Vaš glas prvi put ide osobi koju želite

Većina analitičara slaže se da su ovo najvažniji lokalni izbori od početka 90-ih jer se prvi put čelnici biraju neposredno

Prvi put izravno biramo buduće župane, gradonačelnike i načelnike. Malo više od 4,08 milijuna birača za iduće četiri godine izabrat će 21 župana i 42 zamjenika, 126 gradonačelnika i 194 zamjenika te 429 općinskih načelnika i 435 njihovih zamjenika. Osim toga, izabrat će ukupno 866 članova županijskih skupština i 51 člana Zagrebačke skupštine te 2206 članova gradskih i 5343 člana općinskih vijeća.

Načelnici, gradonačelnici i župani biraju se većinskim izbornim sustavom, pa kandidati moraju dobiti više od 50 posto glasova za pobjedu. Ako nijedan kanidat ne dobije većinu u prvom krugu, za dva tjedna bit će održan drugi krug u koji idu dva kanidata s najviše glasova iz prvog kruga.

700 promatrača Gong-a

Sutra, sve do zatvaranja birališta u 19 sati, traje izborna šutnja koja je počela u petak u ponoć.

Do tada je, prema Zakonu o izborima, zabranjeno svako predstavljanje, održavanje predizbornih skupova, izborno sučeljavanje ili predviđanje izbornih rezultata. Onomu tko prekrši takve zakonske odredbe prijeti kazna od 3000 kuna za fizičke osobe do 500 tisuća kuna za pravne osobe.

Dan uoči izbora nevladina udruga GONG održala je konferenciju za novinare na kojoj je pozvala građane da joj prijave sve nepravilnosti. Iako će ove izbore nadgledati 700 GONG-ovih promatrača i 50 mobilnih timova, to neće biti dovoljno da se pokriju sva izborna mjesta.

Prijavite nepravilnosti

Izbori na koje građani sutra izlaze, prema ocjeni većine analitičara, najvažniji su lokalni izbori od početka devedesetih. Događaju se, naime, na vrhuncu recesije i prvi put građani lokalne čelnike biraju izravno.

“Na sutrašnjim lokalnim izborima Gong će imati 700 stalnih promatrača i 50 mobilnih timova koji će obilaziti veći broj biračkih mjesta koji će izvještavati o mogućim nepravilnostima ”, izvjestila je danas na tiskovnoj konferenciji izvršna direktorica Gonga, Sandra Pernar. Također je rečeno da će na svim biračkim mjestima biti višestranački birački odbori a i stranke će imati svoje promatrače. Gong je pozvao građane da ih obavješavaju o nepravilnostima o zbivanjima na biračkim mjestima. Također podsjećaju birače da će na ovim izborima imati četiri glasačka listića jer se biraju općinska odnosno gradska vijeća, načelnici i gradonačelnici, županijska skupšitna i župani.

www.jutarnji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.