Varaždinski Batman koji govori kajkavski

(Glas Istre, 26.6.2011) “To je više humor nego horor”, tako je Varaždinac Denis Peričić komentirao svoj roman “Netopir i črni ljudi” na sinoćnjoj književnoj večeri u Kući za pisce uz pravu komornu atmosferu.

Zanimljivo je da je taj roman o grofu Ivanu Mišinskom koji se pretvara u netopira (šišmiša) i kao agent dobra bori protiv črnih ljudi koji su oličenje zla napisan prije deset godina. Prethodile su mu duža priča i drama za koje je dobio nagrade, a nakon romana nedavno ju je i Hrvatski radio obradio u formi radiodrame. Peričić je priznao da je od djetinjstva obožavao Batmana, a Mišinski je njegov Batman iz Varaždina koji živi u 18. stoljeću i govori kajkavski.

“Napravio sam čušpajz do kraja, postmodernistički roman”, rekao je autor u razgovoru čiji je moderator bio novinar Glasa Istre Davor Šišović. Na upit Ive Ciceran, voditeljice Kuće za pisce-hiže od besid, pojasnio je da se njegov junak ne pretvara u šišmiša kada on to želi, već se u zvijer pretvara kada neki apsolutni autoritet sazna da sotonisti rade protiv dobra. Svi likovi koji se spominju u romanu su povijesne ličnosti, a pojavljuju se i Petrica Kerempuh o kojem se u to doba pisalo.

Iako naslov može asocirati na čakavštinu, “Netopir i črni ljudi” je napisan na kajkavskom dijalektu. Peričić se služio jezičnom riznicom kajkavskih pisaca, a taj je dijalekt vrlo podatan i za igru riječima, pa i za stvaranje potpuno novih riječi. Peričić tvrdi da je horor koji nije društveno angažiran dosadan, bilo da se radilo o književnom djelu ili filmu. U takvom djelu čitatelji i gledatelji prepoznaju, po njegovu mišljenju, strahove koji su u korelaciji s društvenom stvarnošću.

Kraći roman o zombiju je njegov zadnji uradak, a, kako je izjavio, književni mu je credo da želi pisati ono što bi sam volio pročitati.

Glas Istre, 26. lipnja 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.