Vama je važna politička podobnost, a ne rad

Otvoreno pismo predsjedniku Gradskog vijeća grada Pazina Renatu Kalcu

Poštovani predsjedniče Gradskog vijeća, nakon sjednice Gradskog vijeća grada Pazina održane 28. srpnja kojoj ste Vi predsjedavali, a na kojoj su po kratkom postupku bez rasprave i argumentiranog pojašnjenja odbačeni Izvještaj o radu i Financijski izvještaj Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu za 2009. godinu, što je samo još jedan u nizu vrlo nekorektnih postupaka Vaše koalicije prema Učilištu, obraćam Vam se otvorenim pismom jer je i informacija o tome objavljena javno, odnosno u Glasu Istre od 30. srpnja, u članku velikog naslova “Učilištu odbijeni izvještaji za 2009. godinu”.

S obzirom na to da u tom članku nisu navedene sve činjenice, dužnost mi je reagirati i javnosti dati potpunu i istinitu informaciju koja se tiče rada pazinskog Učilišta.

Učilište je u potpunosti ostvarilo Plan i program rada za 2009. godinu i o tome na vrijeme dostavilo pregledan i detaljan Programski i Financijski izvještaj na ukupno 30-ak stranica, što ste i sami priznali, ali ste ih na dnevni red uvrstili tek u srpnju, i to naveli kao razlog njihova neprihvaćanja jer je „sada prekasno da se o njima raspravlja“!

Nadalje, potpuno ste zanemarili činjenicu da iz gradskog proračuna Učilištu nisu dostavljena planirana sredstva, pa je zato godinu završilo negativnim financijskim rezultatom. Takoder ste zanemarili podatak o ponudi i broju obrazovnih programa, ali i činjenicu da njihova realizacija ovisi o interesu gradana, pa su ostvareni oni za koje je interes bio iskazan.

Osim toga, u izvještaju su vrlo precizno navedeni i obrazloženi svi troškovi, pa tako i za kulturne programe, ali Vi ste se tek sada dosjetili da bi Vam bio zgodniji zaseban izvještaj jer ovaj, kao što rekoste, “ne prati programsku djelatnost”!? Podsjećam Vas da smo upravo na zahtjev Vaše koalicije uz Financijski izvještaj za 2009. izradili i usporedni izvještaj s podacima za 2008. godinu, ali Vama je očito to bilo previše podataka, pa su Vam odjednom najvažniji i dovoljni samo podaci o troškovima za programe!? No, ništa lakše. Što odmah niste rekli!? Sa 60.000 kuna godišnje koliko iz gradskog proračuna Učilište dobiva za redovne programe taj će izvještaj imati samo dvije stavke, npr. za dvije kazališne predstave na koje vas unaprijed pozivamo. Tako ćete se na licu mjesta uvjeriti u što smo ih utrošili, a što bi inače Vašoj koaliciji bilo poznato samo iz izvještaja. Naravno, ako ih pažljivo pročita. Ove izvještaje očito niste pažljivo čitali kada su Vam sve navedene činjenice promaknule.

No, zato Vam u jednom drugom izvještaju ništa nije moglo promaknuti jer je bio potpuno prazan, bez ijedne odradene aktivnosti. Valjda ste ga zato na istoj sjednici s lakoćom usvojili!? Stoga postavljam pitanje kriterija prema kojima Vijeće donosi odluke, odnosno prihva ća ili ne prihvaća pojedine izvještaje. Jesu li ti kriteriji rad, odnosno realizirani planovi rada? Očito nisu jer navedeni primjer pokazuje da pojedine izvještaje usvajate i kada u njima ništa ne piše jer se ništa nije ni radilo, pa su i sredstva za to ostala neutrošena. Jesu li onda ti kriteriji politička (ne)podobnost pojedinaca i zaposlenih na pojedinim mjestima i u pojedinim ustanovama?

Ne bi trebali biti, ali scenarij koji ste za nas pripremili ne ostavlja dvojbe da se radi upravo o političkoj odluci koju ste unaprijed donijeli i koja nije ni činjenično utemeljena ni argumentirano obrazložena. O Vašoj odluci obaviješteni smo dan prije sjednice, stoga nas nije iznenadila, ali jest način i brzina kojom ste to odradili, a koji nisu dopuštali nikakvu argumentaciju niti drugačiji ishod. Već prilikom našeg ulaska u vijećnicu upozorili ste nas da moramo biti vrlo kratki jer na dnevnom redu imate druga važna pitanja! Jesmo li mi nevažni? Je li posao kojim se bavimo za Vas nevažan? Je li nam sukladno tome, odnosno našoj (ne)važnosti ili možda ipak političkoj (ne)podobnosti, bez ikakvih pitanja i Vaše rasprave, na brzinu, nespretno i nesuvislo, pročitana odluka da ne prihvaćate naše izvještaje?

Taj ste zadatak povjerili Vašem vijećniku Valteru Milohaniću koji je s nekakvog papirića, u nekoliko nespretno sročenih i kontradiktornih rečenica, nerazgovijetno promrmljao ono što je unaprijed bilo napisano. A Milohani ć je što se Vaše koalicije tiče bio najbolji izbor za to iako mu ni čitanje ni pisanje, pa ni govorništvo nisu jača strana. No, prijetnje i galama svakako jesu jer nas upravo on prije sjednica Vijeća presreće po hodnicima prijeteći, citiram: “Rasturit ćemo vas, uništit ćemo vas, zgazit ćemo vas, gotovi ste..!”

Kako nama u Učilištu nije jasno na koga se ili na što te prijetnje odnose, možda nam Vi možete pojasniti. Da li na Učilište? Na sve njegove zaposlenike ili samo na mene? Kulturu uopće? I naravno, zašto? Vi ste nam osnivači! Ne znam je li to uobičajen način komunikacije Vaše koalicije ili je takav tretman namijenjen samo kulturi. Svakako s kulturom ima najmanje veze. Zato Vas pitam što dalje, jer mi na prijetnje ne pristajemo niti na unaprijed pripremljene političke odluke kojima se ruši ugled naše ustanove i omalovažava naš rad. Vaša izjava da ta odluka ništa ne znači niti ima ikakve veze ili posljedice ostavlja dodatne nedoumice. Znači li to da Vi donosite bezvezne i beznačajne odluke? Ako je tako, koji je njihov cilj?

