Večer s Mimom Simić u pazinskoj Kući za pisce

mima_simic_2014Vedro i živahno protekla je književna večer u pazinskoj Kući za pisce na kojoj se u utorak predstavila aktualna gošća pazinskog spisateljskog svratišta, spisateljica i filmska kritičarka Mima Simić. Vrhunac večeri bilo je čitanje jedna od priča, napisane u epskom desetercu, iz zbirke “Pustolovine Glorije Scott”, kada ni publika, a ni autorica, nisu mogli suspregnuti smijeh uslijed preduhovito opisanih pustolovina glavne junakinje i vrlo vižljaste uporabe jezika.

Tom je pričom, odnosno mini-epom Mima Simić zapravo parodirala parodiju, budući da je cijela zbirka, kako je otvarajući razgovor s autoricom konstatirao Neven Ušumović, parodija na priče o Sherlocku Holmesu, njihova potpuna suprotnost i zapravo destrukcija. Primivši se jednog književnog stereotipa, autorica ga je tako totalno izvrnula, prikazavši niz varijanti kako se može izigrati kauzalna kriminalistička logika, uguravši u priče u kojima se zapravo ništa ne događa, a najmanje otkrivanje tragova i sustavno vođenje istrage, niz naglih nasilnih obrata i brutalnih ubojstava.

Mima Simić je pak naglasila da je ovu knjigu, inače objavljenu 2005. godine, napisala mnogo ranije, dok je imala 16 godina, u Zadru u vrijeme rata, skrivajući se po skloništima dok su po gradu padale granate. “Tada još nisam putovala, kao kasnijih godina, i što sam znala o svijetu, znala sam iz književnosti, sve sam to izmiješala u ovoj knjizi čije mi je pisanje bilo vrsta terapije”, rekla je autorica. “Pustolovine Glorije Scott” polučile su zanimljive reakcije: prema tim pričama napravljeni su stripovi, u Beogradu čak i radiodrama, a upravo je u produkciji crtani film za koji su scenarij zajedno napravile Mima Simić i Jasna Žmak.

Neizbježno je bilo pitanje gošći Kuće za pisce o njenim književnim odnosima s bratom, poznatim piscem i urednikom Romanom Simićem Bodrožićem. “Nekoć su mene znali kao njegovu sestru, a sad već postaje obrnuto”, našalila se Mima Simić”Ovaj boravak ponad Pazinske jame je nešto najbolje što mi se dogodilo u jako dugo vremena, ovo je jedina prilika da mi se sedimentiraju misli i rečenice”, priznala je.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.