečna temperatura zraka ovogodišnjega lipnja diljem je Hrvatske zamjetno viša od prosječne, uglavnom za 3 do 4 °C, pa će prevladavajuća klimatoška ocjena biti “ekstremno toplo”. Štoviše, u većini je mjesta ovo bio drugi ili treći najtopliji lipanj u povijesti mjerenja, odmah iza onoga 2003. godine, te mjestimice 2012. godine, primjerice na postajama Zavižan i Split Marjan. Drugi je najtopliji čak i na zagrebačkome Griču, gdje podaci za lipanj postoje još od 1862. godine!

Zanimljivo je spomenuti i kako je srednja temperatura zraka ovogodišnjega lipnja u većini Hrvatske, pa čak i gotovo posvuda, viša od prosječne srednje mjesečne temperature zraka i za srpanj i za kolovoz, i to ne samo za hladnije klimatološko razdoblje, i još uvijek službeno prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, od 1961. do 1990. godine, nego i za novije, toplije, od 1981. do 2010. godine. Jedna od rijetkih iznimki je postaja Marjan, gdje je prosječna temperatura srpnja i kolovoza u novijem klimatološkom razdoblju ipak malo viša nego u dojučerašnjemu lipnju.

Lipanj ponegdje i “ekstremno suh”
Unatoč mjestimice relativno čestoj kiši, kao primjerice u Zagrebu, gdje je barem poneka kišna kap na Griču zabilježena 15 lipanjskih dana, a u Maksimiru čak 17, pa gdjegod i obilnim pljuskovima i olujnim nevremenima, ukupna lipanjska količina oborine bila je uglavnom manja od prosjeka. Dapače, na Marjanu prema trenutačno dostupnim podacima čak i rekordna – izmjereno je samo 4,4 mm oborine, odnosno litre po četvornome metru – manje čak i od lipnja 1950. godine, kada je izmjereno 4,5 mm. Malo je više od prosječne lipanjske količine izmjereno u Maksimiru, te na Griču i Pargu, ali nedovoljno za ocjenu “kišno”. Stoga će prevladavajuće klimatološke ocjene biti od “normalno” do “ekstremno suho”, koje će osim Marjana, vjerojatno dobiti i Gospić i Knin, možda i Dubrovnik, gdje je manje od ovogodišnjih 0,4 mm izmjereno samo u lipnju 2011. godine.

Od siječnja do lipnja – relativno sušno i toplo
Zahvaljujući tom većinskom manjku oborine, ne samo u lipnju, nego i proljeću u Hrvatskoj i dalje prevladava suša, ne samo u ovoj godini, nego i u odnosu na dulje razdoblje, u mnogim mjestima čak i u prošle dvije godine, pa i četiri.

Kao i količina oborine, koja je u većini Hrvaske u prvoj polovini ove godine manja nego prošle godina u istome razdoblju, i srednja temperatura zraka je niža. Ali je još uvijek među 10 najviših u povijesti mjerenja, primjerice na Marjanu 10. u nizu najviših, na Griču i Zavižanu 8., a u Maksimiru i Rijeci 7. najviša.

Srpanj – prosinac: nastavak niza!?
Sljedeći će tjedni i mjeseci to odstupanje od prosječne temperature još više povećati jer je relativno velika vjerojatnost iznadprosječne topline ne samo u srpnju i kolovozu, nego i tijekom jesenskih mjeseci, pa i u prosincu.

I stanje sa sušom vjerojatno se neće znatnije promijeniti, osobito ne do listopada. No, povremene će kiše, pa i u obliku mjestimičnih obilnijih pljuskova jamačno biti, a u drugoj polovini sljedećeg tjedna barem u dijelu Hrvatske vjerojatno i novog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.