Poštovani predsjedniče, Učilište se gotovo 80 posto financira iz vlastitih prihoda i u postojećim okolnostima čini sve što može da ispuni zadaće zbog kojih je osnovano. Grad kao osnivač bi nam u tome trebao pomagati, a ne biti prijetnja. No, očito je da ste u nesposobnosti vlastitog konstruktivnog djelovanja odabrali metode destrukcije i galame ne biste li u javnosti stvorili privid “uvodenja reda”.

S poštovanjem,
Sonja Matijašić, prof.,
ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu

33 komentara na “Vama je važna politička podobnost, a ne rad”

 1. ajoh napisao:

  Baš dobra kontra.
  Stvarno san misli da će “nezavisni” bit pametni i delat delo kako treba, ali iz dana u dan se pokazuje kako samo znaju srat neargumentirano. Da se malo organiziraju, bi našli stvarne teme na kojima se da napredovat, načine po kojima će se bolje delat. Ove fore “napadat jer su nam na placu rekli da bi trebalo” više se nikome ne sviđaju.

 2. s napisao:

  Tko o čemu – kurva o poštenju, vojnik o skraćenju, a IDS-ovka o političkoj podobnosti. Nakon što je kao politički podobna zasjela tamo, ha, ha.

  Gospođu je tamo postavilo Vijeće (zapravo stranka prije xx godina), a vijećnike u Vijeće biraju građani.
  I takvi su, kakvi su, bolje trenutno nemamo.
  Vijećnici kao predstavnička vlast ne moraju biti eksperti ni o jednoj temi (za razliku od ravnateljice pučkog učilišta i ostalih obnašatelja bilo kojih drugih izvršnih funkcija u gradu), dapače, a uloga vijećnika je da od izvršne vlasti traži odgovore, ma kako god pitanja nesuvislo bila postavljena.
  To je tako u bilo kojem parlamentu, u bilo kojem vijeću u svijetu. I zato se nemaju pravo ljutiti. Gospođo Sonja, izvolite vijećnicima dati sve odgovore, izvještaje, informacije, makar i po nekoliko puta. To je vaša dužnost. Idu vam na živce? Bude to tako. Pogotovo ako vijećnici nisu iz stranke kojoj pripadate pa postave i koje nezgodno pitanje. Ali to je ljepota politike i demokracije, da stalno netko nekoga gleda i pazi, pita i nadzire. Hvala nezavisnima što su vratili politiku u Grad.

  Nadalje, pismo je izrazito bahato, ispod je razine obnašatelja javne fukcije u gradu u kojem ekipa mora kako-tako surađivati. Ne samo da je bahato, već je i izrazito neprimjereno, spušta se na osobnu razinu… Tako kulturna osoba ne govori o kulturi. Tako govori osoba koja ima jako zaleđe i koja se u svojoj poziciji osjeća zaštićeno.

  A što se tiče rečenice da građani nisu bili zainteresirani za ponuđene programe, malo bode u oči. Kako se nude programi, ima li kakve procjene potreba građana za programima? Ne bi li pučko učilište trebalo raditi na stvaranju tih potreba i podizanju kulturne razine građana? Ne samo na način da nešto organizira, već da te iste građane zainteresira, privuče, informira? Koliko građani Pazina znaju o radu pučkog učilišta i koliko ga smatraju svojim? Ima li evaluacije programa?
  Nemam pojma, glasno razmišljam. Sve zato jer se bojim da opet ne ponude programe za koje neće biti interesa.

  1. stabel napisao:

   Potpisujem u cijelosti Vaš komentar, svaku rečenicu, svaku napisanu riječ.

   Gospođa Sonja bi barem trebala pročitati Zakon o PUO, Zakon o jedinicama lokalne i područne( regionalne) samouprave pa možda i Statut grada Pazina.

   Trebala bi se vratiti malo unatrag i prelistati komentare na ovom portalu pod nazivom ” Učilište izgubilo spor protiv voditeljice Osnovne glazbene škole”
   ( 10. srpanj 2008.), pa potom tekst i komentare pod nazivom “Koliko košta najam velike dvorane Spomen doma” (08. prosinac 2009.).

   Točno, je gospođa je na mjesto ravnateljice PUO došla jakom voljom IDS, a natječaji za njezinu reizbornost objavljivani su nedjeljom.

   Izvještaj o radu i sam rad POU je katastrofa, a za to je pored ravnateljice odgovorno i Upravno vijeće PUO, ali i Gradsko vijeće koje to tolerira.

   Ipak ima nešto pozitivno u njezinom pismu, ono će po mom dubokom uvjerenju snažno zaoštriti pitanje odgovornosti svih korisnika gradskog proračuna i homogenizirati većinu u Gradskom vijeću.

  2. jd napisao:

   ja bi se isto u većini složi sa komentarom, pogotovo u djelu koji se odnosi na program i evaluaciju istog. ali isto tako me čude ovi kočijaški odnosi u našem vijeću, i to od strane onih s kojima bin se treba poistovjetit. demokracija da, postavljanje pitanja da, ali način na koji to rade pojedini ljudi šokira. nivo i suvislost pitanja koja su postavljena u ovom komentaru neki naši vijećnici nikada neće znati postaviti, to žalosti.

 3. mee napisao:

  Imam ja jedno pitanje za gđu.Sonju. Velika dvorana Spomen doma stoji prazna mjesecima. A grad Pazin daje subvenciju za ono jadno kino (ako se to uopće može tako nazvati). Pa zar nikome nije palo na pamet da se udruže, i lijepo u velikoj dvorani održavaju projekcije filmova, te bi se na taj način mogao napuniti proračun POU-a. Mislim da bi bilo posjećenije nego ona rupa od kina…
  No to je samo moje mišljenje…

  1. joh napisao:

   napokon neki nešto konkretno predlaže. Čak se i slažem. mogu li nešto naši pazinski vijećnici pokrenut u tom smjeru?

 4. gradanin2 napisao:

  Ne podržavam niti jednu stranu..zašto..jer činjenica je da se sve radi po političkim linijama, ali rekao bih da nam je ova koalicija čisti promašaj…sve mi miriši da najviše HDZ diktira u koaliciji..a IDS vuće na svoju stranu…i tako oni se prepucavaju, a što imamo od kulture u gradu..a mogli bi mati…skoro pa ništa..i sumnjam da nema intersa građana..u to me nitko nemože uvjeriti..

