Vani je sigurnija naplata i veće su narudžbe

2Titula najuspješnijeg mladog poduzetnika pripala je ove godine 29- godišnjem direktoru tvrtke Istra-papir d.o.o. Antonu Pahoru iz Katuna Trviškog nedaleko Pazina. Odlučili su tako na 17. nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu, što se održavalo u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta početkom mjeseca u Toplicama Sveti Martin.

Osim ove, dodijeljene su nagrade najuspješnijim poduzetnicima, izvoznicima, tehnološkom parku ili poduzetničkom inkubatoru i zadruzi. Kriteriji za odabir najuspješnijeg mladog poduzetnika bili su da je mlađi od 30 godina, da je tvrtka mlađa od pet godina i konačno, najvažnije, dobra financijska izvješća.

– Firmu smo otvorili krajem 2008., a bavimo se proizvodnjom robe za kućanstvo i higijenu te toaletnih potrepština od papira. Uglavnom se radi o proizvodima industrijske namjene, kaže Anton Pahor koji nas je dočekao u svojoj, doduše iznajmljenoj hali pokraj Trviža. U njoj su prijašnji korisnici proizvodili vješalice za poznate tekstilne tvrtke, ali je recesija prekinula proizvodnju.

Sada se tu proizvode papirnati brisači, papirnate role i toaletni papiri namijenjeni mehaničarskim radionicama, benzinskim postajama, javnim nužnicima, hotelima, restoranima…

Gotovo sve, 85-90 posto proizvodnje izvoze u Sloveniju, BiH, Srbiju, Austriju, Njemačku, Češku, pa čak i Grčku. Zašto? “Sigurnija je naplata što je u poslu jako bitno, a i otkupljuju se veće količine robe”, objašnjava nam Anton.

U obiteljskoj tvrtki zaposleni su njegovi roditelji te još jedan radnik, a s povećanjem proizvodnje nadaju
se da bi mogli zaposliti još ponekog. I sami su prije pet godina morali staviti ključ u bravu trgovine mješovitom robom koju su dotad imali u Katunu Trviškom kada im je dolazak velikih trgovačkih lanaca na Pazinštinu drastično smanjio promet. No, odlučili su se preorijentirati na proizvodnju po čemu je izrazito poznat trviški poduzetnički kraj.

– Svi delamo malo u kancelariji, malo u hali. Žrtve je dosta, jer nemamo osmosatno radno vrijeme, pa kad je potriba znamo i cilu noć ostat u hali, kaže Anton dodajući da su strojevi automatizirani, ali ih se mora nadgledati te dopremati i otpremati prerađenu robu. Za prijevoz robe angažiraju pak lokalne prijevoznike, a sirovinu dopremaju iz Njemačke i Italije. Probijanje na zahtjevno tržište ide mukotrpno, a da se pridobije kupca od prvog kontakta do realizirane poslovne suradnje protekne i godinu dana.

Posebno zahtjevni Nijemci i Austrijanci

Posebice su skeptični i zahtjevni Nijemci i Austrijanci s kojima pak komuniciraju na njemačkom jeziku naučenom još u područnoj osnovnoj školi u Trvižu što im često bude adut koji odobrovolji poslovne suradnike s njemačkog govornog područja. Uglavnom komuniciraju elektronskom poštom, ali znaju i obići poslovne suradnike u inozemstvu.

– Trenutno nam najveći problem predstavlja nedostatak obrtnih sredstava, ali tako je kod svih, ponajviše zbog avansnog plaćanja sirovina. Kada bismo uspjeli povećati likvidnost povoljnim poduzetničkim kreditom, više bismo i brže rasli, komentira Anton koji je ipak zadovoljan rastom prometa od oko 30 posto godišnje. Uistinu impresivno za malu obiteljsku poduzetničku tvrtku.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.