Večer u znaku suite za klarinet i orkestar

Limena glazba PazinU dvorani pazinskog spomen doma večeras se tražilo mjesto više za već tradicionalni Božićno-novogodišnji koncert Limene glazbe Pazin. Pedesetak članova glazbe, pod dirigentskom palicom Roberta Rosande, predstavili su vjernoj publici na čemu su radili proteklih godinu dana i Pazinu poklonili dvosatni koncert.Koncert, u koji nas je prigodnim riječima uvela voditelja Helena Funčić Šipraka, započeo je skladbom “Melodije Istre i Kvarnera”, spletom hitova s istoimenog, svima već dobro poznatog festivala, u aranžmanu Vladimira Mustajbašića, a uslijedile su “Vergnugungszug” i “Fruhlingsstimmen” Johanna Strausa.

Aldo Foško, prvi klarinet Limene glazbe Pazin, svojim je glissandom maestralno započeo skladbu Georga Gershwina “Rapsodija u plavom”, kompoziciju koja spaja elemente klasične glazbe i jazza. Tokom skladbe osim Alda, solo je imala i mlada pazinska flautistica Katja Pernić. Zadovoljstvo izvedbom, dirigent je potvrdio zadovoljnim smješkom po završetku skladbe.

Prvi gosti pazinskih limenjaka bila je mješovita učenička klapa Pazinskog kolegija klasične gimnazije koji su izveli obradu narodne pjesme “O pastiri čudo novo”, te “Dobar dan” Zlatana Stipišića Gibonnija. Donat Gnjatović, unatoč prehladi, uspješno je otpjevao potonju skladbu, što je publika nagradila velikim aplauzom. Klapu, koja nekoliko godina za redom gost na koncertima limene glazbe, vodi Aida Vidan.

Rovinjski Folk sastav “Batana” bili su drugi večerašnji gosti. Za početak su otpjevali bitinadu, zatim “Ariu da nuoto”, a svoj su nastup završili Rovinjskom serenadom. Osluškujući komentare posjetitelja, voditelj “Batane” Riccardo Bosazzi “Ricky”, objasnio je publici kako je bitinada stil pjevanja koji su razvili rovinjski ribari kada su glasom oponašali instrumente jer su im ruke bile zaposlene mrežama i parangalima i nisu svoju pjesmu mogli popratiti svirkom instrumenata.

Limena glazba Pazin ponovno je uzela instrumente u ruke i odsvirala “U to vrijeme godišta”, u aranžmanu Miljenka Prohaske.

Ono što je uslijedilo iznenadilo je većinu prisutnih: dirigent glazbe, već spomenuti Robert Rosanda, bio je solist na klarinetu u skladbi “Suita za karinet i orkestar” slovenskog kompozitora Bojana Adamića. Svirajući napamet 15 minuta, četiri stavka, te pritom uspješno dirigirajući glazbom, Rosanda je pokazao svoje glazbeno umijeće akademskog glazbenika  stečeno u Hrvatskoj i Kanadi.

“West side story” Leonarda Bernsteina, Američki je mjuzikl čija se radnja temelji na Shakespeareovom “Romeu i Juliji”, a jedan ulomak je publika imala prilike čuti u zanimljivoj izvedbi pazinske glazbe, uz pokoji (ne)artikulirani zvuk Vedrana Vojnića na bubnjevima, profesora udaraljki u Srednjoj glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli.

“Radetzky marsch” Johana Straussa ostavljen je za posljednju skladbu, u kojoj je, već tradicionalno, dirigent glazbe dirigirao i publikom, na opće oduševljenje sviju.

Kako Pazinskoj publici ni ovih 13 pjesama nije bilo dosta, limenjaci su im odlučili odsvirati i četrnaestu – “Na lijepom plavom dunavu”, također Johana Straussa.

Predsjednik Limene glazbe Pazin ponosno je izjavio kako je ove godine 150 godina od prvog spominjanja Limene glazbe Pazin, te da je ove godine uspio pronaći još 2 člana iz prvotne postave, kojima je ove godine uručio prigodne poklone. Da podsjetimo, na lanjskom koncertu  predstavljeno je 5 članova koji su bili u prvoj postavi glazbe.

Gradonačelnik Renato Krulčić publici se zahvalio na dolasku, te rekao kako je ponosan što je gradonačelnik grada u kojemu limena glazba postoji 150 godina, te iskoristio priliku da spomene i da se ove godine obilježavalo 110 godina Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, te 100 godina knjižnice i čitaonice.

Za dobar zvuk na koncertu brinula se tvrtka “Pro Music” iz Pazina.

7 komentara na “Večer u znaku suite za klarinet i orkestar”

 1. upitnik napisao:

  postoji li kakav video s koncerta? i nastupa klape?

  1. markop napisao:

   Par inserata s koncerta će bit online navečer. Ja neman snimku klape, ima ki drugi?

 2. cool napisao:

  Koliko sam ja čuo i vidio,onaj solo u raposdiji nije svirala samo jedna flautistica,već više njih..
  Limena-super koncert! =))

  1. xyz napisao:

   Da, točno si vidio i čuo – svirale njih tri (od tada prisutnih 6 flautistica)!
   Ne kužim zašto krivo i netočno informiranje.
   I ja kažem “Limena koncert- super”!

 3. markop napisao:

  Uz moju ispriku, zamolio bi vas da mi onda date točne podatke, kako bi mogao korigirati u članku.

 4. hm napisao:

  I tome je navodno došao kraj. Priča ulica da limenjaci sviraju još do Uskršnjeg koncerta,jer dirigent navodno nije dobio honorar već godinu dana, a predsjednik daje ostavku jer nije dobio za tu svrhu obećana sredstva iz Grada. Zna neko više iz prve ruke? Ča je moguće da smo toliko zaglibili da se moramo odreć limenjaka?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.