 5. poznavatelj napisao:

  Na javno pismo treba dati i javni komentar, ča ne….
  Hvala Sonji što se bezkompromisno, elokventno i argumentirano obračunava sa barabrizmom koji je , eto, izabran u Gradsko vijeće. Vijećnici koji odlučuju o izvještaju o tako bitnoj djelatnosti kao što je kultura ( a i druge, za sve nas važne, a za gornjeg komentatora nevažne, jer vijećnici ne moraju biti eksperti, vjerojatno ni OBRAZOVANI???) ravnaju se po mišljenju sa placa. Izvještaje ne čitaju, možda ni ne razumiju, kuturne programe ne posjećuju, ali u hodnicima vijećnice mogu, onako s nogu, po diktatu pazinske vodeće stranke, donositi zaključke pa ih vrlo sirove i na friško, predlagati u vijećnici. Ovo silovanje demokracije obavljaju mlađe junoše dok kolege profesori o istome šute, sve u stilu mi razmišljamo, a vi mladeži, istrčavajte.
  Pazin je u pogledu kulture vrlo bogat i značajan Grad. Od nekadašnjeg svučilišta i dvorane Mirna, Spomendoma sjedinjenja i slobode i najbolje koncertne dvorane u Istri, do Gradskog muzeja u Kaštelu, Kuće za pisca i najzad, jedinstvene nove i stare Galerije društve likovnih umjetnika. Za ovaj današnji gradski proračun i previše i nemoguće za održavanje i financiranje. Kako i koliko u svemu tome učastvuje i pomaže rad i Pučko otvoreno učilište Pazin zna malo tko osim Sonje M. Ali ako ne razumjemo, ajmo rasturit. To bar znamo (već i dokazano, od kluba Bad taste na dalje…).
  Da ne zaključim tekst u ovoj žalosnoj noti, najbolje da vijećnici (svih 13) ispune upitnik u kojemu će navesti koji im se program u kulturi, a koji su posjetili, najviše svidio i zašto, te da navedu bar jednog od izvoditelja programa koji su gostovali u Pazinu u režiji POU besplatno, a koji imaju Europski renome. Nakon što ispune takav upitnik stvarno mogu, uz mnoštvo argumenata odbaciti izvještaj o radu uz preporuku kako da taj izvještaj i aktivnosti POU budu u slijedećoj godini još bolji i sadržajniji. Jasno uz još manje šoldi…..
  Čao i vidimo se na “Sedam dana…”

  1. marko napisao:

   Premda se potpisuješ kao “poznavatelj” očito pojma nemaš, pa te je potrebno malo prosvjetliti:
   1. djelovanje PUO definirano je Zakonom, a temelji se na potrebi da se putem ove javne ustanove provodi obrazovanje odraslih kroz doškolovanje, prekvalifikaciju, specijalizaciju u onim programima koji su izvan redovnog sistema odgoja i obrazovanja. Dakle obrazovanje je glavna zadaća Pučkog otvorenog učilišta, podvlačim učilišta.
   Kao dobar “poznavatelj” vjerojatno znaš koliko naših sugrađana u organizaciji PUO Pazina pohađa primjerice tečaj ADR-a, neki od tečaja stranih jezika ili pak tečaja informatike. Koliko naših sugrađana pohađa tečaj za voditelje turističkih poslovnica ili turističkih vodiča, gdje pohađaju obavezne tečajeve zaštite na radu i zaštite od požara. Koliko ih pohađa tečaj za rukovatelja posudama pod tlakom ili pak rukovatelja radnim strojavima.
   Ako znaš molim te objavi jer toga u izvješću PUO Pazina, na našu žalost nema.
   2. Kulturom se u PUO inače, kao jednom od djelatnosti, bavi podružnica Spomen dom, a u 2009. godini ukupno je organizirano: 13 kazališnih predstava i gostovanja, 9 glazbenih programa, 4 plesna i folklorna programa, 6 književnih događanja, 6 izložbi, bilo je nešto aktivnosti i u izdavačkoj djelatnosti ( dvije) te čak 8 događanja u vlastitoj produkciji. Koliko je meni poznato u tom dijelu vijećnici nisu imali primjedbi.
   Nije dakle prihvaćen Izvještaj o radu POU Pazina, a ne kako ti “poznavatelj” mislis ili sugeriraš “Izvještaj o kulturi u Gradu Pazin”.
   3. Kada znaš da PUO Pazina dobija malo novaca onda reci građanima da PUO Pazina za 2009. godinu ima gotovo 3 miliona kuna od čega 1.033.618 kuna iz državnog proračuna, 60.000 kuna iz županijskog proračuna, 601.872 kune iz gradskog proračuna ili 1.714.490 kuna proračunskog novca. Dodatnih 792.092 kune PUO ostvaruje od iznajmljivanja prostora, dakle ponovno iz vlasništva naših građana. Za pružanje knjigovodstvenih usluga 76.594 kune te 16.400 kuna iz donacija, a za koncerte, tečajeve, školarina, org. kulturnih događanja PUO je uprihodovalo 366.757 kuna.

   Sve nevedeno piše i može se provjeriti.

   Toliko o “poznavanju”, obrazovanju i kulturi.

   1. marko napisao:

    Da “poznavatelju” zaboravio sam te informirat da PUO zapošljava ukupno 17 djelatnika (15 na neodređeno i 2 na određeno vrijeme). Prosječna neto plaća za 2009. godinu iznosi 5.059 kuna što i nije tako puno ako se uzme u obzir da u obrazovnoj strukturi zaposlenik ima čal 9 osoba sa VSS ( 7 u OGŠ).

    Predpostavljam da si sada u dovoljnoj mjeri informiran pa ćeš udobno sjediti u Upravnom vijeću PUO.

    Pozdrav!

   2. b-i-d napisao:

    Ajd samo počnite ispravno koristiti POU a ne PUO, UO, UOP, OPU, UPO. OK? :)

   3. psiho napisao:

    mislim da nisu svi navedeni programi u organizaciji POU???? iako su se u spomen domu održavali….

   4. ajoh napisao:

    Daleko od tega da se treba više delat, i da neki ljudi nisu za neka mjesta, ali:

    Mene samo zanima ki je uopće izglasa PROGRAM po kojemu se provode aktivnosti i donosi IZVJEŠTAJ?
    Uglavnon, na kraju ispada da vijećnici daju kajlu sami sebi, a to je ono čemu se cijeli Pazin smije zadnjih par dana.

    Razmislite.

