Većina investicijskih fondova u minusu, očekuje se oporavak

ZSE grafikonPromet na Zagrebačkoj burzi je u odnosu na protekli skraćeni burzovni tjedan porastao, dionički indeks Crobex je pao, a većina indeksa u regiji je porasla. Među najboljih deset fondova u tjednu prevladavaju obveznički i novčani fondovi. Dvije trećine fondova bilježi pad, a pri dnu ljestvice su oni koji investiraju na svjetska tržišta.

Iza nas je tako treći uzastopni tjedan u kojem većina fondova bilježi pad. Tako je 40 fondova palo za više od jedan posto, a dva za više od pet posto. Nakon već četvrtog tjedna padanja većine dioničkih i mješovitih fondova ulagači su počeli intenzivnije investirati u fondove, a očito podučeni iskustvom iz prošlosti kad takve situacije nisu na vrijeme prepoznali za kupnju udjela po jeftinijim cijenama, što se na neki način i poklapa sa starom uzrečicom da pametni kupuju kad cijena pada jer je tada kupnja jeftinija.

Čak 52 fonda u minusu

I protekloga tjedna rezultati koje su ostvarivali fondovi uglavnom nisu oduševljavali ulagače. Od 75 otvorenih investicijskih fondova njih 23 je poraslo, dok su 52 fonda završila u minusu. Među onima koji su u plusu uz jedan dionički fond – AC Rusija, samo su obveznički i novčani fondovi. Među najboljih deset u proteklom tjednu nalazi se jedan dionički, pet obvezničkih te četiri novčana fonda. Najboljih deset bilježi tjedni rast u rasponu od 0,12 do 0,25 posto. Tjedni rast veći od jedan posto nije ostvario nijedan fond, a četrdeset fondova bilježi pad veći od jedan ili više posto. Među njima je 17 fondova palo za više od dva, a njih četvero za više od četiri posto. Tjedne promjene fondova kreću se od -9,28 do 0,25 posto. Apsolutni tjedni pobjednik je ST Bond, dok najveći pad bilježi dionički Ilirika Azijski tigar.

Od 29 dioničkih fondova jedini je u plusu završio AC Rusija s tjednim rastom od 0,20 poraslo, a ostalih dvadeset i osam je ostvarilo pad vrijednosti udjela. Na vrhu ljestvice nalaze se AC Rusija, a drugi najbolji iako u minusu je KD Nova Europa s padom od 0,48 posto. Najniže na negativnoj strani nalazi se većina fondova koji su s svojim portfeljem prisutni na europskim i američkim tržištima gdje je pad cijena dionica uzrokovan rastom cijena nafte.

Svih je 17 mješovitih fondova protekli tjedan završilo u crvenom u rasponu od -0,19 do -3,00 posto. Najbolji kod mješovitih su bili HI-balanced i HPB Dynamic čiji je pad iznosio 0,19, odnosno 0,25 posto. Najveći pad među mješovitim fondovima bilježe ZB trend čija se vrijednost u tjedan dana umanjila za 3,00 posto, slijedi ST Balanced s padom od 2,05 posto. Kod obvezničkih fondova situacija je bolja od tjedna prije. Naime, od 13 fondova njih sedam je završilo u zelenom, dok je na negativnom teritoriju završilo šest fondova.

Tjedne promjene obvezničkih fondova kreću se u rasponu od -0,59 do 0,25 posto. Najniže na negativnoj strani nalaze se HI-conservative s padom od 0,59 posto a slijedi ga Fima Bond (-0,45 posto). Najbolji među onima koji su porasli bili su ST Bond i ZB Bond s rastom od 0,25, odnosno 0,24 posto, što ih je uvrstilo na sam vrh ljestvice tjednih dobitnika. Kod novčanih fondova situacija je bila uobičajeno stabilna te je svih petnaest novčanih fondova uključujući najnoviji VB Cash fond poraslo u rasponu od 0,03 do 0,12 posto. Predvode ih HPB novčani (+0,12 posto) i ZB plus (+0,11 posto) koji su se s tim rezultatom također uvrstili među deset najboljih fondova u tjednu.

Poslovni.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.