Valter Milohanić: Kakvu vodu piju Pazinjani?

Most VršićZašto u prijedlogu proračuna za 2008. nema stavke za gradnju javne rasvjete za Stari Pazin i Ulicu Stjepana Konzula Istranina, što je bilo do sada planirano, ali nije izvršeno, pitao je na aktualnom satu nezavisni vijećnik Valter Milohanić. Njega zanima i zašto Grad nije donio propis o ugradnji ekološke javne rasvjete pri novim radovima, kakvu vodu piju Pazinci i iz kojeg izvora, te je predložio da se revitalizira put koji je prolazio kraj groblja »Moj mir« prije njegova proširenja na Pazinski krov.

Na velik problem s prometom u dvosmjernoj Ulici Viktora Cara Emina, budući da se vozila parkiraju na cesti, ukazao je Stjepan Gabrić (HDZ). Nakon razgovora na terenu predložio je da se uredi parkiralište na vrhu ulice na zemljištu uz željezničku prugu s tim da se od Grada traži rješavanje zemljišta i planskih pitanja, dok bi se kopanje moglo obaviti u privatnoj režiji. Njegovog je stranačkog kolegu Viktora Lakoseljca zanimalo u kojoj je fazi sudski spor oko vlasništva boćarske dvorane koji Grad vodi protiv Istracommercea i mogu li se urediti ulaz i unutrašnjost donje zgrade vrtića (nasuprot gradske vijećnice). Lakoseljac predlaže da se sva djeca presele u gornji vrtić, da se donja zgrada proda ili da u zakup jer se neke županijske službe sele u Pulu.

– Ostat ćemo samo geografsko sjedište Istarske županije, komentirao je Lakoseljac.

Danilo Vadanjel (HSU), potaknut nedavnom tragedijom – samoubojstvom mlade djevojke bacanjem s mosta Vršić u Pazinsku jamu, sugerirao je da se, po uzoru na neke europske gradove, postavi zaštitna mreža.

– Most je atraktivan za turiste, ali polako postaje uspomena na stradavanje mladih, rekao je Vadanjel.

Iz odgovora gradonačelnika Nevena Rimanića izdvajamo da u Pazinu ima jako malo neekološke rasvjete i da je Grad jedini investitor u onu novu, da su češće kontrole vode iz cjevovoda i špina nego onih u bocama koje se kupuju u trgovinama. Rekao je i da će prijedlog o putu kod groblja biti razmotren te će se provjeriti vlasništvo vezano za predloženo parkiralište uz željezničku prugu. Zbog boćališne dvorane Grad je podigao ustavnu tužbu, u donju zgradu vrtića ulaže se već godinama, a u Pulu ide dio zaposlenih u Poreznoj upravi. Njemu je žao što se nije ostvarila ideja o gradnji poslovne zgrade u dvorištu Auto kluba Pazin jer država nije bila zainteresirana, dok je Usluga vlasnik mosta Vršić pa mora o njemu brinuti.

Iz pisanih odgovora saznajemo da će se u suradnji s TZ-om središnje Istre postaviti putokazi za Pazinsku jamu i most Vršić na Starom trgu i u Prilazu Kaštelu, a uz suglasnost Hrvatskih cesta putokazi za Rijeku, Labin, Brestovu, Poreč, Rovinj i Pulu na izlazu iz Ulice Vrtlišće (kod gradske vijećnice). Budući da nedostatak ili dotrajalost autobusnih čekaonica muči sve mjesne odbore, planira se napraviti analiza stanja. Na proljeće ove godine su dječja igrališta u parkovima i na zelenim površinama temeljito oprana i dječje sprave popravljene ili uklonjene one koje se nisu mogle popraviti. Park narodnog ustanka treba temeljito rekonstruirati pa se radi idejno rješenje. Sve zelene površine redovno se održavaju, a dojmu zapuštenosti doprinose dotrajale klupe.
Vlasnik zemljišta bivše mehaničke radionice Autotransa je zagrebačka tvrtka Consultants holiday koja je nakon urušavanja krova ogradila objekt.

Selvina Benić
Glasistre.hr

3 komentara na “Valter Milohanić: Kakvu vodu piju Pazinjani?”

 1. Anonimno napisao:

  kako malo neekološke rasvjete, kad nogometaši treniraju na rijavcu je dan ;)

 2. Anonimno napisao:

  da pijemo prljavu vodu to je ČINJENICA! koliko i od čega prljavu nemam pojma jer nisam neki stručnjak za te stvari, a možda je bolje i ne znati čime nas sve časte (da ne kažem truju).
  naime imam doma filter za pročišćavanje vode i on je ove jeseni bukvalno pocrnio, pa se čovjek stvarno pita šta to pijemo?
  inače, za vrijeme većih i dugotrajnijih kiša ima više blata u vodi šta također vidim na filteru koji tada posmeđi, ali zadnjih par mjeseci je bio crn i to poprilično. možda smo prešli na vodu iz kojeg ugljenokopa???

  čija je nadležnost ispitivanje kvalitete vode i gdje se mogu dobiti službeni podaci?

 3. centar napisao:

  Meni je voda u Pazinu dobra, ali možda samo zato jer ne gledam pažljivo što pijem. Kažu iz Vodovoda da je kemijski i mikrobiološki sve ok.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.