  2. Filip_c napisao:

   Da zanemarim ostalo moram primijetit dab i vijećnici morali po tvoje znati sve izvještaje i rad svih koji na gradsko vijeće dolaze bolje od samih direktora i ravnatelja tih ustanova i firmi??? Si ti svjestan koja je to besmislica? Niti moraju, niti je potrebno da ulaze UVIJEK u te detalje. Samo tamo gdje se pokaže potreba ili tamo gdje smatraju da treba provjerit. Njihova točna rpocjena, ko ćemo pravo, vrednuje se svake 4 godine i mogu raditi 10% obima koji dolazi na vijeće ali ako znaju pogoditi pravi problem, to je dovoljno.

 6. VeliJoze napisao:

  Nakon pročitanog teksta i komentara, još jednom mi se zgadila politika i to debelo. Tko god uđe u nju postane predatorski nastrojen sa izraženom pohlepom. Neki to znaju dobro zamaskirati intelektualnim pristupom i konstantnim proturavanjem ključnih riječi “kultura”, “programi” i obrazloženjima šta se sve radi, šta bi se sve trebalo radit itd. A da je iz aviona debelo vidljivo da je to najobičnija borba vukova za položaje, benificije, status i lovu. Ok svijet je nesavršen, ljudi su nesavršeni, demokracija je nesavršena. Ali za boga miloga naučite surađivati več jednom, naučite komunicirati već jednom medjusobno. Iako je to jadno za reć, ali koliko god na neki od predsjedavajućih stavlja nešto u žep ili koristi nekakve benificije, oped more svoje delo obavljat profesionalno i sa kulturnim ne-predatorskim pristupom, u cilju sveopćeg interesa pučanstva. Vrhunski kuhari, zavarivači, soboslikari, menađeri, vrhunski prevoditelji, vrhunski novinari (ima primjera i u pazinu); nikada se ne trebaju boriti za svoj položaj u tvrtci, jer su ga dobili zbog kvalitete. Ako i dobiju otkaz u jednoj firmi odmah ce pronaci dobro placen posao u drugoj firmi. Jer tako funkcioniraju stvari na tom svijetu. Tko je kvalitetan ne treba se borit za neku poziciju ona dolazi sama po sebi. A sada zamislite nekog tko je profesionalac da uz to ima i kvalitetne socijalne, moralne i komunikacijske norme, pa taj ostvaruje konstantno jack-pot u životu. A ovo što vidim i čitam je dno dna ljudske civilizacije. Ništa bolje od sabora, još jedna u nizu iscrpljujuca borba vukova za položaj. Aj da vas ja uredno upitam i političare i vjećnike i sve koji se nalaze u ovoj temi: KOLIKO VAS TAJ POSAO ILI POLITIČKA AKTIVNOST U ŽIVOTU ISCRPLJUJE?, KOLIKO VAM UZIMA ENERGIJE?, DALI MIRNO SPAVATE (ili na strahu od gluparija koje vam opozicija il druga stranka želi smjestiti)? I KAD SE MISLITE POČETI MJENJATI BEZ OBZIRA NA DRUGE? Mogu vam rec da to nije sretan život i tako se ne mora živit, svi imaju izbora. Zapali ste u jednu TRIK igru pohlepe u kojoj svi gube, APSOLUTNO SVI i napadači i žrtve. To je loš model funkcioniranja i vjerujem da se svi na kraju radnog dana osjećate umorno, beživotno i živite na strahu.. ispunjeni gadljivim osjećajima pohlepe, straha, predatorske agresije, osvete, i osjećajem kao da nešto sa ovakvim životom nije u redu; iako sa svih strana dobivate signale da tako svijet funkcionira i da samo tako možete uspjeti. E pa nije tako. A u sljedecem textu jedan prijedlog za kulturu.

 7. VeliJoze napisao:

  Prijedlog za kulturne i edukacijske događaje u Pazinu:

  Bez obzira na to koja ustanova će ih provoditi, mislim da u ovo recesijsko doba će svim ljudima biti zanimljivi kulturni i edukacijski programi koji će prosjećnom građaninu približiti osjećaj sigurnosti. Tko danas u ovakvim vremenima nebi htio biti siguran-sigurniji da neće propasti. Siguran od bankrota, kredita i dugova? Dali bi možda prosječan čovjek sa Pazinštine želio pogledati jednu zanimljivu prosječnu przentaciju/priredbu edukacijskog karaktera koja će mu približiti znanja kako da uspije u životu, u poslu, u emocionalim odnosima, u socijalnom životu, pa čak i u političkom životu. To je isto dio kulture. Pogotovo
  ako jednu takvu manifestaciju (prezentaciju/event) začinimo nekakvim zabavnim karakterom u kasne večernje sate. Iako pod kulturom smatramo isključivo zabavu i umjetnost to nije tako. U kulturu spadaju i programi edukacijske prirode koji su možda neki od njih djelomično zamaskirani pričama i prenesenim značenjima. To se dešavalo i kroz povijest pa su raznorazni filozofi i umjetnici, maskirali svoje znanje u umjetnost, u slike, u priče, pjesme, romane i u anegdote.

  Zamislite si ovo; kombinacija kulture i edukacije u jednom:
  Svaku prvu nedjelju u mjesecu održavanje manifestacije u gradu pazinu pod sluganom “kulturom u sigurnost; za bolje danas i sutra”

  1. Program PRVE nedjelje: Seminari Financijska inteligencije, što je to novac, kako upravljati novcem i sl, nakon toga lagana zakuska, i neki ples, bend do pola noci.
  2. Program DRUGE nedjelje: Seminar Emocijonalne inteligencije, kako upravljati raspoloženjima i kako uvesti vedrinu u svoj i tuđi život, nakon toga izložba u nekoj galeriji “pazinskih” umjetnika, te blago popunjen francuski stol istarskih specijaliteta (pršut + kobasice) posložen u galeriji
  3. Program TREĆE nedjelje: Seminar Komunikacijskih vještina (NLP i sl); kako se nekom svidjeti (poslovno il privatno), kako kvalitetno pregovarati, kako kvalitetno u komunikaciji voditi sugovornika u win-win poziciju gdje svi dobivaju, a mi kvalitetno prenosimo svoje ideje u srca našeg sugovornika. Nakon toga nekakva priredba, performans plesa i sl.
  4. Program ČETVRTE nedjelje: Seminar – koliko je važno da ste profesionalci u onom šta radite i da ne zavisite o nikom – nakon toga masovni odlazak u kino jednog zanimljivog polu-edukacijskog filma i sl.
  5. Program PETE nedjelje: Seminar o manipulaciji uma, sve zamke nasilne, predatorske i agresivne manipulacije koje svi provodimo i zašto sa takvim potezima svi gubimo. Kako se širiti bez potrebe da nekog manipuliramo. + izložba mladih umjetnika pazinšine.

  Ima toga još, samo rasplamsati maštu. I za sve one koji misle da se to ne može izvesti da bacim jednu staru poznatu:
  Misliš da možeš – u pravu si; misliš da ne možeš – u pravu si. Gdje ima volje uvjek će se iznači načina i modela kako to i pravno i financijski izvesti uz sponzore, bez sponzora i sl. Primjerice na financijskim seminarima, banke i osiguranja mogu biti sponzori. A ovakve prezentacije u većini slučajeva ne zahtjevaju neku veliku lovu, a duboko vjerujem da će svaki građanin koji je načuo što se dešava, sa zadovoljstvom prisustvovati nekom od seminara koji mu može uvelike pomoći da u ovakvim vremenima postane bolje plačen, više cjenjen, sa većim kučnim proračunom, i nešto što mu približava osjećaj sigurnosti.

  Zašto ne pred samu manifestaciju podjeliti letke po svim sandučićima po svim stanovima u pazinu i po svim odborima – njihovim oglasnim pločama u susjedstvu? Koliko to djeljenje košta – jedan čovjek to u jednom danu podjeli i ako ga platimo 200 kn, ništa se nije izgubilo. Dok tiskanje plakata i letaka može koštati max 500-1000 kn. Zašto se to ne radi… Postoji miljon programa koji su se zbili a da obično pučanstvo nije bilo ispravno informirano. No tko još čita od starije generacije što se dešava u POU.. Ljudi neznaju, nemaju interesa, nemaju vremena i želje tražiti takve informacije. Zato služe letci i obavjesne ploče po mjesnim odborima.

  Jeste li primjetili da se u recesijsko doba najbolje prodaju raznorazne “zabave/eventi” (jer ljudi žele zaboraviti realnost pa makar nakratko), te proizvodi koji u većini slučajeva “podvaljuju” sigurnost. Po sistemu kupi moju knjigu i bit ćeš siguran, bogat i uspješan..
  Sudeći po takvim trendovima, vjerujem da bi i ljudima bilo jako zanimljivo čuti zanimljive seminare koji če ih naučiti nešto u životu, a nakon toga još ako nešto pojedu ili zaplešu uz omiljeni bend, to ja zovem ugodno s korisnim za male pare.

  Pazine, budimo ispred drugih, ispred sebe i dozvolimo si takvo nešto. A kvalitetnih predavača koji ne šire paranoju već prava znanja koja se mogu primjeniti u realnom živutu za bolje sutra ima i u hrvatskoj. Samo treba pronjuškati. Keep up good work.

  1. Filip_c napisao:

   Simpatična je tvoja inicijativa. Međutim, moram uočiti da si zastao na seminaru prodajnih tehnika kakve se uče za određene vrste poslova. Telefonska prodaja i sl. Američke tehnike za bolji život.
   Imam osjećaj da, pored zabave i takvih seminarčića, nismo ni korak bliže kulturi. Kulturi, kužiš. Ne prodavanje spika o bogaćenju i samopouzdanju. Probaj u smjeru kulture sličan brejnstorming. NHF.

   1. VeliJoze napisao:

    Ne prodajne tehnike, pogotovo ne telefonske prodaje – jer je to toliko jadno i bjedno da mi se to gadi (kao i većini). Nego općenite vještine osobnog razvoja i sve ostale vještine koje mogu svakom pojedincu dati veće mogućnosti u životu, veću sigurnost i veće samopouzdanje i vratit nadu i volju za životom. Bogaćenje ni u najmanju ruku nije bilo spomenuto – niti želja za bogaćenjem. Već seminari koji mogu pomoći da ljudi prestanu grcat u kreditima, prestanu grcat u dugovima i izađu iz začaranog kruga. Te se nakon toga okrenu prosperitetu kroz svoju profesionalizaciju i usavršavanje na stručnom području kojem žele do savršenstva. Ovo doista nema nikakve veze s INSTANT tehnikama iz paštete koje Ameri proizvode, već sa detaljnom i kvalitetnom edukacijom kakva je nažalost potrebna današnjem društvu inače zapadna civilizacija bay bay, piši kući propalo. Dovoljno je samo vidjeti oko sebe kakve su mogućnosti prosječnog Pazinjana danas, a kave su bile pred 5-6-7 godina. Sistem se neće pobrinuti za nikoga u to budite sigurni, ili će se pojedinci pobrinuti sami, ili adio mare, potonuo je brod. A vidim da u članku spominju i edukaciju osim kulture. Dok sam ja predložio spojit jedno sa drugim, dakle ugodno s korisnim. Ako narodu dajemo samo kruha i igara, bez da ih naučimo pecati ribu na ispravan način, mislim da ovaj brod koji tone nakon izvjesnog vremena neće imati ni kune za KULTURU, jer će propast. Sistem kao takav je neodrživ i to svi znamo. I samo je pitanje vremena kada će se stavke iz proračuna za kulturu počet kresat. Ja doista ne želim ne-educirane i isfrustrirane pazinjane kojima je dovoljna samo nekakva instant zabava, jedna izložba i jedan folklorni tanac kako bi na sekund zaboravili na surovu realnost. Već neka kvalitetna dugoročna edukacija da se surova realnost pretvori u bolji svijet i bolju svakodnevnicu za sve nas. Pa da onda na neki kulturni event ne idemo zaboravljat realnost, nego da odemo naučiti nešto novo i ugodno se provesti (ali ne zato da na trenutak poletimo i zaboravimo na frku koja nas čeka u realnom svijetu). Na kraju teksta sve se svede na to, svako sa svojom vrečom na leđima. Neko će tek krenuti, neko je već krenuo, a neko neće nikada. No stvarna šteta bi to bila ne sprovesti u djelo, upravo tu u Pazinu. U Zagrebu takvih stvari već ima, a educiraju se i poduzetnici i studenti i svi mahom koji kuže da je to ispravni put. Pogledajte samo na posao.hr gdje za većinu iole ozbiljnih poslova traže vještine organizacije vremena (time managment), komunikacijske vještine, i puno tehnika i vještina koje prosječni Pazinjan niti zna da postoje a kamoli da je ovladao sa njima. I kakvu onda mi budućnosti pazinjani kao masa imamo? Nula ništa. Zaposli se u plodinama i to je to. Kuda koji mili moji. Po želji. Pogledajmo samo oko sebe kakvi su odnosi u obitelji na relaciji Roditelja i Djece, to je pravi mali pakao i kaos na sve strane, toga je uvjek bilo al ne mora tako biti. Ljudi griješe samo jer neznaju, pa njima ovladavaju svakojake slabosti i nastane ti ovo što imamo danas.

    1. VeliJoze napisao:

     Zaboravio sam na pisat što znači POU.. Pučko Otvoreno UČILIŠTE. Pučko znači da je od naroda ili za narod. Otvoreno znamo što znači. A Učilište znači da bi nas trebalo nešto i naučiti. A ne vjerujem da svi žele gledati samo predstave, izložbe, i nekakve zabavne manifestacije. Kad sam već došao do samog imena POU. Bili bi dobro postavit anketu svakom pazinjanu: kakve koristi imam od pazinsko POU-a i što me je to učilište stvarno naučilo (od kulture pa do pravih znanja). Vidite kultura na svijetu ne postoji sama zbog sebe da bi se njoj divili, već da nas nešto i nauči, to je njen bazični smisao. Izgleda da se danas sve i svašta proturava pod kulturu i to jako površno. Nadam se da shvaćate da je to samo moje mišljenje, da isto tako poštujem tuđa mišljenja, jer svako ima pravo na to. Ovo je samo moja vizija kompletne priče. Na kraju krajeva, za ovu temu kao i sve buduće teme bi bilo jako poželjno da se konačno rasprave počmu voditi u konstruktivnom smjeru. Predložite i vi nešto. Možda se ipak ostvari jedan dio nečijih prijedloga, jer nikada neznaš kome će se lampica upaliti.

  2. jd napisao:

   imaš amway svaki petak :-)

   1. VeliJoze napisao:

    To ja zovem MLM grupna manipulacija. Takvim i sličnim prodajnim seminarima ne moš niš naučit osim da te svi prijatelji i rodbina izbjegavaju jer ih povlačiš za rukav da nešto kupe zatupljen idejom kako ćeš jednom postat bogat. I glavni drajv ti je pohlepa i kroz nekoliko dana shvatiš kako te to ne motivira pa moraš odlazit po novu dozu umjetne motivacije. Totalno nije ono o čemu ja pričam. Al ajde, vidim da ljudi nemaju vremena pa donose zaključne na brzaka. To nebih nikada nikome preporučio, jer će rezultat u većini slučajeva biti takav da će osoba postati još više frustrirana kad rezultati izostanu, a većini izostanu (99%).

 8. velijozekontra napisao:

  ej, dugo nisam toliko sranja pročitao na jednom mjestu…nisan moga ni pročitat do kraja…bljezgaš koliko te ima i sam si sebi kontradiktoran…

  1. VeliJoze napisao:

   Hvala na iskrenoj kritici. Kao što rekoh svako ima pravo na svoje mišljenje i to poštujem. Ovo što sam pisao je moje viđenje stvari, nemora biti svačije. Ako nekom koristi dobro, ako ne isto dobro. Meni gotovo svejedno. Jedino što je možda najbitnije da se rasprave vode u pozitivnom i konstruktivnom tonu. Jer tako je lako i izazovno skrenuti na put optuživanja, pljuvanja, vrijeđanja i sveg negativnog pogleda na sve. Za to smo sposobni svi, to nije uopče nešto čime bi se ponosio u životu. Destrukcija vodi destrukciji. Konstruktivna priča vodi konstruktivnom pristupanju i konstruktivnim rješenjima. Čovjek (možda) uči dok je živ. Što da kažem. Vratimo se ljepo temi. Ja sam se djelomično ispucao, a neki drugi pozitivni prijedlozi se još uvjek čekaju. Možda ih baš ti imaš, nikad se nezna.

 9. velijozekontra napisao:

  Prije nego što pokreneš ove silne radionice “samopomoći” koje kao da su izašle iz zajedničke usmrđene kuhinje manjgure, amwaya, opre, udruge besposlenih psihologa i lažnih doktora levitacije nauči za početak razlikovat č i ć.
  + joker pitanje: u koji dio učilišta spadaju amway radionice? ili je to već pokrenuti program našeg “Velog Jože”?

  1. VeliJoze napisao:

   Nemam namjeru doista ništa pokretat, ovo je bio samo prijedlog. Ovo o čemu ja pričam nema nikakve veze sa Amwayom, Oprah i slične američke INSTANT PAŠTETA tehnike. Jer one kao takve ne djeluju i samo bacaju ljude u još veći očaj. No ima stvarno korisnih tehnika u životu koje nam mogu poboljšati snalaženje. Npr: seminari koji nas uče “kako raditi sa teškim ljudima” vjerujem da su se svi bar jednom u životu susreli sa takvim ljudima (u privatnom i poslovnom životu). A to su ljudi puni negative, bijesa, konflikata i žustrih reakcija nizašto. Što se pravopisa tiče, to je doista nebitna stvar u životu, čemu trošiti energiju na tako nešto (pametnom jednom dosta reć). Amway vjerujem da nisu radionice, već motivacijski i prodajni seminari jedne tvrtke koje veze nemaju sa edukacijom opće populacije, već su usmjereni na prodaju, profit i kao takvi nastoje uvući što veći broj kupaca i prodavača unutra; kako bi povećali zaradu. Zar doista želite da vas u životu vodi motivacija pohlepe? Onaj koga vodi pohlepa, uvjek naj..e i uvjek pada sve više i više u besparicu. Pa makar ako sutra zaradi 50.000 kn za dva dana ce mu se desit nešto što će morati platiti 85.000 kn. To su nevidljiva pravila koja funkcioniraju tako. Ja doista neznam čemu tolika borba i buntovništvo oko jednostavnih prijedloga i mišljenja treće strane. Možda sama tema miriše na veliku “prodaju magle” neupućenima. Zamisli si ovo: prosječni pazinjan oče neki bolje plačen posao i ode se prijavit za neku vruću poziciju u privatnom sektoru, kod neke osvještene ZG tvrtke ili strane korporacije: taj nema teoretske šanse da ga uopće uzmu u obzir bez vještina poput: organizacijske vještine (time managment), komunikacijske vještine, prodajnih vještina, pa čak i lobističkih vještina. Ovo je samo komercijalne vještine koje možda ne pomažu toliko zaposleniku koliko njegovom poslodavcu, ali zasigurno donose bolje plaćen posao, bolju poziciju u tvrtci, možda službeni auto, karticu, mobitel i dodatne beneficije. Postoje svakakve vrste zananja koje se uče mjesecima a neke i godinama. A neke i u nekoliko tjedana. Ta znanja su stvarna i to nije nikakvo prodavanje magle. Izgleda da ipak prosječni pazinjan i mentalni sklop mase u startu odbija uopće postojanje ovako nečeg. Možda pazin stvarno nije još spreman na takvo nešto. Nego naucimo od zagrebčana i rječana za 15 godina kada tim znanjima budu već svi ovladavali. Ili su to samo stavovi pojedinaca, da je to prodaja magle. Kako bilo, vjerujem da su neki pojedinci već počeli surfati za takvim znanjima i pronalaskom raznih učionica, seminara i sl. I to je već neka pozitivna promjena. Zašto uopće bit kontra nečega, kad možeš bit za nešto drugo. Iako neam nikakve veze sa crkvom al evo svjetlog primjera. Majka tereza nikad nije išla na prosvjede niti podržavala takvo nešto. Rekla je zašto da se idem borit protiv nečega kad mogu bit za nešto drugo pozitivno i trudit se progurat te podržat neku pozitivnu ideju, program i sl. Zašto uopće ime VeliJože-kontra? Napravi nešto konstruktivno i daj neki prijedlog koji bi se mogao svidjet pazinjanima umjesto da trošiš energiju na blaćenje mojih ili nečijih tuđih ideja. Mislim već smo 21. stoljeće, takve stvari se više nebi trebale raditi, tko god iole drži bar malo do sebe. A da ne kažem koliko je to štetno za sve ljude koji ovu bijedu čitaju pa krivo zaključuju da samo “konflikt” i “kontre” mogu donijet čovjeku uspjeh i da je to standardni način zdrave normalne ljudske komunikacije i razmjene mišljenja. Ajmo dalje.

   1. VeliJoze napisao:

    Kad si već spominjao manjguru, osobno mislim da nažalost i PR agencije koriste jedan profinjeni način manipulacije stanovništava a sve u svrhu profita. Taj profit ima daju političari i razno-razne korporacije, tvrtke koje žele bolje, prodavati, imati bolji imiđ, sprati ljagu sa svog imena ili pak rječima uništiti neprijatelja, konkurenciju i slično,. I primjećujem da ti se to gadi, a kako i nebi kada je to sve prljava igra. Naravno radi se o zloupotrebi znanja o komunikaciji i zlouporabi većeg broja drugih vještina. I tu se slažem sa tobom @ “kontra”. Sa druge strane stoji činjeninca da ta znanja postoje i da oni koji su ovladali takvim znanjima imaju veću prednost pred drugima, pa čak i u privatnom životu. Samo što je jako bitno, ako ne i najbitnije da se ta znanja NE ZLORABE. Kao kad treniraš karate 8 godina, imaš crni pojas, pa da sada po ulicama ideš ucjenjivat i lamarat svakog prolaznika ak ti neda 20 kuna. Samo znanje po sebi nije štetno, niti će ikada biti. A itekako dobro se može iskoristiti u pozitivne svrhe. Samo što umjesto nasilne i agresivne manipulacije čovjek može koristiti te vještine za zabavi sugovornika, da svima bude ugodni i da svi , ama baš svi budu u WIN-WIN poziciji gdje svi dobivaju a niko ne gubi.

 10. poznavatelj napisao:

  Poštovanim čuvarima interesa jedne skupine vijećnika na ovim stranicama, a koji promptno reagiraju na pisanje neistomišljenika malo edukacije. Zakon nije uredio (kao što nikada i ne može) dataljno sva područja kojima se može bavit institucija kojoj osnivač mora biti grad ili općina (nadalje JLS). Pazinsko je stoga POU osnovano na od strane Gradskog vijeća i nastavljač je djelatnosti nekadašnjeg Narodnog sveučilišta. Tako su mu djelatnosti ranije bile i knjižnica i Gradski muzej, a vjerojatno i još ča. Od tog je još vremena sjedište institucije bilo u Sp. domu, a najjača djelatnost kulturni programi, Poznato mi je da se u drugim JLS u okviru njihovih pučkih učilišta uz tečajeve za viljuškariste, održavala auto škola i ča god još. Međutim Pazin nije tako skroman JLS, te se edukativni programi odvijaju kroz različite druge institucije, a POU (jer je samo tako moglo bit u skladu sa zakonom nazvano ono ča smo u Pazinu već imali) je preuzeo brigo o već u raspravi spomenutim institucijma i programima u kulturi. Jedan od najvrednijih je Pazinska niža muzička škola za koju se troše svi pristigli šoldi od ministarstva kulture (što vi nazivate finaciranjem iz državnog proračuna). A da vas kao poznavatelj još podsjetim da Gradsko vijeće donosi program rada POU, njega pak treba pratiti izvjesna stavka sa iznosom u Gradskom proračunu, pa ako se ispuni (isplati) stavka u cijelosti može se govoriti o ispunjenju programa, nenamjenskom trošenju novaca i potom ako je došlo do odstupanja od programa, ne prihvatiti izvještaj, te eventualno sankcionirati odgovorne. Ovo se, međutim, na sjednici Gradskog vijeća nije dogodilo već se izvještaj nije prihvatio radi golog “pokazivanja mišića”, a što koalicija čini i kroz rad u tijelima Gradskog vijeća, izvan očiju javnosti.
  Zato ovaj postupak, koliko se god nekome gadila politika ili ne, te mislio da bi se trebalo bolje ili huje komunicirat, jest silovanje demokracije i to je učinila koalicija na vlasti pod predsjedanjem nesretnog predsjednika Gradskog vijeća i ne treba se bit neki poznavatelj da se to konstatira. Zato Sonji još jeno bravo če je ovu temu i postupak postavila pred sud javnosti, ma kako ona bila malobrojna i loše raspoložena zač ni mogla u angoštu poć na ferije.
  Ajd boh i hote na plac na biru forši van se još ča….

  1. nezavisni napisao:

   Bobi,si to ti?

 11. mee napisao:

  Ova prepucavanja stvarno nemaju smisla. Pitam se koliko bi pazinjana išlo na seminare koje je predložio VeliJože… Vrlo vjerojatno nitko!
  Pa, pošto je POU, po njegovu “od naroda i za narod”, neka da neki normalan prijedlog o kojemu bi se moglo raspravljati, a ne nas uvjeravati da će nam kojekakvi seminari poboljšati kvalitetu života.
  Netko je spomenuo Amway… To je jedan od načina financiranja POU iz vlastitih sredstava, i to je dobra stvar, bez obzira šta mi mislili o njemu…
  Hm, ako ovo čita netko od Nezavisnih ili bilo tko iz grada, zaista smatram da bi se u Velikoj dvorani moglo napraviti kino…
  I da ne ispada da svi pljujemo po gđi.Sonji, svaka joj čast što pomaže Istrakon, organizira nam kojekakve koncerte i slično.
  A ovo prepucavanje iznad je puno buke nizašto, jer, već ako netko želi kritizirati, treba se najprije informirati o stvari, a ne kriviti gđu.Sonju i POU za sve nedaće Pazinjana!!!!!!!!!!

 12. gradjanin napisao:

  Svašta tu piše, a mene zanima ča je to Milohanić pročita na Vijeću da je Sonja tako poludila? Najsmješnije je ča tu imamo dva tabora koji se prepucavaju oko zaključaka vijeća koji se nigdje ne navode. Mi ih more neki objavit.

 13. VeliJoze napisao:

  Isto tako moja subjektivna kritika na postavljenu anketu oko ove teme, dali sonja ispravno vodi POU, sa samo 2 ponuđena odgovora. Nit je štitim, nit iam nikakve veze sa njom, nit mi to igra ikakvu ulogu u životu. Ali mislim da je sve postavljeno u jednom blesavom smjeru od kojeg nece profitirati nitko, nit građani, nit ona, nit njezini “suparnici”. Kakve god ljude da imamo na čelnim pozicijama bilo kakve institucije ništa se neće promjeniti dok se mi ne počmemo mjenjati. A takvim osobama uvjek možemo predlagati vedre, konstruktivne programe, od kojih se možda koji u usvoji te sprovede u praksu. Siguran sam da bi osoba na jednoj takvoj poziciji prihvatila jedan detaljni vedar, konstruktivan i obećavajući program koji bi mogao pomoći pazinjanima oko nekih stvari u životu. Pa makar da i ta osoba preuzme zasluge na svoja leđa, još uvjek je sve u redu; jer bi građani profitirali. Ja bi ovako postavio odgovore u anketi: 1. Da, 2. Ne, 3. Možda, 4. Dali mislite da bi se situacija bitno promjenila kada bi na to mjesto došla druga osoba? 5. Dali trebamo takvim ljudima sami inicijativno pristupiti i ponuditi na pladnju gotovu ideju, dio programa koji bi moga biti koristan za sve pazinjane. Samom promjenom predsjedavajućeg kadra se ništa ne mjenja, dokazano u politicu, dokazano stoljećima na 1001 način. Mjenjaju se samo interesne skupine a narod uvjek gubi.

 14. Bug napisao:

  Pomaže Istrakon time što im daje prostor bez najamnine…

 15. Galjardo napisao:

  Žao mi je da je rasprava (zapravo prepucavanje) krenula ovim tokom ili tijekom pa nastojim hladno rezimirati, možda pomogne objema stranama da konačno sjednu za stoj i dogovore bar jedan pametan zajednički potez na korist svih nas.
  1:0 za Sonju kada kaže “potpuno ste zanemarili činjenicu da iz gradskog proračuna Učilištu nisu dostavljena planirana sredstva”
  1:1 Sonja arogancijom zabija autogol – “ali Vama je očito to bilo previše podataka”
  1:2 još jedan autogol što zbog arogancije, “Što odmah niste rekli!?” Nije navikla da joj dosada itko postavlja nezgodna pitanja i ne snalazi se baš u tome pa očito gubi živce
  2:2 činjenica preko koje sve vlasti godinama olako prolaze : “60.000 kuna godišnje koliko iz gradskog proračuna Učilište dobiva za redovne programe”.
  2:3 još jedan autogol zbog potcjenjivanja sugovornika (suparnika) “a što bi inače Vašoj koaliciji bilo poznato samo iz izvještaja”
  2:4 i ponovno: “Naravno, ako ih pažljivo pročita. Ove izvještaje očito niste pažljivo čitali kada su Vam sve navedene činjenice promaknule.”
  3:5 u istoj minuti dva gola, svakoj strani po jedan, a oba je postigla Sonja shvativši: “Stoga postavljam pitanje kriterija prema kojima Vijeće donosi odluke, odnosno prihva ća ili ne prihvaća pojedine izvještaje. Jesu li ti kriteriji rad, odnosno realizirani planovi rada? Očito nisu jer navedeni primjer pokazuje da pojedine izvještaje usvajate i kada u njima ništa ne piše jer se ništa nije ni radilo, pa su i sredstva za to ostala neutrošena. Jesu li onda ti kriteriji politička (ne)podobnost pojedinaca i zaposlenih na pojedinim mjestima i u pojedinim ustanovama?” Svi znamo odgovor: “da”. I svi znamo tko je takav način rada zadnjih desetljeća inaugurirao kao pravilo.
  3:8 a možda i više…. slijedi razdoblje igre u kojem Sonja totalno kontrolira igru ali, kao da je izgubila kompas sve pogotke uz pomoć arogancije i potcjenjivanja zabija u vlastiti gol, osim jednog za
  4:8 kada kaže “Učilište se gotovo 80 posto financira iz vlastitih prihoda”. To je taktika koju je trebala odabrati od početka i rezultat bi bio potpuno drugačiji!
  Do kraja poluvremena igralo se uglavnom na sredini terena, ali se Sonja, izbezumljena neočekivanom ulogom “divljači za odstrel” nasuprot dosadašnjoj ulozi “neprikosnovene” toliko spoticala o vlastitu aroganciju da je malo tko dočekao sudački zvižduk (kraj pisma).
  Nakon sudačkog zvižduka meni je ostao gorak okus u ustima. Stekao sam dojam da je Sonja dobivenu utakmicu pred javnošću prokockala svojim podcjenjivačkim pristupom. Šteta. Da vidimo sada kako je u drugom poluvremenu predsjednik vijeća preuzeo inicijativu.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.